Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKO OTKRIĆE

Tajna Bledskog jezera: Na dnu leže ljudske kosti, a čamac koji su izvukli ronioci mogao bi dati odgovor na važna pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S dna Bledskog jezera ronioci su uz pomoć stručnjaka izvukli ranosrednjovjekovni deblak, plovilo staro oko 1200 godina koje svjedoči o plovidbi jezerom i posjetu otoku već u prvoj fazi slavenskog naseljavanja Bledskog područja.

Ronioci Društva za podvodne aktivnosti Bled otkrili su još 2015. godine deblak na dubini od 11 metara i 15-ak metara od sjeverne obale jezera i o tome obavijestili arheologe.

Dokumentirali su nalaz, uzeli uzorke i izvršili analize koje su pokazale da je čamac, dug oko pet metara, izrađen od jednog komada ariša koji je izrezan negdje krajem 8. ili u prvoj polovici 9. stoljeća.

''To znači da se radi o čamcu ranoslavenskog naseljavanja Bleda, što nadopunjuje priču koju dobro poznajemo'', kazao je Andrej Gaspari s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.

Tadašnju upotrebu Bledskog otoka potvrđuje još jedan deblak, otkriven prošle godine, ali od lipe i koji prekriven sedimentima leži uz obalu otoka na dubini od 17 metara i desetak je godina stariji od barke koju su u petak podignuli ronioci uz pomoć stručnjaka.

Podizanje deblaka i njegov transport na konzervaciju u prostore Restauratorskog centra Zavoda za zaštitu kulturnih dobara Slovenije rezultat je višegodišnje suradnje Društva za podvodne aktivnosti Bled, Odsjeka za Arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, Instituta za podvodnu arheologiju i Zavoda.

U Zavodu očekuju da će daljnja istraživanja dati i odgovor o značenju i kontekstu razbacanih ljudskih kostiju, koje su dokumentirane na dnu jezera u neposrednoj blizini deblaka.

Pročitajte i ovo Rimski mozaik otkriven u Siriji Arheološka poslastica Otkriven iznimno rijedak i očuvan rimski mozaik iz 4. stoljeća
Pročitajte i ovo Rondela iz kamenog doba kod Praga Njezina svrha je misterij Veliko arheološko otkriće kod Praga: Otkrivena građevina iz kamenog doba starija od Stonehengea i egipatskih piramida

Deblak iz Bledskog jezera prvo je pouzdano datirano ranosrednjovjekovno plovilo ovog tipa sa slovenskog područja, a njegova posebnost je i to što je izrađen od drva ariša. ''U cijeloj Europi otkriveno je otprilike 3000 deblaka, a primjerci ariša mogu se nabrojati na prste jedne ruke'', istaknula je arheologinja Judita Lux iz Zavoda, piše N1 Slovenija.

Deblak je s dna Bledskog jezera izvučen pomoću balona i sada ga čeka konzervacija, a potom bi svoje mjesto trebao naći u novom arheološkom muzeju na Bledu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene