Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruska tvrtka Alrosa pronašla je rozi dijamant od 27,85 karata koji bi mogao postati najskuplji polirani dijamant u povijesti tvrtke.


Dijamant roza boje još nije ispoliran i kao takav ima ima dimenzije 22,47 x 15,69 x 10,9 mm te skoro nema nikakvih nedostataka u strukturi.

Vezani članci Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio (Foto: Nester Korolev/UBC/Live Science) Znanstvenici u transu: Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio Foto: Thinkstock Pronađen ogroman "krvavi" dijamant od 476 karata: Toliko je velik da nitko još ne zna koliko vrijedi

Dijamanti u boji koji teže preko 10 karata su iznimno rijetki i u prosjeku se nađe tek jedan godišnje.

Ovaj rijedak primjerak pronađen je u podružnici Almazy Anabara.

"Jedinstvene osobine dijamanta čine ga izvanrednim i rijetkim kamenom visoke vrijednosti", rekao je Evgeny Agureev, šef Alrose.

Trenutno stručnjaci Ujedinjene prodajne organizacije Alrosa i podružnice za poliranje Diamonds Alrosa detaljno proučavaju dijamant kako bi donijeli odluku hoće li ga na dražbu staviti u gruboj verziji ili će ga izrezati u glatko brušenu verziju.

Veliki dijamanti, a posebno oni u boji, uvijek su traženi na aukcijama, ali ako ga tvrtka odluči izrezati i obrusiti, mogao bi postati i najskuplji dijamant u čitavoj povijesti tvrtke Alrosa, prenosi Siberian Times.