Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roditelji djece koja su se u Kini razboljela zbog konzumacije kontaminiranog mlijeka od vlade su u petak, pošto je sud odredio dvije smrtne presude i 19 dugogodišnjih zatvorskih kazni za upletene u skandal, zatražili veće odštete.


Dvije su osobe osuđene na smrt za umiješanost u skandal s mlijekom prodavanim uz dodatak melamina, zbog čega je prošle godine u Kini umrlo najmanje šestero djece, a 300.000 ih je oboljelo.

Vezani članci Morski lav i djevojčica Roditelji posjeli kćer na morskog lava kako bi je uslikali pa se iznenadili kad je životinja napala djevojčicu Beba i kvaka Djeca su sve mudrija, tehnologija je prespora za njihove pametne glavice

Zhao Lianhai, koji je okupio obitelji žrtava putem web stranice koja je detaljno izvještavala o krizi uzrokovanoj kontaminiranim mlijekom, u petak je rekao da će on i još troje drugih roditelja predati peticiju ministarstvu zdravstva. U peticiji, koju su potpisale stotine majki i očeva, među ostalim se traži besplatna zdravstvena skrb i druge potrebne usluge za žrtve, nadoknada za već plaćene troškove liječenja te daljnje istraživanje dugoročnih učinaka melamina. 

>> Prva smrtna predsuda i doživotni zatvor zbog melamina

Dvadeset i dvije mljekarske tvrtke upletene u skandal predložile su plan odštete od 1,1 milijardu yuana (160 milijuna dolara. Po planu bi obitelji djece koja su umrla dobile 29.000 dolara (200.000 yuana), dok bi druge dobile po 4.380 dolara za teže slučajeve oboljelosti od bubrežnih kamenaca a 290 dolara za lakše slučajeve.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju