Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Fronta Nusra, sirijsko krilo Al Kaide, pustila je u utorak uz posredovanje Katara na slobodu 16 libanonskih vojnika i policajaca koji su bili u zarobljeništvu od kolovoza 2014., a iz zatvora u Libanonu je zauzvrat pušteno 13 islamista, uključujući i bivšu suprugu vođe Islamske države Abua Bakra al-Bagdadija.


Fronta Nusra zarobila je Libanonce tijekom napada na pogranični grad Arsal, a napad je bio izveden zajedno s džihadistima Islamske države koja, kako se pretpostavlja, još uvijek drži zatočeno devet vojnika. Televizijske snimke iz pograničnog područja između Libanona i Sirije prikazuju libanonske zatočenike u vozilima u pratnji zamaskiranih boraca s jurišnim puškama i zastavom Fronte Nusra, prije nego su predani Crvenom križu.

Vezani članci Imad i Lina Snimka koja ih je umalo stajala života: Žena ga je preklinjala da prestane snimati požar u Bejrutu, a onda je uslijedila eksplozija Luka u Bejrutu sravnjena sa zemljom nakon katastrofalne eksplozije Nema mira u Libanonu: Nakon strašne tragedije u Bejrutu pala vlada, prosvjednici i dalje ispred zgrade parlamenta

Trinaest islamista, uključujući i Saju al-Dulaimi, bivšu Bagdadijevu suprugu, pušteno je na slobodu iz libanonskih zatvora. Dulaimi, potpuno prekrivena, također je prikazana u televizijskom prilogu sa svoje troje djece koja su s njom bila u zatvoru.

PORAZ POLITIKE ZAPADA NA BLISKOM ISTOKU Je li Putin već sad dobio rat?

Borci Fronte Nusra grlili su i ljubili njezine sinove koje su libanonske vlasti uhitile prije godinu dana. Dulaimi je za Al Jazeeru kazala da joj je želja vratiti se u Bejrut, a potom otići u Tursku.

Libanon je iskazao spremnost da pregovara i s Islamskom državom kako bi bili oslobođeni svi zarobljeni libanonski vojnici. Katar je godinu dana posredovao u razmjeni zarobljenika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook