Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte (Foto: AFP)
Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte (Foto: AFP)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, poznat po svojoj strogoj politici prema narkoticima, u svojem je govoru u srijedu rekao kako kako je naredio policiji da ubije bilo koje od njegove djece ako se dokaže da su povezani s trgovinom drogom.


"Naredio sam da te ubiju ako te uhvate s drogom i osobno ću zaštititi te policajce", poručio je Rodrigo Duterte svojem najstarijem sinu, 42-godišnjem Paolu Duterteu, inače dogradonačelniku grada Davaoa na jugu zemlje.

Paolo, poznat i kao Pulong, je optužen tijekom saslušanja u filipinskom Senatu 7. rujna da je član trijade u kineskom transnacionalnom sindikatu  organiziranog kriminala. Paolo Duterte je zanijekao sve optužbe, rekavši da su "neutemeljene" i "glasine".

Paolo Duterte na saslišanju u Senatu (Foto: AFP)

Tijekom govora radnicima u palači Malacanang u Manili u srijedu predsjednik Duterte je rekao: "Ako se dokaže da je bilo koje od moje djece povezano s trgovinom droge policija ih može ubiti kako ljudi ne bi mogli reći ništa protiv mene".

"Tako je bolje... pa mogu reći ljudima: Samo vi pričajte, tamo vam je leš mojeg sina", rekao je Duterte.

Otkako je prošle godine preuzeo dužnost predsjednika u ratu protiv droge ubijeno je više od 9000 Filipinaca, među kojima i nekoliko gradonačelnika i lokalnih političara.

Skupine za ljudska prava kažu kako bi takva politika mogla predstavljati zločin protiv čovječnosti, a osudili su ga i Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje.

Početkom rujna u filipinskom Senatu oporbeni senator Antonio Trillanes, bivši časnik mornarice, optužio je Paola Dutertea da sudjeluje u operaciji trijade u kojoj je više od tone kristalnog metamfetamina brzo prošlo kroz filipinsku carinu u pošiljkama iz Kine.

G. Trillanes je rekao Paolu da pokaže tetovažu na leđima koja je navodno dokazala da je član bande. 42-godišnjak je priznao da ima tetovažu na leđima, ali ju je odbio pokazati.

Na saslušanju u Senatu 2016. godine samoproglašeni ubojica Edgar Matobato i umirovljeni policajac Arthur Lascanas optužili su Paola Dutertea za krijumčarenje droge i zaštitu narko bosova. Te tvrdnje nikada nisu dokazane.