Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rončević na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanstvo hrvatskog ministarstva obrane sudjelovalo je na 43. Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Tijekom boravka u Muenchenu hrvatsko izaslanstvo sastalo se s parlamentarnim državnim tajnikom u ministarstvu obrane Njemačke Christianom Schmidtom.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

Ministar Rončević i državni tajnik Schmidt izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom suradnjom na području obrane te izrazili želju za njenim daljnjim jačanjem. 

Kao primjer dobrog funkcioniranja izdvojena je suradnja pripadnika oružanih snaga dviju država u misiji
ISAF u Afganistanu.

Ministar Rončević je pritom ukazao na odluku Hrvatskog sabora o povećanju broja pripadnika Oružanih snaga RH u Afganistanu do 200 ove godine, odnosno do 300 u 2008. godini s nepromijenjenim funkcijama te na odluku Vlade RH o skorašnjem doniranju vojne opreme afganistanskoj vojsci u vidu 1000 kalašnjikova i 300 000 komada streljiva, navodi se
u priopćenju.

Rončević se ujedno zahvalio na potpori koju Njemačka pruža Hrvatskoj u ostvarivanju njezinih ambicija za punopravnim članstvom u NATO-u i EU.

Međunarodna konferencija o sigurnosti redovito se održava još od 1962. godine i okuplja ugledne političare, međunarodne stručnjake za sigurnosnu politiku te visoke vojne predstavnike i predstavnike vojne industrije.

Teme razgovora ovogodišnje konferencije bile su izraelsko-palestinski sukob, Libanon, Irak, Afganistan, Kosovo i iranski nuklearni program.

O novim putevima pronalaženja mira na Bliskom istoku govorio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana kojem je uručena ovogodišnja medalja Muenchenske konferencije "Mir kroz dijalog". 

Dosadašnji dobitnici medalja bili su bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan i američki senator John McCain.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene