Zdravko Mamić (Foto: Arhiva/Ivo Cagalj/PIXSELL)
Zdravko Mamić (Foto: Arhiva/Ivo Cagalj/PIXSELL)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i obrana Zdravka Mamića suglasni su kako nisu ispunjeni zakonski uvjeti za njegovo izručenje Hrvatskoj po zamolnici koju je pravosudnim tijelima BiH uputilo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, potvrđeno je u utorak na ročištu koje je tim povodom održano pred Sudom BiH u Sarajevu.


Ročište na kojemu su utvrđivane činjenice vezane za zahtjev iz Hrvatske za Mamićevo izručenje, temeljem prvostupanjske presude i naloga za uhićenje što ga je raspisao Županijski sud u Osijeku, počelo je na pomalo neuobičajen način jer je sutkinja Suda BiH najprije čestitala Mamiću, očevidno aludirajući na uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Vezani članci Migranti, ilustracija (Foto: AFP) Policija u BiH od početka godine spriječila ulazak više od 7000 ilegalnih migranata Zdravko Mamić održao konferenciju za medije nakon izricanja presude (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 1 Za Zdravkom Mamićem raspisana tjeralica, ali BiH ga nije dužna izručiti

"Ja ću prvo čestitati. To ću uraditi radi sebe i radi vas", kazala je sutkinja Tatjana Kosović obraćajući se Mamiću.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske uputilo je posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH zahtjev za Mamićevo izručenje nakon što mu je sud u Osijeku u lipnju izrekao kaznu od šest i pol godina zatvora proglasivši ga krivim za zloporabe u gospodarskom poslovanju i "izvlačenje" novaca iz Dinama.

Mamić je prije izricanja presude pobjegao u BiH, a za njim je raspisan nalog za uhićenje.

Zahtjev za izručenje Hrvatska temelji na odredbama međudržavnog Ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Bosiljčić kazala je na ročištu kako je zahtjev obrađen na odgovarajući način te je utvrđeno kako nisu ispunjene pretpostavke za Mamićevo izručenje. Zapreke su njegovo bosanskohercegovačko državljanstvo, ali i činjenica da je kazneno djelo za koje ga se tereti počinio prije 28. studenog 2012. godine, kada su Hrvatska i BiH potpisale ugovor kojim je u slučajevima kaznenih djela kakvo je počinio Mamić dopuštena mogućnost izručenja.

Taj se ugovor, međutim, ne može retroaktivno primjenjivati, odnosno vrijedi samo za kaznena djela počinjena nakon studenog 2012. godine.

Mamićev branitelj Zdravo Rajić s tim se suglasio kazavši kako je obijanje izručenja jedina moguća odluka.

Sam Mamić zahvalio je tužiteljici kazavši kako se u BiH osjeća pravno zaštićenim, za razliku od situacije kakvu vidi u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj nisam imao pravičan postupak, pa sam morao potražiti pravdu u svojoj drugoj državi", kazao je Mamić.

Potvrdio je kako je ishodio bosanskohercegovačku osobnu iskaznicu i putovnicu, a kao prebivalište u BiH naveo je jedan hotel u Međugorju.

Sutkinja Kosović o ishodu ročišta izvijestit će sudsko vijeće, koje će donijeti formalnu i konačnu odluku o tome može li Mamić biti izručen.

Odvjetnik Rajić pojasnio je novinarima kako zakonom nije propisan rok za donošenje ovakve odluke, no očekuje kako će to biti brzo jer je u ovom slučaju sve jasno. (Hina)