Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Referendumom podržan tajlandski vojni ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prvom ikad održanom referendumu na Tajlandu podržan je 18. ustav te zemlje koji bi mogao ojačati birokraciju i vojsku, pokazuju konačni rezultati.

Za ustav, čiju je izradu nadzirala vojna hunta, je bilo 57,41 posto birača, a protiv 42,19, dok su ostali listići bili nevažeći, rekao je glavni tajnik Izbornog povjerenstva Suttipol Taveechaikarn.

Pročitajte i ovo Branko Smerdel komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima predsjednikova bomba Oglasio se stručnjak koji je pisao Ustav, evo što kaže o Milanovićevu potezu Crvena panda unosan posao ZOO na aerodromu: U prtljazi nosili crvene pande, majmune, zmije, ptice...

Na referendum se odazvalo 25,9 od 45,6 milijuna registriranih birača ili 57,5 posto.

"Moramo priznati da je izlazak na referendum bio niži od očekivanog", rekao je Suttipol, dodajući da su za to krive obilne kiše koje su padale u nedjelju, kao i "zamor birača od politike".

Za razliku od ostatka zemlje, birači u sjeveroistočnoj regiji,
najsiromašnijoj i najnapučenijoj, glasovali su sa 62 posto protiv ustava, kojeg mnogi ocjenjuju s jedne strane testom popularnosti vojske, a s druge strane testom popularnosti bivšeg populističkog režima Thaksina Shinawatre koji je prošle godine u rujnu svrgnut u vojnom puču.

Još nekoliko provincija na sjeveru odbacilo je predloženi ustav.

"Vojska je zadovoljna prihvaćanjem ustava", rekao je general Sonthi Boonyaratkalin koji vodi huntu koja je svrgnula Thaksina.

Politički analitičari, međutim, tvrde kako rezultati referenduma
upućuju na duboke podjele u zemlji.

Sjeveroistok Tajlanda bio je najjače Thaksinovo uporište tijekom vladavine od 2001. do 2006. godine, a tamošnji stanovnici još ga uvijek podupiru, kao i njegovu stranku Thai Rak Tahi.

Ostale četiri regije - Bangkok, jug, središnji dio i sjever, poduprle su ustav.

Referendum održan u nedjelju trebao bi utrti put parlamentarnim izborima pred kraj godine.

Surayud je u nedjelju najavio da bi se izbori trebali održati "nakon rođendana kralja" Bhumibola Adulyadeja koji će 5. prosinca proslaviti 80. rođendan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene