Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan bračni par iz Hong Konga tužio je bivšeg harvardskog profesora da im je izvukao dva milijuna dolara obećavajući im sinove upisati na Harvard, piše dnevni list Boston Globe


"Kada je riječ o primanju na fakultet, jamstava nema i točka. Ako vam netko kaže da vas možete ubaciti na Harvard, to je prijevara", izjavio je za list Mark Kantrowitz, stručnjak za financiranje i planiranje studija iz Cranberrya u Pennsylvaniji.

Gerald i Lily Chow, oba stanovnici Kine, kažu u svojoj tužbi podnesenoj 2010. na okružnom sudu u Bostonu da su prof. Marku Zimnyu platili 2.000.000 dolara na temelju obećanja da će njihova dva sina upisati na elitno američko sveučilište, po mogućnosti na Harvard. Supružnici Chow u tužbi također tvrde kako im je Zimny rekao da će pomoći oko uplate njihovih donacija drugim elitnim fakultetima, zaobilazeći navodni rasizam protiv azijskih donatora.

Vezani članci Zvonko Vrban Prozvani suci predali očitovanja: ''Naravno da ne priznaju da su primili mito, imaju svoje verzije druženja s Mamićem'' Mito, ilustracija Skandal uoči izbora: Dvojica političara dali ostavke zbog afere primanja mita, poznato i za što

>> Djevojka beskućnica upisala prestižni Harvard!

Supružnici Chow optužuju Zimnya za prijevaru, kršenje ugovora i neopravdano bogaćenje i žele da im vrati njihove milijune. Zimny je u sudskim podnescima negirao optužbe, navodi Boston Globe. Tužba bi trebala biti prebačena na savezni sud, a u studenom se očekuje prvo ročište, piše list.

Dok je slučaj Chow ekstreman, Kantrowitz kaže da roditelji diljem SAD-a troše velike svote novca u nastojanju da djecu upišu na vodeća sveučilišta, plaćajući savjetnike koji im pomažu u pripremi za polaganje ispita i pisanje eseja potrebnih za prijavu na fakultete.

Prošle je godine Harvard prihvatio samo 6,2 posto od 34.950 prijavljenih za upis, prema pisanju studentskog glasila The Harvard Crimson. Harvard je imao najnižu upisnu stopu u tzv. Ivy League - skupini od osam elitnih privatnih sveučilišta na sjeveroistoku SAD-a, ispod Columbije sa 6,9 posto i Yalea sa 7,35 posto upisanih, dodaje Crimson. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook