Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineske sigurnosne snage spriječile su tijekom vikenda 'revoluciju jasmina' i pritom čak napale strane novinare, no uzalud jer se virus slobode s Bliskog istoka proširio Kinom.


Naime, danas su se na društvenim mrežama osvanuli pozivi na nove skupove 6. ožujka.

Vezani članci Slika nije dostupna Govor 16-godišnjeg dječaka koji može postidjeti cijelu njegovu generaciju Slika nije dostupna Posve iskreno - Jasmin Stavros!

'Po odzivu 27. veljače, vidimo da se pokret proširio na stotinu gradova i tako uvelike premašio naša očekivanja o 27 gradova', stoji u tekstu koji poziva istomišljenike na nove prosvjede iduće nedjelje, a potpisuju ga organizatori, anonimni građani nevladine udruge putem Facebooka, Twittera i drugih mreža.

>> 'Skupovi jasmina' u Kini: Jake policijske snage paze na red

>> Kina blokira riječ 'Egipat' na internetu

Prvi pozivi na 'skupove jasmina' u 13 kineskih gradova pojavili su se na internetskim stranicama Kineza koji žive u Sjedinjenim Državama.

U duhu tuniske 'revolucije jasmina" traže od vlade transparentnost i slobodu izražavanja, a napose se obraćaju onima koji trpe nepravdu - intelektualcima, visokoškolovanima nezaposlenim ljudima, kršćanima i članovima sljedbe Falungonga, ljudima kojima je oduzeto vlasništvo te mladeži.

U nedjelju su masovno raspoređeni policajci u odorama i u civilu spriječili prosvjede u Pekingu, Šangaju i drugim gradovima. Brutalno su spriječili snimatelja postaje Bloomberg Newsa u pokušaju da snimi skup te je s ozljedama završio u bolnici.

Klub stranih novinara u Kini izrazio je ogorčenost napadom na novinara koji je radio svoj posao. Sa širenjem arapske revolucije, kineske vlasti vidljivo su oprezne i odlučne svaku zamisao o pobuni u Kini zatrti u samome začetku. (Hina)