Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel bez komentara o Podobnikovom zemljovidu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel nije se htio u ponedjeljak u Bruxellesu podrobnije upuštati u komentiranje "zemljovida hrvatsko-slovenske granice", koji je u Ljubljani predstavila Slovenska nacionalna alijansa Marjana Podobnika.

- O tome znam koliko i vi, taj zemljovid sam vidio na naslovnoj
stranici Dela, rekao je Rupel slovenskim novinarima u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku ministra vanjskih poslova EU-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija uboden u prsa Poljski vojnik ubijen na granici s Bjelorusijom: "Nismo mu mogli spasiti život" Slika nije dostupna Ljubljana: Održano savjetovanje o granici s Hrvatskom

- Moram reći da se ne mogu protiviti nekom pokretu ili osobi, koja želi napredak u našim odnosima s Hrvatskom, ali vjerujte mi da Vlada na drugi način postiže bolje rezultate. Trebamo imati poštovanje prema svakoj inicijativi, ali mislim da se neki autori tih inicijativa bolje informirani, a neki lošije. Bojim se da je taj koji danas istupa u medijima manje informiran, rekao je Rupel.

Predsjednik Slovenske nacionalne alijanse (SNZ) Marjan Podobnik sazvao je u ponedjeljak u Ljubljani konferenciju za novinare na kojoj je skupina stručnjaka predstavila "zemljovid slovensko-hrvatske granice". 

Na tom zemljovidu, prema riječima njegovih autora, izneseno
je osam neriješenih graničnih točaka između dviju država. Podobnik je ponovio teze koje je prije iznosio o granici u Istri, tvrdeći da je Slovenija oštećena granicom jer je ona postignuta dogovorom bivših komunističkih čelnika u vrijeme Jugoslavije i da je slovenski "etnički prostor" u prošlosti išao i južnije od rijeke Dragonje.

Vodeći slovenski dnevni list Delo objavilo je sliku Podobnikova
zemljovida u kojemu se problematizira granično područje južno od rijeke Dragonje, pa i prostor sve do rijeke Mirne, budući da neki povjesničari i etnolozi iz Podobnikova kruga navode da su i na tom prostoru nekoć živjeli Slovenci i da su granice među nekadašnjim jugoslavenskim republikama arbitrarno određene, pri čemu je Slovenija bila oštećena.

Marjan Podobnik, koji više nije u aktivnoj politici, najavio je da bi
u slučaju da Hrvatska i dalje bude izražavala "teritorijalne težnje"
prema Sloveniji i protivila se slobodnom pristupu Slovenije
međunarodnim vodama, krenuo u akciju prikupljanja 40.000 potpisa za referendum o ulasku Hrvatske u EU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene