Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovu godinu ćemo zasigurno pamtiti po razornoj moći majke prirode i svim katastrofama koje je donijela. Još gora činjenica je da je ovo samo početak, za koji možemo okriviti samo sebe.


Mnogima će ova godina ostati u lošem sjećanju, ponajviše zbog prirodnih katastrofa diljem svijeta. Prvi su se put u povijesti na Karibima istodobno pojavila tri razorna uragana. Harvey, Irma i Maria, koji su odnijeli mnoge živote i za sobom ostavili golemu materijalnu štetu.

Vezani članci Požar blizu Malage VIDEO Požar i dalje bijesni Španjolskom, izgorjelo 6000 hektara, evakuirano više od 2000 ljudi: ''Neuobičajene je snage'' Vatrogasci / Ilustracija I dalje gori na Krbavskom polju, vatrena linija duga nekoliko kilometara: "Vatra se kroz travnati teren i trstiku širi brzinom kao da gori benzin"

Kad se govori o klimatskim promjenama, nerijetko ih zamišljamo u vidu globalnog zatopljenja i podizanja razine mora. No, uz uragane sada su kao posljedica tih promjena stigli i katastrofalni požari - dok su orkanski vjetrovi i padaline uništavali obalu, požari su razarali unutrašnjost. Zadnji primjer su katastrofalni požari u Kaliforniji, u kojima je život dosad izgubilo više od 20 ljudi, a tisuće objekata izgorjele su.

Iako će mnogi takve promjene okarakterizirati kao "novu normalu", stvari su puno gore. Zbivanja kojima svjedočimo, kažu stručnjaci, zapravo su najbolji scenarij koji možemo gledati. Globalno zagrijavanje ne možemo zaustaviti čak ni kad bismo danas potpuno obustavili ispuštanje ugljika u atmosferu. Čak i najoptimističniji znanstvenici slažu se da će se planet zagrijati za još dva do tri stupnja Celzija, što će predstavljati pravu katastrofu za prirodu.

S vremenom će klimatske promjene postati sve izraženije - bit će više razornih uragana, više poplava, više požara. Majka priroda će nam iznova i iznova pokazivati koliko razorna može biti. A za to smo krivi isključivo mi sami, prenosi NYmag.