Viktor Orban
Viktor Orban Foto: AFP

Reporteri bez granica (RSF) prvi su put uvrstili nekog čelnika vlade članice Europske unije na svoj popis "neprijatelja slobode medija" - mađarskog premijera Viktora Orbana.


"Otkako su Viktor Orban i njegova stranka Fidesz došli na vlast 2010., korak po korak su stavljali medije pod svoju kontrolu", objavio je RSF u Berlinu u ponedjeljak.

"Javni mediji centralizirani su u državnom medijskom holdingu MTVA, koji uključuje i jedinu mađarsku novinsku agenciju MTI", priopćio je RSF.

"Regionalni tisak u potpunosti je u vlasništvu poduzetnika koji su prijateljski naklonjeni Orbanu, od ljeta 2017. U jesen 2018. gotovo 500 provladinih medijskih tvrtki spojeno je u holding kako bi se centralno koordiniralo njihovo izvještavanje."

Na listi "neprijatelja slobode medija" nalazi se 37 čelnika država i vlada koji na osobito drastičan način utjelovljuju nemilosrdno suzbijanje slobode tiska.

Novi na listi uz Orbana su brazilski predsjednik Jair Bolsonaro koji je više puta huškao protiv medija, i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman.

RSF potonjeg optužuje za zločine protiv čovječnosti, među ostalim i za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam također je nova na popisu. "U kineskoj Posebnoj upravnoj regiji novine Apple Daily, simbol slobode tiska, morale su prestati s radom u lipnju", dodaju.

RSF objavljuje svoj popis "neprijatelja slobode medija" od 2001. godine.