Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice: Ništa nisam znala o napadu na SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u ponedjeljak je oštro zanijekala da je dva mjeseca prije 11. rujna bila od strane CIA-e upozorena na terorističku prijetnju al Qaide Sjedinjenim Državama, kako to u svojoj novoj knjizi tvrdi američka novinarska zvijezda Bob Woodward.

Rice, koja je 2001., bila savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea W. Busha, kazala je u avionu na putu za Bliski istok da se ne sjeća susreta s bivšim prvim čovjekom CIA-e Georgeom Tenetom 10. srpnja 2001.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

- Ali sam zato sasvim sigurna da bih se sjećala, da su mi tada rekli, kako to očito stoji u knjizi, da se priprema napad na Sjedinjene Države, rekla je Rice skupini novinara.

- Ideja da bih ja to nekako mogla ignorirati čini mi se
neshvatljivom, kazala je Rice u irskome Shannonu gdje je njezin zrakoplov sletio na putu za Bliski istok.

Američko predsjedništvo bilo je tada na najvišem stupnju pripravnosti upravo zbog višestrukih informacija o opasnostima od atentata, ustvrdila je ona i dodala da se "ništa nije govorilo o napadu na SAD".

U svojoj knjizi "State of Denial" (Stanje poricanja), Bob Woodward, koji je zajedno s novinarom Carlom Bernsteinom razotkrio skandal Watergate koji je doveo do pada tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona, optužuje Rice da je zanemarila Tenetovo upozorenje o al Qaidinom napadu na SAD.

Takvo joj je upozorenje direktor CIA-e navodno dao na iznenadnom sastanku u Bijeloj kući 10. srpnja 2001., organiziranom na njegov zahtjev.

Woodward piše da je Tenet osjetio kako ne uspijeva "uspostaviti vezu s Rice" te mu se činilo da mu ona poručuje "neka prošeće".

- George (Tenet) bio je vrlo zabrinut. Svi smo bili vrlo zabrinuti.
Problem je da je sve to bilo vrlo maglovito, odgovorila je Rice u svojoj prvoj reakciji na ta otkrića.

Rice je također odlučno odbacila i drugi odlomak iz Woodwardove knjige prema kojem je ona vrlo teško u tom razdoblju komunicirala s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom.

- Rumsfeld nije nikada odbio nazvati me. To je smiješno, izjavila je Rice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene