Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova afera u BiH

RTV FBiH optužila Tužiteljstvo BiH za prisluškivanje novinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTV FBiH) optužila je u četvrtak Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da se uplelo u pokušaje političkih obračuna s tom medijskom kućom distribuirajući snimke telefonskih razgovora koje je uhićeni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir vodio s njihovim urednicima i novinarima.

"Nakon četrnaest neuspjelih nasilnih pokušaja uvođenja prinudne uprave na FTV-u radi potčinjavanja uređivačke politike ove medijske kuće svojim uskostranačkim interesima, dio vladajuće elite posegnuo je za novim metodama - zloporabi pravosuđa radi ucjenjivanja i diskreditacije FTV", stoji u priopćenju.

Iz RTV FBiH su ustvrdili kako je Tužiteljstvo BiH "počelo s distribucijom" prisluškivanih telefonskih razgovora Budimira i Avdića, obavljenih, po tumačenju te televizije, u sklopu redovitih obveza informiranja javnosti. Prema navodima ove medijske kuće, dio tih razgovora navodno će biti predstavljen na ročištu za odlučivanje o mogućem produljenju pritvora Budimiru. Dodaje se da je ovoga puta posebna meta urednik informativnog programa FTV-a Avdo Avdić.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo

>> BiH: Optužnica protiv Budimira tek za dva mjeseca

Budimir je uhićen 26. travnja pod sumnjom da je primao mito kako bi dao pomilovanja osuđenima, a naknadno je objašnjeno kako je uhićenje provedeno nakon višemjesečne istrage koja je uključivala tajno praćenje telefonskih razgovora Budimira te nekolicine njegovih suradnika.

Dio tih razgovora, i to vođenih s novinarima, kako tvrde iz RTV FBiH, Tužiteljstvo BiH sada koristi i kako bi opravdalo svoj zahtjev za produljenje pritvora Budimiru.

Iz RTV FBiH konstatiraju kako je porazno to da se u BiH danas prislušuje novinare dok rade svoj posao ne bi li se diskreditiralo njih osobno i medije za koje rade.

Navodi se također kako je RTV FBiH dobila prijetnje da će ovakve snimke biti objavljene "ukoliko ona ne prestane izvještavati o sumnjivim radnjama vodećih političara", no nije navedeno tko je točno time prijetio.

Iz Tužiteljstva BiH nisu imali komentar na optužbe iz RTV FBiH.

Taj je medijski servis proteklih mjeseci kritički izvještavao o djelovanju trenutačne vlasti, a parlamentarna koalicija predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP) optuživala ju je kako zapravo podupire Stranku demokratske akcije (SDA).

RTV FBiH dovodila je u pitanje i opravdanost uhićenja Živka Budimira sugerirajući kako je riječ o pokušaju političkog obračuna s njim. (HINA)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene