Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turski premijer:

'Rukovati se s Asadom isto je kao i rukovati se s Hitlerom ili Miloševićem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska ne želi pregovarati sa Bašarom al Asadom oko zaustavljanja sukoba u Siriji.

Turski premijer Ahmet Davutoglu u utorak se usprotivio bilo kakvu pregovaranju sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom, o čemu je govorio američki državni tajnik John Kerry, rekavši da bi "rukovati se s Asadom bilo isto kao i rukovati se s Hitlerom ili Miloševićem".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Beogradu možete odsjesti u Hitlerovom, a uskoro i Miloševićevom apartmanu Slika nije dostupna Potpredsjednica mladih SDP-a Hitlerov fan

'S obzirom na sve pokolje koje je počinio (...) ako sjednete s Asadom za pregovarački stol i pružite mu ruku, povijest vam to nikada neće zaboraviti', istaknuo je Davutoglu u tjednom govoru pred zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP, proistekla iz islamističkog pokreta).

"Rukovati se s Asadom bilo bi isto kao i rukovati se s Hitlerom, sa (Slobodanom) Miloševićem ili s Radovanom Karadžićem", rekao je aludirajući na nacističkog vođu i srpske nacionalističke čelnike optužene za ratne zločine u Bosni.

Izjava izazvala pravu buru: 'Očito je da to moramo spriječiti'

Ove Davutogluove izjave događaju se nakon Kerryjeve nedjeljne izjave da "na kraju ipak treba pregovarati" s Asadom radi zaustavljanja sukoba u Siriji u kojemu je u četiri godine poginulo više od 215.000 ljudi.

Glasnogovornik State Departmenta je poslije umanjio važnost tih izjava, dodavši da se američko stajalište nije promijenilo i da "nema budućnosti za okrutnog diktatora kao što je Asad u Siriji".

Davutoglu je izrazio "zadovoljstvo" tim pojašnjenjem.

Turska koja trenutačno ima 1,7 milijuna sirijskih izbjeglica, na strani je pobunjenika u njihovu ratu sa sirijskim predsjednikom.

U ponedjeljak je turski ministar vanjskih poslova Mevluet Cavusoglu ocijenio da je rasprava sa sirijskim režimom "uzaludan" posao. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene