Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S više od 50 posto glasova

Izbori u Iranu: Umjereni Rohani pobijedio u utrci za predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjereni kandidat Hasan Rohani pobjednik je na iranskim predsjedničkim izborima.

Kako javlja BBC, Rohani je osvojio više od 50 posto glasova, dok je drugi u utrci završio gradonačelnik Teherana Mohamad Baker Kalibaf.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Rohani je dobio 18,6 milijuna glasova odnosno 50,68 posto, rekao je ministar Mustafa Mohamad Nadžar, navodeći konačne rezultate. Hasan Rohani nalazi se ispred konzervativnog gradonačelnika Teherana Mohamada Bakera Kalibafa koji je dobio 6,07 milijuna glasova i glavnog iranskog nuklearnog pregovarača Saida Džalilija (3,17 milijuna). Na izbore je izašlo 72,7 posto birača, dodao je Nadžar. Time je završilo osam godina vlasti konzervativaca.

Miroljubiv pristup

Takav rezultat vjerojatno neće radikalno promijeniti odnose između Irana i svijeta, niti dovesti do promjene politike Teherana kad je riječ o iranskom nuklearnom programu i sigurnosnim pitanjima o kojima odlučuje vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, ocjenjuju analitičari.

No, iranski predsjednik ima važnu ulogu u donošenju odluka u toj šijitskoj zemlji sa 75 milijuna stanovnika i mogao bi omogućiti promjene u odnosu na konkfliktan stil dosadašnjeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji po ustavu nema pravo na treći uzastopni mandat.

>> Na američkoj crnoj listi zbog kršenja sankcija Iranu i tvrtka iz Hrvatske

Ovaj ishod ukazuje da u zemlji postoji potreba za reformama i da su mnogi Iranci iskoristili priliku da bi spustili vladajuću elitu na zemlju, potaknuti gospodarskim problemima, međunarodnom izolacijom i gušenjima osobnih sloboda unatoč tomu što su izbor kandidata i predizborna kampanja bili ograničeni.

Rohani je umjereni klerik srednjeg ranga i bivši glavni pregovarač za iranski nuklearni program poznat po svom miroljubivom pristupu. Još ranije je rekao da će se zauzimati za vanjsku politiku koja se temelji na "konstruktivnoj interakciji sa svijetom" i štititi građanska prava kod kuće.

Hamnei je u subotu ocijenio da će rezultat izbora, kakav god bio, biti glas povjerenja u 34-godišnju islamsku republiku.

Kandidati bliski Hamneiju slabo prošli

Najbliži suparnik bio mu je konzervativni gradonačelnik Teherana Mohamad Baker Kalibaf. Drugi konzervativni kandidati bliski Hamneiju dobili su daleko manje glasova od njega.

Rohani je dobio potporu centrističkog bivšeg predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija, dugogodišnjeg Hamneijevog suparnika, koji se nije smio kandidirati. Velik poticaj bio mu je i kada su ga podržali reformisti predvođeni bivšim predsjednikom Mohamadom Hatamijem (1997. -2005.) nakon što se njihov blijedi kandidat Mohamad Reza Aref povukao iz utrke.

S druge strane, nekoliko istaknutih konzervativaca bliskih vladajućoj eliti nije se uspjelo ujediniti iza jednog kandidata, što je kao posljedicu imalo podjelu u njihovoj biračkoj bazi.

Rohani je postao poznat kao glavni iranski pregovarač u pregovorima s Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom o iranskom nuklearnom programu od 2003. do 2005., kada je Iran pristao suspendirati obogaćivanje urana, što je ublažilo zapadni pritisak.

S dužnosti je otišao s dolaskom Ahmadinedžada na vlast 2005., kada je obogaćivanje urana nastavljeno i otad gotovo da nije bilo napretka u pregovorima. Međunarodne sankcije su postrožene, što je nanijelo veliku štetu iranskom gospodarstvu.

Besprijekorna revolucionarna prošlost

Rohani je važna poveznica između tvrdih struja oko Hamneija koje se protive popuštanju Zapadu i reformista koji su zadnje četiri godine bili marginalizirani, a koji smatraju da bi Iran trebao biti pragmatičniji u odnosima sa svijetom i promijeniti se iznutra kako bi preživio.

Rohani ima besprijekornu revolucionarnu prošlost i bio je aktivan u oporbi koja je svrgnula iranskog šaha 1979. Također je imao istaknute ulogu u iranskom ratu s Irakom od 1980. do 1988. kada je, među ostalim, bio zapovjednik nacionalne zračne obrane, po njegovoj službenoj biografiji.

Zadnje predsjedničke izbore 2009., na kojima je Ahmadinedžad dobio 63 posto glasova, obilježili su nasilni prosvjedi koji su trajali mjesecima i odnijeli na desetke ljudskih života, a stotine ljudi bile su uhićene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene