Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječenje u nekoliko tjedana

Stiže prvi potpuni lijek za jednu od najgorih bolesti modernog doba? "Bit će učinkovit od prvog dana"

Medicina, ilustracija (Foto: Getty Images)
Medicina, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Postaje li nedostižno stvarnost? Mali tim izraelskih znanstvenika misli da je pronašao prvi "potpuni" lijek za rak. Lijek je nazvan MuTaTo (multi-target toxin), a istraživači kažu da ga se u suštini može smatrati antibiotikom protiv raka jer se koristi tehnologijom ometanja rasta zloćudnih stanica na najvišoj razini.

"Vjerujemo da ćemo za godinu dana moći ponuditi prvi potpuni lijek za rak", rekao je Dan Aridori, izraelski znanstvenik čija je tvrtka, Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd., razvila novi revolucionarni tretman. 

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Medicina Velika stvar U Hrvatsku je stigla najveća svjetska senzacija iz područja medicine - robotski par Da Vinci i Mona Lisa

"Naš lijek protiv raka bit će učinkovit od prvog dana, trajat će nekoliko tjedana i neće imati nikakve ili će imati minimalne nuspojave, a sve po znatno nižoj cijeni od većine drugih tretmana na tržištu", rekao je Aridor, prenosi Jerusalem Post.

Ova nevjerojatna novost u liječenju raka dolazi iz izraelske tvrtke Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi), osnovane 2000. godine u inkubatoru ITEK u izraelskom znanstvenom parku Kiryat Weizmann u Nessu Zioni.

Radi se o biofarmaceutskoj tvrtki koja se bavi otkrivanjem i razvojem terapeutskih peptida, za što je razvijena platforma SoAP. Ta tehnologija za tzv. kombinacijsku biologiju, koja omogućava promjene funkcionalnih potencijala, odnosno agonista, antagonista, inhibitora, revolucionarna je. 

Lijek se trenutačno razvija u AEBi-u pod vodstvom dr. Ilana Morada, voditelja razvoja, a potencijalno se radi o potpunoj promjeni načina borbe protiv raka, u kojoj će se koristiti kombinacija peptida i toksina za uništavanje stanica raka.

Kada je tvrtka započela s radom, Morad je rekao da su "radili sve ono što su i drugi radili, pokušavajući otkriti pojedinačne nove peptide za određene vrste raka", no ubrzo su on i njegov partner dr. Hanan Itzhaki odlučili da žele krenuti u veći projekt.

Prvo su morali ustvrditi zašto drugi lijekovi za liječenje raka ne djeluju ili djeluju samo povremeno. Kada su pronašli odgovor na to pitanje, mogli su se suprotstaviti tom učinku. 

Ovaj novi lijek protiv raka temelji se na bakteriofagima. Znanstvenici tako uvode protein s kodiranim DNK-om u bakteriofag, virus koji zarazi bakteriju. Na taj se način omogućava proizvodnja terapijskih peptida i istodobno djelovanje na više receptora zloćudnih stanica

Tim znanstvenika prošle je godine dobio Nobelovu nagradu za svoj rad na prikazu bakteriofaga u evoluciji novih proteina, a ovi izraleski znanstvenici čine nešto slično, ali s peptidima, spojevima dviju ili više aminokiselina povezanih u lancu. 

Prema Moradu, peptidi imaju nekoliko prednosti u odnosu na antitijela, uključujući i to da su manji, jeftiniji i jednostavniji za proizvodnju i regulaciju. 

Rak  pošast modernoga doba

Sa starenjem stanovništva, rak postaje sve veći zdravstveni problem svijeta. Procjenjuje se da je u prošloj godini, na razini cijelog svijeta, zabilježeno čak 18,1 milijuna novih slučajeva i 9,6 milijuna smrtnih slučajeva.

Također, u prosjeku će jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena u svijetu dobiti rak tijekom života. Jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena umire od zloćudne bolesti. Osim toga, svaka šesta smrt na svijetu posljedica je raka.

Morad, objašnjavajući funkcioniranje svog lijeka, navodi kako se vjerojatnost višestrukih mutacija stanica, koje bi modificirale sve ciljane receptore istodobno, dramatično smanjuje s brojem korištenih ciljeva. 

"Umjesto da napadamo receptore jedan po jedan, napadamo ih tri u isto vrijeme. Čak ni rak ne može mutirati svoja tri receptora istovremeno", objašnjava Morad. 

Mnoge stanice raka aktiviraju mehanizme detoksikacije kada su u stresu zbog lijekova pa tako može doći do "izbacivanja" lijekova ili modifikacije pa oni postaju neučinkoviti. Morad se oslanja na jaki toksin koji bi trebao uništiti stanice raka prije no što dođe do njihove detoksikacije. 

Cilj lijeka MuTaTo

Cilj su ovoga novog revolucionarnog lijeka višestruki ciljani napadi na stanice raka. Ovaj lijek može prodrijeti na mjesta koje velike molekule drugih lijekova ne mogu dosegnuti. 

“Peptidni dijelovi MuTaToa vrlo su mali, tek s 12 aminokiselina, i nemaju krutu strukturu, što bi inače cijelu molekulu činilo neimunogenom i u većini slučajeva omogućilo ponovljeno davanje lijeka”, kaže Morad. Dodaje da bi ova vrsta liječenja mogla i dramatično smanjiti pojavu mučnine koju izaziva većina postojeće terapije za liječenje raka.

Lijek MuTaTo sadrži kombinaciju nekoliko vrlo specifičnih peptida koji ciljaju više vrsta stanica raka istodobno, a koncept je uspoređen s trostrukim koktelom koji je pomogao da se AIDS promijeni iz smrtonosne u kroničnu bolest.

Liječenje raka MuTaToom u konačnici će biti osmišljeno posebno za svaku osobu i njezine potrebe. Svakom pacijentu radit će se biopsija, a analiza će pokazati koji su receptori prekomjerno izraženi. 

Pojedincu bi se tada dao molekulski koktel potreban za liječenje njegove bolesti. No za razliku od HIV-a i AIDS-a, gdje pacijenti moraju uzimati koktel do kraja života, zloćudne bi stanice MuTaToom bile brzo uništene, a liječenje bi trajalo nekoliko tjedana, piše Jerusalem Post. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene