Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kilometar ispod površine

Čak 39 rudara od nedjelje zarobljeno na dnu rudnika: Započeli težak uspon koji će trajati 10 sati

Rudari, ilustracija (Foto: Getty Images)
Rudari, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Nakon što su u nedjelju zapeli u rudniku, 39 rudara u Kanadi počelo je svoj uspon ka površini koji će trajati oko 10 sati. Naime, oštetilo se dizalo koje spaja rudnik s površinom te će duljinu od jednog kilometra morati prijeći sami pomoću ljestvi za uspon.

Ukupno 39 rudara u Kanadi ostalo je zarobljeno u rudniku. Srećom, ne radi se o nesreći uzrokovanoj urušavanjem, već se pokvarilo dizalo koje ih spaja s površinom. 

Zaglavili su u nedjelju, a utočište su potražili na stanici za odmor, gdje imaju pristup vodi, hrani i lijekovima. Također, prema posljednjim informacijama nitko nije ozlijeđen, a nalaze se na dubini od jednog kilometra, piše BBC.

Glavni časnik za spašavanje Shawn Rideout rekao je da su rudari bili u rudarskom oknu više od 35 sati prije nego što je započeo uspon ka površini. Dodao je i da bi uspon trebao trajati oko 10 sati. Stanica za odmor nalazi se na svakih 100 metara, a penjat će se pomoću ljestvi koje se nalaze u rudniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna da ne povjeruješ Muškarac prebio medicinsku sestru nakon što je cijepila njegovu suprugu - razlog je bizaran

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uska utrka Protivnik priznao poraz: Kanadski premijer ostaje na vlasti unatoč blijedoj kampanji i ljutnji zbog sazivanja izbora

"Svi su na sigurnom, svi su dobro raspoloženi, nemamo prijavljenih ozljeda. Naš plan je izvući ih na površinu u istom stanju", rekao je.

Također, rudari su mogli razgovarati sa svojim obiteljima putem telefona.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene