Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi u Mumbaiju

'Rečeno mi je da ubijam do posljednjeg daha'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedini preživjeli terorist koji je sudjelovao u napadima na Mumbai preživio je praveći se da je mrtav. Iako je pokazao veliku volju da sam preživi, prilikom policijskog ispitivanja hladno je rekao kako se ne kaje za smrt ljudi koje je ubio.

‘Rečeno mi je da ubijam do posljednjeg daha’, rekao je 21-godišnji Azam Amir Kasab, jedini preživjeli zarobljeni terorist nakon masakra u Mumbaiju koji je policiji dao detaljne informacije o zbivanjima unutar hotela i pripremama za napad, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ilustracija I ranije osuđivan U BiH uhićen terorist: Tražio upute kako napraviti bombu i planirao napad na džamiju Slika nije dostupna Zastarjeli popis terorista Jedan od navodnih vođa terorista umro 2002.

Kasab je jučer hladno policiji prepričavao detalje terorističkog pohoda na Mumbai. Ovaj Pakistanac rekao je da su napadi bili detaljno planirani šest mjeseci prije napada te im je namjera bila usmrtiti 5.000 ljudi.

Otkrio je da je deset terorista planiralo raznijeti hotel ‘Taj Mahal’ nakon egzekucije britanskih i američkih turista. Skupina, naoružana plastičnim eksplozivom, ipak je podcjenila arhitektonska obilježja 105 godina stare zgrade sagrađene na solidnim temeljima.

>> Teroristi u Mumbaiju planirali ubiti 5.000 ljudi

Kasab se pretvarao da je mrtav, što mu je najvjerojatnije spasilo život. Da je živ, primjećeno je u vozilu hitne pomoći. Kada je stigao u bolnicu ‘Nair’ s manjim ozljedama osoblju bolnice rekao je kako ne želi umrijeti i pokazao je jaku volju za životom.

Kada su indijski komandosi okončali krvavi 60-satni napad na hotel ‘Tahj Mahal’, terorist dječjeg lica detaljno im je ispričao pozadinu krvavog pohoda.

Opisao je kako je ‘mozak operacije’ brifirao grupu da ‘napadne bijelce, a da se najviše usmjere na Amerikance i Britance’. Neki militanti, uključujući Kasaba, glumili su studente u posjetu Mumbaiju, prije mjesec dana, snimajući mete napada i upoznavajući se s gradskim cestama.

Kasab je opisao kako su on i njegov suradnik planirali pucnjavu strojnicama po željezničkoj postaji prepunoj ljudi, a zatim odlazak u četvrt Malabar Hill u kojoj su namjeravali ‘oteti VIP stanovnike’.

‘To se srećom nije dogodilo jer smo ih uspjeli zaustaviti’, rečeno je u indijskoj policiji koja kaže da je Kasab prizano članstvo u pakistanskoj terorističkoj grupi Lashkar-e-Taiba, koja je porekla uključenost u ovaj napad.

Obavještajci smatraju da su otvorene sve mogućnosti. Neki politički promatrači ističu da indijsko prozivanje ‘elemenata iz Pakistana’ bez dokaza ne pomaže. Britanci su u pomoć indijskim istražiteljima poslali detektive Scotland Yarda, a SAD je obećao pomoć FBI-ja kako bi pomogli svojim iskustvom sa sličnim napadima.

Kasab je s ostalim teroristima komunicirao BlackBerryjem. Četvorica su ušla u hotel ‘Taj Mahal’, dvojica u židovski centar ‘Nairman House’, dvojica su se uputila u restoran Leopold, a Kasab je s još jednim muškarcem taksijem krenuo prema željezničkoj postaji. Dok su njegovi kolege ubijali taoce u hotelu ‘Taj Mahal’, Kasab i Ismail otvorili su vatru oko pola jedanaest navečer na željezničkoj stanici ‘Chhatrapati Shivaji’ pri čemu su ubili nekoliko desetaka ljudi.

Zatim su oteli policijski automobil i ubili dva policajca koja su se nalazila u njemu. Svoj su ubilački pohod nastavili napadom na benzinsku postaju.

‘Učinio sam ispravnu stvar. Ne kajem se’, rekao je istražiteljima. ‘Kasab je govorio o ljudima koje je ubio potpuno nezainteresirano, a na fotografije užasa napada koje su mu pokazali reagirao je slijeganjem ramenima, kao da njegov čin nije ostavio nikakve poslejdice’, rekao je jedan izvor iz policije.
Izvori su rekli da su testovi Kasabove krvi i urina pokazali kako je bio pod utjecajem droga koje su ga držale budnog tijekom duge bitke s policijom.

Brtanac Richard Farah koji se nalazio u napadnutom hotelu ‘Taj Mahal’ ispričao je kako je sakrio svoju putovnicu nakon što je čuo da teroristi ubijaju osobe s britanskim i američkim putovnicama.

‘Vidio sam svu tu krv i razbijeno staklo, šrapnele, mnogo krvi na cipelama… U nekoliko posljednjih sati bilo je mnogo eksplozija. Osjetio sam kako se tresu podovi’, rekao je.

‘Svoju sam putovnicu sario u umjetnu nogu. Da su došli do mene, ne bi je pronašli’, ispričao je Richard.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene