Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEUSTAVNI PRAZNIK

Andrija Jarak iz Banje Luke: Mogu li Republiku Srpsku snaći neke sankcije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Republici Srpskoj (RS) danas se obilježava Dan Republike Srpske, odnosno 25 godina od osnivanja, usprkos činjenici da je taj dan Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Nekoliko stotina policajaca, vatrogasaca, pripadnika civilne zaštite i ratnih veterana prodefiliralo je danas središtem Banje Luke u sklopu obilježavanja 9. siječnja, koji vlasti Republike Srpske proslavljaju kao dan entiteta iako ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a predsjednik RS Milorad Dodik je rekao kako nikad neće odustati od tog entiteta kao države.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Nametnuli mu sankcije 2017. SAD upozorile Dodika: "Griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok on provodi secesionističku agendu" Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima''

Uz skladbu "Marš na Drinu" sudionici parade, među kojima su bili i policajci naoružani strojnicama, prošli su glavnom banjolučkom ulicom dok su sa strane u počasnom stroju stajali i vojnici iz sastava Oružanih snaga BiH iako im je ministarstvo obrane BiH to zabranilo.

U Banjoj Luci je reporter Nove TV Andrija Jarak, koji prati zbivanja oko proslave Dana RS. Sudionici parade zaustavili su se na središnjem trgu pred tribinom na kojoj su bili predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik RS Milorad Dodik te drugi visoki entitetski dužnosnici, a među njima je bio i srbijanski princ Aleksandar Karađorđević.

Dodik je u kratkom govoru čestitao "dan kojega se tako dugo u povijesti čekalo" dodajući kako je RS stvorena kao "odgovor na zov srpskog naroda da se na ovim prostorima napravi država". "Nikada nećemo odustati od onoga što jeste naš identitet, naša država, naša RS", kazao je Dodik.

Ustavni sud BiH 9. siječnja je proglasio neustavnim praznikom i ukinuo ga. Unatoč tome vlasti RS su najprije u rujnu 2016. organizirale referendum kojim su nastojali osporiti pravorijek ustavnog suda a potom su u entitetskom parlamentu usvojili novi zakon o proslavljanju 9. siječnja. Taj se datum obilježava u znak sječanja na zbivanja iz 1992. kada je jednostrano proglašena "republika srpskog naroda u BiH" s ciljem otcjepljenja dijela teritorija BiH i njegova uključenja u "veliku Srbiju".

I Nikolić na obilježavanju Dana RS

I predsjednik Srbije Tomislav Nikolić stigao je u Banju Luku na obilježavanje Dana RS. Istaknuo je tom prilikom kako je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović umislio da je predstavnik svih građana u BiH, ali Nikolić smatra da to nije točno.

"RS ne može naprijed bez BiH niti BiH može naprijed bez RS. Ne može se lomiti između dva entiteta niti to treba raditi. Svi ljudi trebaju biti sretni i zadovoljni. Teško je godinama ponavljati da se ništa nije desilo, ali hajde da počnemo razmišljati tako", kazao je Nikolić.

Dodao je da je Republika Srpska na referendumu o Danu RS rekla svoj stav i istaknuo da "to nema nikakve veze s Ustavnim sudom BiH". Nikolić je kazao da je RS nastao zato što je netko želio razbiti Jugoslaviju, a "Bošnjaci su krenuli u to predvođeni starijim Izetbegovićem".

"Zar je netko mislio da će se građani RS samo predati? RS je danas multietnički prostor u kojem se poštuju svačija prava. Ovo je veliki dan za sve nas. Naša odlučnost nikada nije bila upitna. Smatrao sam da je RS zasluživao mnogo više nego što je dobio Daytonom, ali danas je Dayton temelj na kojem je osnovan RS. BiH ne može više nikada utjecati na to hoće li RS postojati ili ne. Dok ima Srba s desne i lijeve strane Drine, to se nikada neće pogaziti", istaknuo je Nikolić, prenosi Dnevni Avaz.

Oporba u BiH kaže kako je postrojavanje vojnika u Banjoj Luci državni udar

Postrojavanje pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci tijekom obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske je neka vrst državnog udara i na to se mora odmah i odlučno reagirati, zajednička je ocjena u ponedjeljak tri najveće oporbene političke stranke u BiH.

Nakon što je po nalogu predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića četrdesetak pripadnika pružanih snaga BiH ipak postrojeno u Banjoj Luci u nedjelju i ponedjeljak mada za to nisu dali suglasnost ni državni vrh niti državno ministarstvo obrane, Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Demokratska fronta (DF) i Građanski savez (GS) su rekli kako je time uništen zakonom definirani zapovjedni lanac i urušena cijela struktura funkcioniranja oružanih snaga.

"Nema dvojbe da je došlo do mini državnog udara", stoji u zajedničkom priopćenju a uz Ivanića u njemu je kao sukrivac navedena i ministrica obrane Marina Pendeš za koju u oporbi tvrde da postupa po nalozima svog stranačkog šefa Dragana Čovića, čelnika HDZ BiH koji je u dobrim odnosima s predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Ivanićevi postupci i izostanak reagiranja ministrice Pendeš, ocjenjuje oporba, doveli su do sloma lanca zapovijedanja vojskom i podrivanja uloge Predsjedništva BiH kao kolektivnog vrhovnog vojnog zapovjednika.

"Smatramo da su Ivanić i Pendeš, odnosno Dragan Čović, na ovaj način nasrnuli ne samo na ustavno-pravni poredak, nego i na mir u Bosni i Hercegovini. Stoga tražimo od (bošnjačkog člana Predsjedništva BiH) Bakira Izetbegovića da zapovjedi predsjedatelju Vijeća ministara Denisu Zvizdiću da hitno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kojim predsjedava po službenoj dužnosti i zatraži istragu od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o podrivanju vojne i obrambene moći i oružanoj pobuni kako je definirano kaznenim zakonom BiH", zatražile su tri oporbene stranke.

Andrija Jarak, reporter Nove TV, pratio je vojnu paradu. 

"Ovdje se okupilo nekoliko tisuća ljudi. Nazočnima se obratio i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske koji je okupljene pozdravio sa: "Pomoz' bog junaci!" Kazao je kako je Republika Srpska nastala kao želja srpskog naroda da ima svoju državu i jedino tako, u svojoj državi, mogu opstati. Sada se očekuje dolazak Tomislava Nikolića, srbijanskog predsjednika", javio je Andrija Jarak iz Banje Luke. 

Pojačane mjere sigurnosti

Niti jedna institucija u Republici Srpskoj danas ne radi. Ulicama Banje Luke prošla je vojna parada s oklopnim vozilima, a pojačane su i mjere sigurnosti za koju će se brinuti tisuću raspoređenih policajaca. Na ulice su postavljene zastave i natpisi "Pravo na slavlje".

Srpski dužnosnici ističu da RS ima pravo slaviti svoj dan, što je potvrđeno i na referendumu dok bošnjački predstavnici vlasti ističu kako je riječ o kršenju Ustava RH.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić jučer je oštro osudio destabiliziranje političkih prilika u Bosni i Hercegovini.

"Vlasti ovoga entiteta, predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom, krenule su u kršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti 9. januara kao praznika bh. entiteta RS, a u taj proces uključili su se i drugi nivoi vlasti, smatrajući da mogu iskoristiti ovu priliku za dodatno destabiliziranje Bosne i Hercegovine", upozorio je Salkić a prenosi Klix.ba.

Ustavni sud BiH je 2015. godine obilježavanje 9. siječnja proglasio neustavnim jer je riječ o obilježavanju datuma iz 1992. godine kada je dio srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH protuzakonito proglasio "srpsku republiku BiH" usvajajući deklaraciju s jasno izraženim ciljem "razgraničenja" od Hrvata i tadašnjih Muslimana te odvajanje velikog dijela teritorija BiH i njegova zadržavanja u sastavu "velike Srbije".

Dodik: RS nitko ne može zadržati u sadašnjoj BiH

Bosna i Hercegovina moći će opstati jedino ukoliko se ukinu sve ovlasti koje su joj dane kao državi u protekla dva desetljeća i ukoliko se one vrate entitetima, izjavio je u ponedjeljak u Banja Luci predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uoči početka obilježavanja 9. siječnja kao praznika RS kojega je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

"RS je odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da sukladno Daytonskom sporazumu upražnjava svoja izvorna prava", kazao je Dodik novinarima prije nego što se zaputio na crkvenu liturgiju koju je u prijepodnevnim satima predvodio poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej koji je u Banja Luku doputovao kako bi i osobno sudjelovao u obilježavanju 9. siječnja kojega tamo proslavljaju kao "dan republike".

Irinej je po dolasku u Banja Luku kazao kako je RS "Božje djelo" nastao da bi se sačuvali Srbi.

Dodik je pak obilježavanje 9. siječnja iskoristio kao povod za ponavljanje tvrdnji o RS kao državi te kako bi ponovo zaprijetio raspadom BiH za koju je ustvrdio kako je neodrživa.

"RS nitko neće zadržati u BiH ukoliko joj se ne vrate izvorne daytonske ovlasti za koja je ona primarno zainteresirana", kazao je Dodik.

Stier: Obilježavanje dana RS eskalacija napetosti u BiH

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je u ponedjeljak u Podrutama da obilježavanje Dana Republike Srpske, unatoč suprotnoj odluci ustavnog suda BiH, svjedoči procesu eskalacije tenzija u Bosni i Hercegovini.

To nije proces koji je započeo danas i ima poticaj nekih čimbenika međunarodne zajednice jer dopuštaju da se to u ovom trenutku odvija bez većih reakcija, kazao je Stier novinarima u Podrutama kraj Novog Marofa, gdje je bio na obilježavanju 25. godišnjice stradavanja petorice promatrača Europske zajednice.

Nekada su hrvatski čelnici bili sankcionirani za puno manje stvari, rekao je Stier. "To danas nije i vjerojatno neće biti slučaj. Trebamo zato mirne glave gledati ovaj proces", kazao je.

"Hrvatska je dala veliki doprinos u Bosni i Hercegovini, ali često puta je nakon toga dobivala samo optužbe da je bila samo agresor i naši časnici dobivaju optužnice. U tim i takvim okolnostima jedino što danas želim reći jest pozvati sve aktere u BiH da na miran, odgovoran način, za stolom, pronađu rješenje za otvorena pitanja koja postoje među trima konstitutivnim narodima", rekao je Stier.

Ivanić ponovo u Banja Luci postrojio vojnike, udruge bošnjačkih žrtava ogorčene "proslavom"

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ponovo su u ponedjeljak postrojeni u Banja Luci u povodu obilježavanja 9. siječnja kao dana Republike Srpske unatoč izričitoj zabrani koju je za takvo što prošlog tjedna izreklo Ministarstvo obrane BiH.

Kao i dan ranije četrdesetak vojnika iz sastava Treće pješačke pukovnije oružanih snaga BiH koja baštini tradicije vojske bosanskih Srba oko podneva se postrojilo u središtu Banja Luke a njihov zapovjednik predao je prijavak predsjedatelju Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Ivanić je nakon obilaska postrojbe njihovom zapovjedniku naložio da vojnici "ostanu na lokaciji" što će praktično značiti njihovu nazočnost paradi u povodu "dana RS" iako u mimohodu neće izravno sudjelovati kako je to ranije tražio predsjednik RS Milorad Dodik.

Stožer NATO-a u Sarajevu ranije je upozorio kako bi bilo kakvo djelovanje pripadnika oružanih snaga BiH u obilježavanju 9. siječnja predstavljalo jasno kršenje zakona i njhove prisege na vjernost BiH pa bi predstavljalo osnov za stegovni postupak i otpust iz vojne službe.

To je temeljeno na činjenici da je Ustavni sud BiH obilježavanje 9. siječnja proglasio neustavnim i ukinuo taj praznik.

Uoči početka obiljažavanja 9. siječnja u Sarajevu su predstavnici udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve proteklog rata i članove obitelji ubijenih u ponedjeljak su na zajedničkoj konferenciji za novinstvo upozorili kako je neprihvatljivo proslavljanje datuma koji je označio uvod u masovna stradanja i uništavanja što ih je donio rat od 1992. do 1995. godine.

Jasmin Mešković, predsjednik Udruge logoraša BiH, kazao je kako se u njegovoj zemlji 9. siječnja ne može obilježavati ništa drugo osim sjećanja na patnje i stradanja ljudi potaknuta projektom započetim u siječnju 1992. godine kada je nezakonito proglašena "republika srpskog naroda u BiH" s nakanom njezina zadržavanja kao etnički čistog prostora u sastavu velike Srbije.

O tome, kako je istaknuo, dovoljno svjedoče pravomoćne presude o tome da je u BiH počinjen genocid. To se odnosi na genocid u Srebrenici ali, kako je podsjetio Mešković, i u Doboju kojega je utvrdio njemački sud u Dusseldorfu a tu je presudu potvrdio Europski sud pravde.

"Do danas su Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i sudovi u BiH izrekli 2750 godina zatvora pripadnicima vojske i policije RS zbog počinjenih ratnih zločina a izrečeno je i devet kazni doživotnog zatvora", kazao je Mešković dodajući kako to jasno pokazuje na kakvim je temeljima nastala RS.

Predstavnice udruga majki Srebrenice Munira Subašić i Kada Hotić kazale su kako mogu osjećati sano tugu i ogorčenje kada se slave zločini dok brojni srebrenički Bošnjaci i dalje tragaju za posmrtnim ostacima svojih bližnjih ubijenih u genocidu 1995. godine koji su počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. 

Izetbegović će zatražiti da se ispita angažman OSBiH na proslavi 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović oglasio se povodom angažiranja ripadnika Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

"Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi s angažmanom pripadnika OS BiH u okviru obilježavanja Dana RS, i u odnosu na Zakon o odbrani, Zakon o službi u OS, Pravilnik o pukovima i Pravilnik o svečanostima i ceremonijama, te zatražiti utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su na bilo kakav način počinili kršenja zakona i propisa OS BiH, kao i instrukcije komandantice NATO Štaba u BiH", navodi se u priopćenju, koje prenosi regoionalni N1.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da se bez potrebe dižu tenzije oko obilježavanja Dana Republike Srpske. "Bez potrebe stalno dižemo tenzije, bez obzira tko kakve osjećaje ima prema bilo kojem datumu, pa i 9. siječnju. Bojim se da nas takav pristup neće daleko odvući", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, rekao je nakon sjednice predsjedništva ove stranke da je više zagovornik ideje da se političari bave životnim pitanjima.

"Cijelu godinu smo posvetili obilježavanju Dana Republike Srpske, koji se do jučer obilježavao da nitko nije obraćao pažnju, a sada samo pričamo o tome. I o tome treba netko razgovarati, ali ne na način da dižemo tenzije koje će nas vidno vratiti nazad kada je u pitanju politika u BiH", rekao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da kao član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH te da je to bio slučaj i danas u Banjoj Luci, kada je polagao vijence u okviru aktivnosti obilježavanja "Dana RS".

"Ja sam odlučio, a ne oni, da želim imati počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim pokazati da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinira", rekao je Ivanić novinarima. 

Ministarstvo obrane zabranilo sudjelovanje vojnika 

O angažmanu pripadnika OSBiH oglasilo se i Ministarstvo obrane. U priopćenju ističu kako su oni pravovremeno dostavili smjernice o postupanju pripadnika OS BiH na aktivnostima u Banjoj Luci. Prije toga su od Predsjedništva BiH tražili upute u vezi sa zahtjevom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za odavanje počasti za angažman Počasne jedinice OS BiH 9. siječnja.

No, ističu, Predsjedništvo BiH se o tome nije očitovalo sve do 8. siječnja pa je Ministarstvo obrane tog dana izdalo privremenu naredbu "Zajedničkom štabu OS BiH da se obustave sve radnje u vezi angažiranja pripadnika OS BiH za 9. siječnja u Banjoj Luci. Također, istog dana u 18 sati Ministarstvo obrane BiH je izdalo Zajedničkom štabu OS BiH pisane upute u kojima se isključuje bilo kakvo sudjelovanje pripadnika OS BiH u aktivnostima 9. siječnja, kako je to navedeno i u pismu NATO štaba u Sarajevu.

Pod kojim okolnostima i kako je došlo do sudjelovanja i postrojavanja pripadnika OS BiH danas, Ministarstvo obrane BiH će ustanoviti kroz zapovjedni lanac i ostale funkcionalne nadležnosti i o istom izvijestiti Predsjedništvo BiH", prenosi Dnevni Avaz.(N.C./D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene