Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedi "Rexit" ?

Američki državni tajnik frustriran Trumpom: Mogao bi dati otkaz do kraja godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni tajnik Rex Tillerson sve je više frustriran Trumpovom administracijom i načinom kako se donose odluke te se iz pouzdanih izvora doznaje kako bi zbog nekoliko razloga mogao dati otkaz do kraja godine.

Rex Tillerson mogao bi biti sljedeći u nizu nezadovoljnih službenika i političara iz Trumpove administracije koji će dati otkaz.

Pročitajte i ovo Joe Biden 'Radi što god želiš' Biden napao Trumpa u govoru o stanju unije: "To je opasno" Ilustracija Rok tjedan dana U zadnji čas izbjegnuta blokada vlasti u SAD-u: Bez plaće bi ostali državni službenici, djelomično bi se ugasio državni aparat...

Dva izvora koji su upoznati s informacijama Tillersonovih razgovora s prijateljima priopćila su CNN-u tijekom vikenda da je državni tajnik veoma frustriran predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovim vođenjem države te da postoji šansa za opciju "Rexit".

Promjena u Tillersonovom tonu uslijedila je nakon stresnog tjedna za državnog tajnika.
Utvrđeno je da je Tillerson prekršio američke sankcije protiv Rusije dok je radio kao izvršni direktor tvrtke Exxon Mobil. Osim toga, Trump je ovog tjedna javno napao jednog od Tillersonovih kolega iz vlade, državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa, navodeći kako je „požalio što ga je zaposlio“.

Tillerson, priopćili su izvori, smatra takve Trumpove komentare neprofesionalima. Početkom ponedjeljka Trump je ponovno napao Sessionsa na Twitteru nazvavši ga "izmučenim" te ga spominjući u kontekstu pitanja zašto o ruskoj umiješanosti nije istražio i njegovu suparnicu s izbora, Hillary Clinton.

Izvori navode da je moguće kako je Tillersonovo izraženo nezadovoljstvo moglo biti samo posljedica teškog tjedna, ali da je i ovo samo jedna u nizu frustracija koje je državni tajnik imao s predsjednikom i njegovom administracijom.

Prije dva tjedna Tillerson je još bio čvrstog stava da će tijekom svog mandata reorganizirati cijeli državni odjel, ali čini se da ga ta odluka nije dugo držala. Osim toga, prošlog je mjeseca Trumpov zet i viši savjetnik Jared Kushner nazvao upravo Tillersona "neprofesionalnim" nakon što se državni tajnik obrušio na okupljene na sastanku Trumpove uprave u Bijeloj kući.

Još je jedna u nizu situacija i činjenica da je Tillerson bio frustriran nakon što su predsjednik i Bijela kuća odbacili niz njegovih prijedloga o zapošljavanju. Početkom ove godine Trump je stavio veto na Tillersonovu odluku da zaposli Elliotta Abramsa kao svog drugog zapovjednika jer je Abrams bio kritičan prema Trumpu i njegovim političkim stavovima tijekom kampanje 2016. godine.

Ranije ove godine Tillerson je također ostao na cjedilu, zajedno s ostalim članovima kabineta, kada je morao popravljati štetu nakon što je administracija uvela zabranu ulaska strancima iz šest muslimanskih država. Kabinet nije bio obaviješten ni konzultiran o samoj odluci, a na kraju je taj potez imao višestruke legalne posljedice koje se još rješavaju.

Kabinet nije konzultiran ni krajem lipnja kada je Bijela kuća samostalno uputila upozorenje sirijskom režimu o uporabi kemijskog oružja.

Oba izvora izjavljuju kako je Tillerson proživio ogroman stres u tim situacijama i još mnogim sličnim događajima kada je morao „pospremati“ iza Trumpove administracije. Sve je to značajno povećalo njegovo nezadovoljstvo te navode da je došao do zaključka kako se stvari neće promijeniti u skorije vrijeme. Hoće li to dovesti i do njegova skorog otkaza, preostaje vidjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene