Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ima informacije za obranu Karadžića'

Karadžić traži da se Mladića prisili na svjedočenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je u četvrtak od Haškog suda (CTY) da izdavanjem subpoene prisili bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, kojemu se također sudi u Den Haagu, na svjedočenje u njegovu predmetu kao svjedoka obrane.

Karadžiću i Mladiću pred ICTY-ijem se sudi u dva odvojena suđenja za iste optužbe - genocid u BiH, progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva u BiH, opsadu Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Pročitajte i ovo Policija U Zagrebu Auto naletio na dijete na zebri: Policija poziva svjedoke nesreće da se jave Slika nije dostupna Slavio ih kao heroje Dodik hvalio Karadžića i Mladića i Srbe, jer su svim narodima bivše SFRJ "poklonili slobodu"

>> Mladić izvrijeđao preživjelog Srebreničanina, istjerali ga iz sudnice

U zahtjevu za izdavanjem subpoene Karadžić navodi da je Mladić ovog mjeseca odbio njegov poziv da dobrovoljno svjedoči a da je njegovo svjedočenje relevatno za sve aspekte predmeta protiv Karadžića. "Mladić ima relevantne informacije za obranu Karadžića o svim komponentama predmeta", navodi se u zahtjevu.

Mladić bi, prema tom zahtjevu, trebao potvrditi da udruženi zločinački pothvat s ciljem progona nesrpskog stanovništva u BiH nikad nije postojao. Također trebao bi potvrditi da nikada nije izvijestio Karadžića da će zarobljenici iz Srebrenice "biti strijeljani, da se strijeljaju ili da su strijeljani", kao i da nikada nije bilo "Karadžićevih zapovijedi, planova ili namjere da se zarobljenici pogube". Karadžić očekuje i da Mladić potvrdi da ga je za vrijeme opsade Sarajeva redovito uvjeravao da napadi na grad nisu ni neselektivni ni nesrazmjerni.

Mladićeva obrana odbila je zahtjev s obrazloženjem da se Mladiću u Den Haagu sudi po istoj optužnici pa to nije u njegovu interesu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene