Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika Britanija treba nacionalnog savjetnika za sigurnost poput američkog koji bi izvještavao premijera Gordona Browna o terorističkim prijetnjama, priopćio je britanski parlamentarni odbor u izvješću koje je neuobičajeno oštro kritiziralo britanski pristup sigurnosti.


Parlamentarni Odbor za unutarnje poslove rekao je kako se britanska vlada presporo prilagođava terorističkoj prijetnji koja se razvija i prigovorio kako se ključne odluke često donose na neformalnim sastancima radije nego na tijelu zaduženom za sigurnost koje bi bilo odgovorno javnosti. Odbor koji vodi laburistički zastupnik i bivši ministar Keith Vaz pozvao je Browna da prekine zabranu uporabe dokaza dobivenih prisluškivanjem te da se odustane od režima poput kućnog pritvora koji se rabi protiv nekih osumnjičenika za terorizam.

Vezani članci Slika nije dostupna Trogodišnji sin premijera izazvao zbrku na burzi Slika nije dostupna Britanci: Bilo tko, samo ne Gordon Brown

Kritizirao je ustroj britanskog protuterorističkog aparata rekavši kako je zbunjujuće veliki broj vladinih odbora i odjela odgovorno za donošenje odluka, često uz malo nadzora javnosti. Odbor ima dojam kako je 'nastupio određeni stupanj institucionalne inercije u vladinom protuterorističkom planiranju i operacijama'.

>> Al-Kaida bacila oko na Balkan

U 2005. Britanija je pretrpjela veliki teroristički napad u Londonu kada su četiri bombaša samoubojice ubili 52 putnika na tri podzemna vlaka i jednom autobusu. Skoro istovjetan napad nije uspio dva tjedna nakon toga. U lipnju 2007. teroristi su ostavili dva automobila natovarena eksplozivom u srcu četvrti za zabavu u Londonu, a ista skupina je navela goruće terensko vozilo da se zaleti u zračnu luku Glasgowa. U svojem izvješću Vazov odbor navodi "kako treba imenovati istaknutog, javnosti odgovornog savjetnika za nacionalnu sigurnost" koji bi osigurao Brownu stručni savjet i mogao objasniti zastupnicima terorističke prijetnje. (Hina)