Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je svom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da nuklearni dogovor mora ostati upravo takav kakav jest, stoji u izjavi iz Rohanijeva ureda.


U telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Iranski predsjednik Hasan Rohani je naglasio da Iran neće ići izvan sadašnjih obaveza te da dogovor "ni na koji način neće biti temom pregovora", stoji u izjavi.

Vezani članci Emmanuel Macron Macron zgrožen "sramotnim" premlaćivanjem crnog producenta: "Slike agresije koje smo svi vidjeli su neprihvatljive i sramotne" Jean Castex Dobio mandat: Macron imenovao Jeana Castexa novim premijerom

Iranski je vođa svejedno izrazio spremnost za pregovore o drugim pitanjima dodajući da je "Iran spreman pregovarati kako bi osigurao regionalnu stabilnost i sigurnost, posebice u borbi protiv terorizma".

Rohani je nuklearni sporazum opisao ne samo kao konstruktivan za mir u regiji nego i kao temelj povjerenja između Zapada i Irana.

Prema iranskom predsjedničkom uredu, razgovor između Rohanija i Macrona trajao je više od sat vremena.

Elizejska palača potvrdila je trajanje razgovora te priopćila da su se Macron i Rohani složili da će u narednim tjednima pokušati postići dogovor o tome kako očuvati sporazum iz 2015.

Macron je također, kaže se u priopćenju, predložio da se njihovi razgovori prošire i na tri druge teme: iranski balistički program, nuklearne aktivnosti nakon 2025., te "glavne regionalne krize" na Bliskom istoku. (Hina)