Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas izmjene entitetskog Zakona o izvršnom postupku kojima je dodatno otežala povrat imovine Hrvatima prognanima s tog područja tijekom rata.


Zakonom o dopunama Zakona o izvršnom postupku, kojega je na sjednici održanoj u Banjoj Luci podržala uvjerljiva većina zastupnika, određeno je kako će se, u slučaju poništavanja ugovora o zamjeni odnosno prodaji imovine, sklopljenih pod pritiskom tijekom rata i neposredno nakon njega, ona vraćati prijeratnim vlasnicima samo ako sudovi u susjednim zemljama osiguraju reciprocitet u takvom postupku.

Vezani članci Slika nije dostupna Dodik odbacio mogućnost odustanka od referenduma Slika nije dostupna Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem RS

Obrazlažući prijedlog izmjena Zakona o izvršnom postupku ministar pravde RS Džerard Selman ustvrdio je kako je temeljni problem do sada bio u nespremnosti vlasti Republike Hrvatske da priznaju pravomoćne odluke sudova ovog entiteta.

Tako su, kako je ustvrdio Selman, Srbi koji su u ratu iz Hrvatske doselili u RS zamijenivši imovinu s Hrvatima s tog područja, ostajali bez te novostečene imovine kada bi iz nje bili deložirani temeljem sudskih odluka, a nisu bili u prilici vratiti svoju prijeratnu imovinu u Hrvatskoj.

"U ovakvim situacijama potrebno je uspostaviti reciprocitet što znači obostrano izvršenje", kazao je Selman te sugerirao kako bi pitanje priznavanja odluka sudova iz BiH pred tijelima vlasti u Hrvatskoj valjalo riješiti međudržavnim ugovorom između Hrvatske i BiH.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je kako je izmjenama Zakona o izvršnom postupku "konačno ispravljena nepravda počinjena prema izbjeglima iz Hrvatske".

Entitetski premijer potvrdio je kako očekuje da će njegova vlada i on osobno zbog ovakvih odluka biti izloženi pritiscima predstavnika međunarodne zajednice, no naznačio je kako će pritom učiniti sve da "obrani prava izbjeglih iz Hrvatske".