Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maleni Omran samo je jedno od milijuna djece koja su svakodnevno u opasnosti od bezumnog ratovanja.


Scena petogodišnjeg Omrana Daqneesha koji sjedi u narančastom stolcu i gleda u daljinu ne znajući što se oko njega događa, preplavila je internet u vrlo kratkom roku.

Dječak čije je lice bilo prekriveno krvlju, a cijelo tijelo prašinom, postao je novi simbol besmisla ratnih stradanja u razorenoj Siriji.

Vezani članci Ivica Mandić, vojni analitičar Je li Sirija nakon razornog potresa ostavljena na cjedilu? "Oni kojima najviše treba pomoći platit će cijenu u životima i krvi" Bijele kacige traže preživjele Broj poginulih prešao 12.000. Bijele kacige: "Još čujemo krikove ljudi koji trebaju našu pomoć"

'Vidio sam toliko djece spašene iz ruševina, ali ovo dijete, ta nevinost na njegovom licu, nije imao pojma što se događa. Snimio sam puno zračnih napada, ali na njegovom licu je bilo mnogo više od krvi i prašine', kaže lokalni reporter koji je snimio Omrana, Mustafa Sarout.

Po dolasku u bolnicu, 5-godišnjaka je primio liječnik koji je kasnije rekao da je dječak imao ozbiljnu ranu na glavi, ali da nije plakao dok su je sanirali, bio je preplašen i u šoku. U jednom trenutku on je sjedio na sigurnom u svom domu, u drugom trenutku taj se dom srušio na njega', kaže dr. Mohammed.

Autor ove snimke ostao je iznenađen reakcijom svijeta jer brutalna ubojstva civila u Siriju dio su svakodnevice. 'Ovu djecu bombardiraju svaki dan. Ovo nije iznimka. Ovo je svakodnevica, ruske i sirijske snage se izmjenjuju u bombardiranju civila pred očima cijelog svijeta. Ovo dijete predstavlja ono što se događa milijunima djece u Siriji', kaže Sarout.

Baš kao što je to bio slučaj s malenim Alanom Kurdijem koji se prošle godine utopio uz tursku obalu, i ova Omranova slika postala je simbolom patnje milijuna, u ovom slučaju sirijskog grada koji je nekad bio središte trgovine, a koji je sada podijeljen i svakodnevno pod opsadom.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju