Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simbol besmisla rata

REPORTER KOJI JE SNIMIO OVAJ PRIZOR 'Vidio sam toliko djece spašene iz ruševina, ali ovo dijete...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maleni Omran samo je jedno od milijuna djece koja su svakodnevno u opasnosti od bezumnog ratovanja.

Scena petogodišnjeg Omrana Daqneesha koji sjedi u narančastom stolcu i gleda u daljinu ne znajući što se oko njega događa, preplavila je internet u vrlo kratkom roku.

Dječak čije je lice bilo prekriveno krvlju, a cijelo tijelo prašinom, postao je novi simbol besmisla ratnih stradanja u razorenoj Siriji.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Pronađeni ostaci nestalog dječaka je li ubijen? Novi detalji u slučaju pronalaska malenog Emilea: "Nikada ne bi otišao sam na mjesto gdje su ga pronašli"

'Vidio sam toliko djece spašene iz ruševina, ali ovo dijete, ta nevinost na njegovom licu, nije imao pojma što se događa. Snimio sam puno zračnih napada, ali na njegovom licu je bilo mnogo više od krvi i prašine', kaže lokalni reporter koji je snimio Omrana, Mustafa Sarout.

Po dolasku u bolnicu, 5-godišnjaka je primio liječnik koji je kasnije rekao da je dječak imao ozbiljnu ranu na glavi, ali da nije plakao dok su je sanirali, bio je preplašen i u šoku. U jednom trenutku on je sjedio na sigurnom u svom domu, u drugom trenutku taj se dom srušio na njega', kaže dr. Mohammed.

Autor ove snimke ostao je iznenađen reakcijom svijeta jer brutalna ubojstva civila u Siriju dio su svakodnevice. 'Ovu djecu bombardiraju svaki dan. Ovo nije iznimka. Ovo je svakodnevica, ruske i sirijske snage se izmjenjuju u bombardiranju civila pred očima cijelog svijeta. Ovo dijete predstavlja ono što se događa milijunima djece u Siriji', kaže Sarout.

Baš kao što je to bio slučaj s malenim Alanom Kurdijem koji se prošle godine utopio uz tursku obalu, i ova Omranova slika postala je simbolom patnje milijuna, u ovom slučaju sirijskog grada koji je nekad bio središte trgovine, a koji je sada podijeljen i svakodnevno pod opsadom.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene