Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivi na prosvjede putem interneta

'Revolucija jasmina' se širi Kinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineske sigurnosne snage spriječile su tijekom vikenda 'revoluciju jasmina' i pritom čak napale strane novinare, no uzalud jer se virus slobode s Bliskog istoka proširio Kinom.

Naime, danas su se na društvenim mrežama osvanuli pozivi na nove skupove 6. ožujka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sandra, striptizeta kluba 'Miss Fashion' 'U našem striptiz klubu gosti često žele otvoriti svoju dušu' Slika nije dostupna 16. Sarajevo Film Festival Marija Karan zablistala na premijeri filma 'Sevdah za Karima'

'Po odzivu 27. veljače, vidimo da se pokret proširio na stotinu gradova i tako uvelike premašio naša očekivanja o 27 gradova', stoji u tekstu koji poziva istomišljenike na nove prosvjede iduće nedjelje, a potpisuju ga organizatori, anonimni građani nevladine udruge putem Facebooka, Twittera i drugih mreža.

>> 'Skupovi jasmina' u Kini: Jake policijske snage paze na red

>> Kina blokira riječ 'Egipat' na internetu

Prvi pozivi na 'skupove jasmina' u 13 kineskih gradova pojavili su se na internetskim stranicama Kineza koji žive u Sjedinjenim Državama.

U duhu tuniske 'revolucije jasmina" traže od vlade transparentnost i slobodu izražavanja, a napose se obraćaju onima koji trpe nepravdu - intelektualcima, visokoškolovanima nezaposlenim ljudima, kršćanima i članovima sljedbe Falungonga, ljudima kojima je oduzeto vlasništvo te mladeži.

U nedjelju su masovno raspoređeni policajci u odorama i u civilu spriječili prosvjede u Pekingu, Šangaju i drugim gradovima. Brutalno su spriječili snimatelja postaje Bloomberg Newsa u pokušaju da snimi skup te je s ozljedama završio u bolnici.

Klub stranih novinara u Kini izrazio je ogorčenost napadom na novinara koji je radio svoj posao. Sa širenjem arapske revolucije, kineske vlasti vidljivo su oprezne i odlučne svaku zamisao o pobuni u Kini zatrti u samome začetku. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene