Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počinje suđenje Lewisu 'Scooteru' Libbyju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Okružnom sudom u Washingtonu, uvodnom riječi optužbe, danas bi trebalo početi suđenje Lewisu 'Scooteru' Libbyju, bivšem predstojniku Ureda potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneyja. Libby je optužen za krivokletstvo, ometanje pravde i davanje lažnih izjava saveznim agentima u istrazi otkrivanja identiteta agentice CIA-e Valerie Plame.

U ponedjeljak je, nakon tjedan dana, dovršen izbor 36 članova porote pred kojom će se odvijati suđenje. Okružni sudac Reggie Walton je, intervjuirajući potencijalne porotnike, odbacio čak 19 kandidata, mnoge zbog izražavanja negativnog stava prema administraciji predsjednika Busha.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bježala devet mjeseci Dvije godine zatvora zbog ubojstva hrčka Slika nije dostupna Osuđen je na smrt 1994. Pogubljen lijekom za eutanaziju životinja

Samo suđenje trebalo bi trajati od četiri do šest tjedana, a kao svjedoci obrane mogli bi se pojaviti potpredsjednik Dick Cheney i državna tajnica Condoleezza Rice.

Libby je podnio ostavku na dužnost predstojnika Cheneyjeva ureda u listopadu 2005., nakon optužbe velike savezne porote da je 2003. otkrio identitet agentice Plame. Odavanje identiteta agenta CIA-e u SAD-u je savezno kazneno djelo.

Identitet agentice CIA-e pojavio se nakon što je njezin suprug,
diplomat State Departmenta Joseph Wilson, kritizirao 
administraciju Georgea Busha za 'izvrtanje' obavještajnih podatka radi opravdanja rata u Iraku.

Libbyja se tereti da je lagao o saznanjima o povjerljivom statusu Plame unutar CIA-e, te o svojim kontaktima s novinarima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene