Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za krvoproliće je kriv...

Otkriveno gdje je nestalo 50.000 vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači sa Sveučilišta Leiden riješili su davni arheološki misterij o naglom nestanku perzijske vojske u egipatskoj pustinji 534. godine prije Krista.

Do nedavno se tvrdilo kako je oko 50.000 perzijskih vojnika bilo zarobljeno u katastrofalnoj pješčanoj oluji. No, otkriveni hijeroglifi upućuju na to da je vojnu trupu zapravo uništila pobunjenička vojska, piše University Herald.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto" Mostarski Bruce Lee Misterija Nestao Bruce Lee iz Mostara: ''Sumnjam na dvojicu. Jean-Claude Van Damme ili Jackie Chan. Trećeg ne vidim''

Egiptolog Olaf Kaper rekao je da u pokušaju da zataškaju sramotni poraz, grčki su povjesničari i vladari podržali teoriju o velikoj pješčanoj oluji koja je 'progutala' vojsku.

Grčki povjesničar Herodot ispričao je priču o perzijskom kralju Cambysesu II koji je ušao u egipatsku pustinju u blizini Tebe, današnjeg Luxora, s 50.000 vojnika i nikada se nije vratio.

'Međutim, iskustvo je pokazalo da se od pješčane oluje ne umire, a kamoli da u njoj nestane cijela vojska', kaže Kaper. Dodaje kako se vojska kretala prema pustinjskoj oazi, gdje ih je čekao egipatski vođa pobunjenika Petubastis III.

Otkrivena 3.300 godina stara grobnica

'Na kraju im je napravio zasjedu i na taj način uspio povratiti velik dio Egipta nakon čega je okrunjen za faraona', rekao je Kaper.

Sudbina vojske je otkrivena nakon iskapanja Amheida. Tim arheologa otkrio je hram u kojoj se nalazi cijeli popis naziva Petubastisa III.

'U njemu se da iščitati kako je to moralo biti mjesto uporišta u vrijeme perzijske vladavine. Usporedili smo to s ograničenim informacijama koje smo imali o Petubastitsiu III, mjestu iskapanja i pričom o Hrodota te smo bili u mogućnosti rekonstruirati što se dogodilo', zaključuje Kaper.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene