Obavijesti Video Pretražite Navigacija
167. dan rata

Ukrajinci granatirali ruski vojni aerodrom na Krimu, stižu podaci o žrtvama. Obustavljen tranzit ruske nafte u južnu Europu

167. je dan rata u Ukrajini. Rusi odbijaju ukrajinsku ofenzivu u Hersonu, a gradonačelnik Sjeverodonetska opisao je kako izgleda život u tom okupiranom gradu. Još dva broda puna žita napustila su Ukrajinu. SAD govori o 80.000 ruskih žrtava u dosadašnjim sukobima, Ukrajinci tvrde da je samo u posljednja 24 sata ubijeno 300 ruskih vojnika.

 

  • Rusija lansirala iranski satelit u svemir, zapadni svijet zabrinut
  • Ukrajinske snage napreduju prema Izjumu dok bjesne borbe u Donbasu
  • Zelenski pozvao Zapad da zabrani ulazak svim Rusima 
  • Još dva broda sa žitaricama napustila Ukrajinu 
  • Gradonačelnik Sjeverodonetska opisao uvjete za život u tom okupiranom gradu
  • Rusi odbijaju ofenzivu na Herson 
  • Ukrajina tvrdi da su u 24 sata ubili 300 ruskih vojnika 
Pročitajte i ovo Ruski portal; ilustracija - 3 Oglasila se Agencija za elektroničke medije Hibridna operacija zahvatila i Hrvatsku: "To je izrazito opasno, nameću ono što odgovara Rusiji" Kornjača-tenk Carev roštilj VIDEO Rusi unaprijedili važno oružje? Velike metalne grdosije pravi su izazov ukrajinskim dronovima

 

Tijek događanja pratite iz minute u minutu u nastavku: 

21:15 Predsjednik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju upozorio je u utorak na "jako velike" rizike od granatiranja nuklearne elektrane Zaporižje na jugu zemlje i naglasio da je ključno da Kijev povrati kontrolu nad nuklearkom prije zime.

Predsjednik Energoatoma Petro Kotin rekao je u intervjuu za Reuters da su u prošlotjednom ruskom granatiranju oštećena tri voda koji povezuju nuklearku Zaporižje s ukrajinskom elektroenergetskom mrežom i da ju je Rusija htjela spojiti na svoju mrežu.

Ukrajina i Rusija međusobno se zadnjih dana optužuju za granatiranje te velike nuklearke, najveće u Europi.

Neke granate pale su u blizini skladišta za potrošeno nuklearno gorivo u kojem se nalazi 174 kontejnera visoko radioaktivnog materijala, rekao je Kotin, upozorivši na opasnost.

"To je najradioaktivniji materijal u cijeloj nuklearki. To bi značilo njegovo širenje i tada ćemo imati radioaktivni oblak i potom će vrijeme odlučiti u kojem će smjeru oblak ići", rekao je. "Rizik je jako velik".

Kotin je rekao da Rusija želi spojiti nuklearku na svoju mrežu, što je tehnički težak proces za koji elektranu treba isključiti iz ukrajinskog sustava i postupno je spojiti na ruski.

"Plan im je oštetiti sve vodove koji vode od nuklearke Zaporižje. Nakon toga neće biti povezana s ukrajinskim elektroenergetskim sustavom", rekao je.

Nuklearka ima šest reaktora i proizvodila je 20-21 posto ukrajinske struje prije početka rata, rekao je. Hitno je treba obnoviti, dodao je. "...tako da za zimsku sezonu hitno moramo maknuti te Ruse odande, potom obnoviti infrastrukturu", rekao je.

Na području nuklearke nalazi se oko 500 ruskih vojnika s oklopnim vozilima i nuklearku koriste kao bazu, rekao je. Kotin je rekao da bi najbolje bilo kada bi se ruski vojnici povukli i elektranu vratili Ukrajini. Moglo bi se poslati mirovne snage da čuvaju nuklearku, rekao je. "Konačno rješenje je maknuti vojnike i svo njihovo oružje s te lokacije. I to sasvim rješava problem sigurnosti nuklearke Zaporižje". Upozorio je da neće biti nikakvih sigurnosnih jamstava za inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ako dođu u posjet nuklearki, okupiranoj u ožujku.

Taj posjet najbolje bi izveli Ujedinjeni narodi, rekao je.

18:15 Prema navodima šefa krimskog zdravstvenog odjela, pet osoba, uključujući jedno dijete, ozlijeđeno je u eksploziji, javila je agencija TASS.

18:00 Ukrajina je od 4. kolovoza obustavila tranzit ruske nafte u južnu Europu budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve, priopćila je u utorak ruska energetska kompanija Transneft.

Transneft je priopćio da je 22. srpnja ukrajinskom operatoru naftovoda Ukrtransnafta platio tranzit za kolovoz, ali da je novac vraćen 28. srpnja jer uplata nije prošla.

Gazprombank, koji je obavio plaćanje, priopćio je da je novac vraćen zbog ograničenja EU-a.

17:20 Nekoliko eksplozija odjeknulo je u utorak blizu ruskoga vojnog aerodroma na zapadnom Krimu, a ruske su vlasti objavile da nije bilo žrtava te da ih je izazvalo eksplozivno streljivo.

Na videosnimkama objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako se nakon snažne eksplozije formira vatrena kugla dok se prema nebu uzdižu gusti stupovi crnog dima.

 

 

"Streljivo namijenjeno zrakoplovnim snagama eksplodiralo je u skladištu koje se nalazi na području vojne zračne luke Saki, blizu grada Novofjodorovke", stoji u priopćenju ruske vojske.

Skladište nije bilo meta nikakvog granatiranja niti pucnjave, dodaje se u priopćenju, no ne precizira se porijeklo eksplozija.

Neposredno prije lokalne su vlasti izvijestile da je nedaleko od vojnog aerodroma odjeknulo "više eksplozija", no nisu objavljene pojedinosti o tomu što ih je prouzročilo.

13:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je optužio Rusku Federaciju za terorizam. Na svom Telegram profilu objavio je fotografije koje navodno prikazuju štetu na zgradama, kao i na poljima pšenice. 

Ilustracija Ukrajina, 167. dan rata (Foto: Screenshot/Telegram/Volodimir Zelenski)

"Jedina razlika između terorista i Rusije je u tome što prvi preuzimaju odgovornost za ono što su učinili, a Rusija za to nema hrabrosti i ima smjelosti za svoje zločine optuživati ​​druge – pojedine države i cijeli svijet. A sada se ovaj svijet suočava s izborom. Odlučnost, a samim time i kraj zločinima i zvjerstvima Rusije ili još jedna eksplozija ovih terorista", stoji uz objavu.

13:30 Više od 10.5 milijuna ljudi napustilo je Ukrajinu od početka invazije na tu zemlju, potvrdila je Agencija UN-a za izbjeglice, prenosi The Guardian.

Većina onih koji su napustili Ukrajinu ušli su u Poljsku preko Lavova, dok su ostali otišli u Rumunjsku, Moldaviju, Mađarsku i druge europske zemlje.

12:20 Kremlj je u utorak odbacio poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na zabranu putovanja na zapad svim Rusima kao iracionalan, rekavši da će Europa morati konačno odlučiti želi li platiti za Zelenskijeve hirove.

U intervjuu za The Washington Post, Zelenski je pozvao zapadne čelnike da prestanu dopuštati Rusima da putuju u njihove zemlje kao kaznu za odluku predsjednika Vladimira Putina o slanju snaga u Ukrajinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema šanse da Rusi budu izolirani od ostatka svijeta i upitao bi li Europa trebala nastaviti podržavati Zelenskija.

"Iracionalnost njegova razmišljanja u ovom slučaju je neizmjerna", rekao je Peskov novinarima.

"To se može vidjeti samo krajnje negativno. Svaki pokušaj izolacije Rusije ili Rusa je proces koji nema perspektivu", dodao je.

Prije ili kasnije Europa će se "početi pitati radi li Zelenski sve kako treba i trebaju li njegovi građani plaćati za njegove hirove", dodao je Peskov.

Post je citirao Zelenskija da bi Ruse trebalo prisiliti da "žive u svojem svijetu dok ne promijene svoju filozofiju".

"Koji god Rus bio... neka ide u Rusiju", rekao je Zelenski, a prenosi Post.

"Oni će reći: 'Ovo nema nikakve veze s nama. Ne može se cijelo stanovništvo smatrati odgovornim, zar ne?' Može. Stanovništvo je izabralo ovu vladu, ne bore protiv nje, ne raspravljaju s njom, ne dižu glas", poručio je.

12:00 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je najnovije podatke o ruskim vojnim gubicima. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, život je u ratu izgubilo više od 42640 ruskih vojnika.

11:36 Ruska raketa koja na sebi nosi iranski satelit uspješno je u utorak lansirana u svemir, javlja Reuters i podsjeća da Moskva i Teheran, suočeni sa zapadnim sankcijama, jačaju svoje odnose.

Satelit za daljinsko istraživanje "Khayyam" lansiran je uz pomoć ruske rakete Sojuz s kozmodroma Bajkonur u južnom Kazahstanu, u šest sati ujutro po GMT-u, objavila je na YouTubeu ruska svemirska agencija Roscosmos.

Teheran odbacuje optužbe da bi satelit mogao poslužiti Rusiji za "poboljšanje nadzora nad vojnim ciljevima" u Ukrajini i tvrdi da će "od prvog dana" imati potpunu kontrolu nad svojim satelitom.

Washington Post je objavio prošli tjedan da su američki dužnosnici zabrinuti zbog svemirske suradnje između Rusije i Irana te da strahuju da će satelit ne samo pomoći Rusiji u Ukrajini, već će Iranu pružiti i "sposobnosti bez presedana" za praćenje potencijalnih vojnih ciljeva u Izraelu i na Bliskom istoku.

Iran kaže da je satelit namijenjen za znanstvena istraživanja, uključujući praćenje radijacije i okoliša u poljoprivredne svrhe i da nijedna druga zemlja neće imati pristup informacijama koje prikupi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je u srpnju Iran. Bio je to njegov prvi inozemni posjet izvan bivšeg SSSR-a od pokretanja vojne ofenzive u Ukrajini.

Na susretu s iranskim vrhovnim vođom, ajatolah Ali Hamnei je Putinu rekao da Teheran i Moskva moraju ostati budni kako ne bi nasjeli na "prevaru Zapada".

Iran je uspješno poslao svoj prvi vojni satelit u orbitu u travnju 2020., nakon čega je uslijedilo lansiranje vojnog izviđačkog satelita Nour-2 u ožujku 2022. godine.

Moskva je prošle godine demantirala izvješće američkih medija da Rusija Iranu namjerava isporučiti napredni satelitski sustav koji će uvelike poboljšati njegove špijunske sposobnosti.

Zapadne vlade brinu da sustavi za lansiranje satelita uključuju tehnologije koje su zamjenjive onima koje se koriste u balističkim projektilima koji mogu isporučiti nuklearnu bojevu glavu. Iran inzistira na tome da njegov svemirski program ima samo civilne i obrambene svrhe.

10:11 Ukrajina je u utorak izvijestila o intenzivnom granatiranju duž bojišnice. Prijavljene su teške borbe u blizini istočnog grada Donjecka, gdje su ukrajinski dužnosnici rekli da ruske trupe pokušavaju preuzeti kontrolu nad industrijaliziranim područjem Donbasa.

"Situacija u regiji je napeta, granatiranje je stalno na cijeloj liniji bojišnice. Neprijatelj uvelike koristi zračne udare", rekao je regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko.

"Neprijatelj nema uspjeha. Donjecka regija se drži".

Oko Harkiva na sjeveroistoku, ukrajinske trupe zauzele su grad Dovhenke od ruskih okupatora i napredovale prema Izjumu, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.

"Situacija je vrlo zanimljiva. Ukrajinske snage kreću se vrlo uspješno. Pokušaji Rusije da povrati izgubljeno tlo nisu bili uspješni. Ukrajina bi ih mogla opkoliti", dodao je.

Na jugoistoku, ključni most Antonovskii preko rijeke Dnjepar u regiji Kherson ponovno je bio na meti ukrajinskih snaga koje su pokušavale prekinuti ruske opskrbne linije.

Yuri Sobolevsky, zamjenik čelnika regionalnog vijeća Hersona kojeg su svrgnule ruske okupacijske snage, rekao je da je most ozbiljno oštećen nakon "akcija tijekom noći".

10:05 Ukrajinske oružane snage procjenjuju da je do sada ubijeno 42.640 neprijateljskih vojnika. Kijev tvrdi da ih je 300 umrlo samo u posljednja 24 sata. 

Ranije su SAD priopćile kako vjeruju da je dosad u sukobu ubijeno i do 80.000 ruskih žrtava.

09:49 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne zemlje da zabrane ulazak svim građanima Rusije. 

U intervjuu za Washington Post, Zelenski je rekao da bi najveće sankcije protiv Rusije bile zatvaranje granica, "jer Rusi otimaju tuđu zemlju". Rekao je da bi Rusi trebali "živjeti u svom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju".

09:38 Oleksandr Stryuk, ukrajinski gradonačelnik okupiranog grada Sjeverodonetska, govorio je na ukrajinskoj televiziji o tamošnjim uvjetima za život.

Opisao je situaciju rekavši da okupacijske vlasti pokušavaju stvoriti sliku o uspostavljanju normalnog života, a u gradu se formiraju ekipe za čišćenje ulica, uz ponudu hrane kao plaću za rad.

Tvrdio je kako nema tekuće vode, a ne radi ni kanalizacija. Rekao je da gradu nedostaju stručnjaci za obnovu komunikacija.

Ustvrdio je i da su gotovo svi ljudi koji su se pokušali vratiti u grad, ostali tamo nekoliko dana, a onda su shvatili da u ovakvim uvjetima neće moći prezimiti te su opet otišli.

Snimku Stryukovog intervjua za Telegram je objavio ukrajinski guverner Luganska, Serhai Haidai

09:01 Kirill Stremousov, zamjenik čelnika vojno-civilne uprave koju je nametnula Rusija u okupiranoj regiji Herson u Ukrajini, izjavio je za novinsku agenciju RIA Novosti da su snage u okupiranom Hersonu spremne braniti se od bilo kakvog pokušaja Ukrajinaca da ponovno zauzmu regiju.

"Regija Herson spremna je odbiti pokušaje ofenzive ukrajinskih militanata, ako im takav zločinački nalog izda režim Zelenskog, koji je spreman ratovati do posljednjeg Ukrajinca za uništenje zemlje", rekao je. Pouzdanu zaštitu granica regije osigurava rusko ministarstvo obrane, dodaje se u izvještaju.

08:43 Tursko ministarstvo obrane priopćilo da su još dva broda za prijevoz žita isplovila iz ukrajinske luke Chornomorsk u utorak, u sklopu dogovora o deblokadi ukrajinskog pomorskog izvoza.

Ocean Lion, koji je krenuo za Južnu Koreju, nosi 64.720 tona kukuruza, rečeno je, dok Rahmi Yağcı nosi 5.300 tona suncokretovog sjemena za Istanbul.

Četiri broda koji su ranije napustili Ukrajinu usidreni su u blizini Istanbula i bit će pregledani u utorak, navodi se u priopćenju ministarstva obrane.

Što se događalo 166. dana rata u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene