Rudari, ilustracija (Foto: Getty Images)
Rudari, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Nakon što su u nedjelju zapeli u rudniku, 39 rudara u Kanadi počelo je svoj uspon ka površini koji će trajati oko 10 sati. Naime, oštetilo se dizalo koje spaja rudnik s površinom te će duljinu od jednog kilometra morati prijeći sami pomoću ljestvi za uspon.


Ukupno 39 rudara u Kanadi ostalo je zarobljeno u rudniku. Srećom, ne radi se o nesreći uzrokovanoj urušavanjem, već se pokvarilo dizalo koje ih spaja s površinom. 

Zaglavili su u nedjelju, a utočište su potražili na stanici za odmor, gdje imaju pristup vodi, hrani i lijekovima. Također, prema posljednjim informacijama nitko nije ozlijeđen, a nalaze se na dubini od jednog kilometra, piše BBC.

Glavni časnik za spašavanje Shawn Rideout rekao je da su rudari bili u rudarskom oknu više od 35 sati prije nego što je započeo uspon ka površini. Dodao je i da bi uspon trebao trajati oko 10 sati. Stanica za odmor nalazi se na svakih 100 metara, a penjat će se pomoću ljestvi koje se nalaze u rudniku.

Cijepljenje, ilustracija Muškarac prebio medicinsku sestru nakon što je cijepila njegovu suprugu - razlog je bizaran

Justin Trudeau Protivnik priznao poraz: Kanadski premijer ostaje na vlasti unatoč blijedoj kampanji i ljutnji zbog sazivanja izbora

"Svi su na sigurnom, svi su dobro raspoloženi, nemamo prijavljenih ozljeda. Naš plan je izvući ih na površinu u istom stanju", rekao je.

Također, rudari su mogli razgovarati sa svojim obiteljima putem telefona.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju