Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed protiv smanjenja plaća

Rumunjska: Štrajk diljem zemlje, ministar se zaključao u ured

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjski zaposlenici javnih služba prosvjedovali su na ulicama pošto ih je sponatni štrajk dužnosnika u ministarstvu financija u Bukureštu u srijedu ohrabrio da se pridruže prosvjedima protiv smanjenja plaća.

Porezni uredi i zavodi za zapošljavanje u većini gradova bili su zatvoreni, a tisuće zaposlenih u javnim službama iskazivali su nezadovoljstvo na ulicama tražeći plaće za podmirenje osnovnih potreba.

Pročitajte i ovo NATO Ciljevi su u Ukrajini NATO: "Pad ruskog drona u Rumunjskoj nije namjerni napad" Rumunjska policija, ilustracija POTRAGA ZA TIJELOM Strava u Rumunjskoj: Pronašli izgrizenu ruku kraj rijeke, doznali da je riječ o ubojici

U zadnja dva mjeseca dužnosnici nisu primali stimulacije i bonuse koji su činili velik dio njihovih plaća. Takav sustav godinama je bio korektiv općenito niskim plaćama, ponekad je plaću udvostručio.

Ministar se morao zaključati

Oko 300 prosvjednika provelo je noć u ministarstvu financija, a ministar Gheorghe Ialomiteanu morao se zaključati u svoj ured pošto su pregovori propali. Ministarstvo je Ialomiteanu napustio uz pomoć zaštitara, a stotine drugih zaposlenika demonstrirale su pred zgradom.

Sindikati učitelja i policije solidarizirali su se sa štrajkašima. U četvrtak su demonstrirale pred ministarstvom obrazovanja stotine nastavnika, javlja agencija Interfax.

>> Rumunjska: Ministar podnio ostavku 'kao gestu časti'

U sklopu mjera za smanjenje javnog deficita koje od nje zahtijeva Međunarodni monetarni fond koji joj je dodijelio spasonosne zajmove, Rumunjska je ljetos za četvrtinu smanjila plaće zaposlenih u javnim službama, a PDV povećala s 19 na 24 posto. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene