Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konzervativni list The Wall Street Journal u svom uvodniku u srijedu kritizira predsjednika Georgea W. Busha da je okrenuo leđa bivšem predstojniku potpredsjedničkog ureda Lewisu Scooteru Libbyu.


Podsjećamo, Libby je u utorak osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog ometanja pravde i krivokletstva.

Vezani članci General Ivan Tolj Grupa generala protiv pomilovanja: "To su prokušane udbaško-kosovske metode, siju razdor." Oglasili se i veterani 4. gardijske brigade Anto Nobilo predao molbu za pomilovanje generala Mustača i Perkovića Nobilo predao molbu za pomilovanje generala Mustača i Perkovića: "Ne znam kakvu će odluku donijeti Milanović, ali znam kakvu bi donio Tuđman"

The Wall Street Journal poziva na njegovo pomilovanje, što traži i niz utjecajnih republikanaca.

"Libby je jučer osuđen na dvije i pol godine zatvora, a odgovor
Bijele kuće je bio da okrene leđa bivšem predstojniku Ureda
potpredsjednika", piše WSJ.

Glasnogovornik Bijele kuće je objavio kako se predsjednik Bush osjeća "grozno" zbog kušnje kroz koje prolazi Libby i njegova obitelj, ali da za sada "neće intervenirati".

"Ako je to istina, gospodin Bush je samo jedan potez nalivperom od okončanja te kušnje pomilovanjem", apelirao je WSJ.

Libby je proglašen krivim i osuđen na zatvorsku i novčanu kaznu od 250.000 dolara zbog ometanja istrage i laganje pod prisegom pred tzv. Velikom porotom, koja je istraživala kaznenu odgovornost u slučaju otkrivanja identiteta tajne agentice CIA-e Valeri Plame, 2003. godine. 

Njezin suprug, diplomat Joseph Wilson tada je otvoreno kritizirao planirani rat s Irakom.

Libby je jedini dužnosnik Bijele kuće procesuiran u aferi. On nije optužen za samo odavanje identiteta Plame, a tijekom suđenja je utvrđeno kako su njezin identitet novinarima otkrili drugi, više pozicionirani, dužnosnici Bijele kuće, no oni su pošteđeni kaznenog progona.

Libby će se žaliti na presudu, ali ako ne uspije sa žalbom u kolovozu će morati u zatvor, na izdržavanje kazne.

"Ako ode u zatvor to će biti zato što je uoči rata s Irakom energično branio obavještajne podatke administracije u vrijeme kada je većina drugih u administraciji - od Condoleezze Rice do Colina Powella i Stevena Hadleya - bježala od njih, i zato jer nije surađivao s istražiteljima", ističe WSJ.

"Što se tiče predsjednika Busha, kukavičluk i nekompetentnost njegove administracije dovela je Libbya u ovaj položaj. To što se osjeća 'grozno' neće čovjeka spasiti od zatvora", zaključuje WSJ u uredničkom komentaru.

Više bivših i aktivnih republikanskih dužnosnika u srijedu se
pridružilo zahtjevima za Libbyevo pomilovanje.

"Očito, morat će se platiti politička cijena", kazao je William Barr, ministar pravosuđa u vladi predsjednika Georgea H. Busha starijeg, dodajući kako je pomilovanje za sadašnjeg predsjednika ipak "težak zahtjev".

"Optužbe su bile neopravdane, pomilovanje je upravo ono što
predsjednik treba učiniti", rekao je John Bolton, bivši veleposlanik SAD-a pri UN-u.

Republikanski predsjednički kandidati Rudy Giuliani, Mitt Romney, Sam Brownback i Tom Tancredo u utorak su na TV raspravi podržali pomilovanje za Libbya, dok su John McCain i ostali bili suzdržani ili protiv.

Čelnici demokrata Nancy Pelosi i Harry Reid izričito su se izjasnili protiv pomilovanja. "Predsjednik ga ne smije pomilovati", kazala je Pelosi.

Bush je tijekom šest godina u Bijeloj kući, pomilovao 113, većinom blažih prekršitelja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju