Snažan tajfun Jebi ubio je najmanje deset ljudi u zapadnom Japanu.

Galerija


Najgora oluja koja je pogodila Japan u posljednjih 25 godina odnijela je 10 života. Tajfun Jebi za sobom je ostavio trag uništenja i pogodio gradove poput Kyota i Osake.

Vezani članci Japan pogodio razorni tajfun (Foto: AFP) - 7 Tajfun Hagibis pogodio najveći japanski otok: Najmanje 40 mrtvih, 92.000 domova ostalo bez struje Tajfun Hagibis poharao Japan (Foto: AFP) Poplave, odroni, urušila se brana: Razoran tajfun Hagibis u Japanu odnio najmanje 19 života

Više od milijun odmova ostalo je bez struje, Jebi je nosio krovove sa zgrada, prevrtao vozila, rušio energetske stupove, a tanker od 2700 tona bacio na most.

Niz letova, kao i vožnji vlakova i trajekata je otkazano. Iako je oluja oslabjela, ljude se i dalje poziva na oprez zbog klizišta i poplava.

Među poginulim osobama je muškarac u 70-im godinama koji je bačen na tlo iz svog stana u Osaki. Policija je objavila kako je drugih pet osoba u Osaki poginulo nakon što su ih pogodili leteći objekti ili pri padu iz stanova.

U bližnjoj Shigai, 71-godišnji muškarac poginuo je kada se na njega srušio skladišni objekt. Još jedan muškarac u 70-ima pao je s krova i poginuo.

Mnoge tvorinice zbog oluje su prekinule proizvodnju, a u japanskoj prefekturi Hyogo izgorjelo je stotinjak automobila. Na društvenim mrežama pojavile su se snimke popularnog Tempozan panoramskog kotača, koji je također bio zatvoren zbog oluje, ali se zbog vjetra svejedno vrtio prilično velikom brzinom.

U oluji je prema riječima dužnosnika ozlijeđeno 300-tinjak ljudi.

Jebi, što na korejskom znači lasta, kratko je vrijeme bio supertajfun i najsnažnija oluja koja je u posljednjih 25 godina pogodila Japan. To je posljednja od vremenskih nepogoda koje su ovog ljeta pogodile tu zemlju, nakon snažnih kiša, klizišta, poplava i toplinskog vala koji je odnio stotine života.