Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rudy Guiliani se povlači iz izborne utrke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Rudy Giuliani priprema se za povlačenje iz utrke i davanje potpore Johnu McCainu, izvijestile su američke nacionalne TV mreže.

Giuliani je svoju kampanju usredotočio na predizbore na Floridi a osvojio je tek treće mjesto i 15 posto glasova.

Pročitajte i ovo Zelenski u Avidijivki nakon mjeseci žestokih borbi Pala je Avdijivka: Ukrajinske snage povukle se iz razorenog istočnog grada, ostali su bez streljiva Donald Trump u Nashui Trump i Haley Republikanci na protivničkim stranama: Prozivke u kampanjama, predviđaju se rezultati

63-godišnji Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, u svom stožeru u Orlandu nije objavio da se povlači, ali je njegov govor bio oproštajnog karaktera.

'Vjerujem da će naša stranka iz natjecanja kroz koje smo prošli izići ojačana, pobjedili ili izgubili, naš rad nije gotov jer čelnici sanjaju o boljoj budućnosti o onda pomažu da se ona ostvari', rekao je Giuliani pred razočaranim pristašama.

Visoki dužnosnik Giulianijeve kampanje izjavio je za NBC News da će on u srijedu u Kaliforniji podržati McCainea, koji je pobjedom u Floridi potvrdio ulogu favorita utrke za republikansku nominaciju.

Nakon 99 posto prebrojanih glasova, McCain je osvojio 36 posto, Mitt Romney 31, a Giuliani 15 posto glasova.

Mike Huckabee je četvrti s 14 posto, a Ron Paul peti s tri posto glasova.

'Ponosan sam što smo odlučili ostati pozitivni i voditi kampanju na temelju ideja u eri osobnih napada, negativnih oglasa i ciničnog spina', rekao je Giuliani.

Na izravno pitanje hoće li se povući iz utrke, odgovorio je samo 'idem u Kaliforniju'.

Rezultati u Floridi pravi su kolaps za Guilianija i njegovu
nekonvencionalnu strategiju izbjegavanja prvih predizbora u Iowi, New Hampshireu i drugim manjim saveznim državama u korist velike Floride i 'super utorka' 5. veljače kada su predizbori u 22 države.

Nakon što je cijelu prošlu godinu bio vodeći kandidat na nacionaloj razini, i u Floridi vodio dvomjesečnu kampanju u koju je uloženo 40 milijuna dolara, završio je kao treći, daleko iza McCainea i Romneya.

Iako mu politički analitičari priznaju da je vodio vrlo uglađenu
kampanju, usredotočenu na prijetnju terorizma, nacionalnu sigurnost i gospodarska pitanja, Florida nije bila naklonjena Giulianiju.

Dvojica vodećih republikanaca u Floridi, guverner Charlie Christ i senator Mel Martinez, čelnik agilne kubanske zajednice, podržali su McCaina.

Giuliani je od početka bio republikanska anomalija - umjereni do liberalni Newyorčanin, koji podržava pravo na pobačaj, prava homoseksualaca i kontrolu oružja u stranci kojom dominiraju južnjački konzervativci.

Giuliani je reputaciju stekao 80-ih godina kao savezni tužitelj na Manhattanu, s velikim procesima protiv mafije, menadžera s Wall Streeta i korumpiranih političara. Gradonačelnik New Yorka postao je 1993., suzbijajući kriminal i predvodeći gospodarski uzlet grada. Nacionalna figura postao je svojim staloženim vođenjem New Yorka kroz traumu terorističkih napada 11. rujna 2001. Tjednik Time ga je 2001. proglasio 'osobom godine'. Nakon dva gradonačelnička mandata vodio je konzultantski posao i pravnu tvrtku u Washingtonu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene