Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 18 milijuna Rumunja počelo je glasati u drugom krugu predsjedničkih izbora koji se održava u prilikama gospodarske i političke krize nakon pada vlade sredinom listopada.


Birališta su otvorena u 7.00 sati po mjesnom vremenu (6.00 po srednjoeuropskom), a zatvaraju u 21.00 sat (20.00). Birači odlučuju između sadašnjeg predsjednika Traiana Basescua, bivšeg mornaričkog časnika koji je u prvom krugu dobio 32,44 posto glasova, i sadašnjeg socijaldemokratskog predsjednika senata Mircee Geoane (PSD, oporba), bivšeg diplomata koji je osvojio 31,15 posto.

>> Mrtva trka nakon prvog kruga izbora u Rumunjskoj

Vezani članci Diploma, ilustracija S krivotvorenim diplomama Rumunj deset godina bio na čelu ureda za borbu protiv pranja novca Izbori u Rumunjskoj Bizarni rezultati izbora: Pobijedio velikom većinom iako je mrtav dva tjedna

Potonji ima više izgleda pošto se udružio s liberalima (PNL, oporba), trećom političkom snagom u zemlji, tri dana nakon prvog kruga održanog 22. studenoga. Po anketi objavljenoj ovog tjedna Geoanu podupire 54 posto birača, odnosno osam posto više nego dosadašnjeg predsjednika države. Za razliku od Basescua koji najavljuje masovna otpuštanja i reforme koje traži MMF, Geoana zagovara socijalnu politiku i pomoć najsiromašnijima. (Hina)