Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve podsjeća na 2008.

DRAMATIČNO UPOZORENJE Prodajte sve! Stiže nam nova financijska kriza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tržišta dionica već su od početka ove godine pod velikim pritiskom.

Investitori bi se mogli suočiti s kataklizmičnom godinom u kojoj bi tržište dionicama mogli pasti za 20 posto, a cijena nafte na 16 dolara po barelu, upozorili su ekonomisti Royal Bank of Scotland (RBS).

Ujedno su svojim klijentima uputili dramatičnu poruku: 'Prodajte sve osim najkvalitetnijih obveznica! Ovdje je riječ o povratu kapitala, a ne o zaradi na njemu. U prenapučenoj dvorani vrata za izlaz su malena.'

Naveli su i kako današnja situacija podsjeća na 2008. godinu kada je bankrotirala investicijska banka Lehman Brothers što je dovelo do globalne financijske krize. Ovoga puta za krizu bi mogla biti kriva kineska ekonomija.

Tržišta dionica već su od početka ove godine pod velikim pritiskom. Londonski FTSE 100 indeks pao je za 5 posto što je najgori početak od 2000. godine. Američki Dow Jones također je imao najslabiji početak godine do sada.

Cijena nafte na svjetskom tržištu je naglo pala, uglavnom zbog straha od prevelike ponude i premale potražnje na tržištu jer će Iran početi izvoziti naftu nakon što na snagu stupi sporazum kojim mu se ukidaju sankcije. Trenutna cijena nafte iznosi 31,18 dolara što je najniža cijena nafte od travnja 2004. godine.

Investitori su uplašeni zbog usporavanja kineskog gospodarstva i pad juana.

'Kina je započela veliku korekciju na burzi koja će pokrenuti lavinu. Situacija je postala vrlo opasna', upozorio je Andrew Roberts iz RBS-a. On predviđa da će europsko i američko tržište dionicama pasti između 10 i 20 posto. Slična predviđanja dolaze i iz američke banke JP Morgan koji su savjetovali svojim klijentima da prodaju dionice koje imaju.

Morgan Stanley predviđa kako bi barel nafte mogao pasti na 20 dolara, dok u Standard Charteredu kažu kako bi cijena barela mogla pasti i na niskih 10 dolara, piše Guardian.
 

Pročitajte i ovo PR Kako trgovati cijenom dionica Razvoj umjetne inteligencije utječe pozitivno na dionice tehnoloških tvrtki PR Kako trgovati cijenom dionica Dionice Netflixa skočile preko 10% prethodnog mjeseca

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene