Obavijesti Video Pretražite Navigacija
132. dan rata

Objavljeni novi podaci o ruskim vojnim gubicima. Ukrajina: "Položite oružje i predajte se"

Rat u Ukrajini, ilustracija
Rat u Ukrajini, ilustracija Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP
132. je dan rata u Ukrajini. Bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina Andrej Guruljov izjavio je da će "London će biti prva strateška meta NATO-a koju će gađati ruski projektili izbije li Treći svjetski rat".

  

  • "London će biti prva meta NATO-a koju će gađati ruski projektili izbije li Treći svjetski rat", izjavio je bliski saveznik Vladimira Putina Andrej Guruljov
  • Britanski premijer Boris Johnson rekao da bi zaglavljene žitarice trebalo prevoziti preko Dunava
  • Sedamdeset ruskih diplomata i njihovih obitelji u nedjelju je napustilo Bugarsku nakon što su protjerani pod sumnjom za špijunažu
Pročitajte i ovo Kirilo Budanov Kirilo Budanov Šef ukrajinske obavještajne službe Putinu poslao upozorenje: "To je tek početak" Vladimir Putin u posjetu bolnici Putin poslao prijeteće poruke: Najavio intenzivnije napade na Ukrajinu

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

15:35 Ukrajinsko ministarstvo obrane zabranilo je vojno sposobnim muškarcima da napuste grad u kojemu žive, a glavni stožer vojske pozvao je na razumijevanje u poruci na Facebooku.

Odredba se temelji na zakonu o vojnoj obvezi iz 1992. Muškarci u dobi između 18 i 60 godina sada trebaju dopuštenje od svojega područnog vojnog ureda da napuste okrug u kojemu su registrirani. Kontrole se uglavnom provode na granicama okruga i gradova.

Ta je objava u kratko vrijeme izazvala stotine ljutitih komentara na Facebooku. Ministarstvo je optuženo za "idiotizam", a neki komentari navode da bi to moglo potaknuti korupciju u vojnim uredima.

Drugi se boje još većega gospodarskog kaosa jer bi moglo nedostajati vozača autobusa, vlakova i kamiona.

Mnogi Ukrajinci ne žive u mjestima u kojima su registrirani. Nakon ruske invazije deseci tisuća vojno sposobnih muškaraca otišli su u sigurnije zapadne dijelove Ukrajine. Već im je zabranjeno napuštanje zemlje uvođenjem izvanrednog stanja prije više od četiri mjeseca.

Unatoč tome, graničari redovito hvataju muškarce koji pokušavaju prijeći u Moldaviju ili susjedne zemlje EU-a.

14:39 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je s britanskim premijerom Borisom Johnsonom o situaciji u Ukrajini.

"Zahvalio sam mu na nepokolebljivoj podršci Ukrajini i na odluci da se osigura milijarda funti pomoći. Razgovarali smo i o sigurnosti hrane u svijetu", napisao je, među ostalim, Zelenski na Twitteru.

 

 

13:49 Regruti se ne šalju u Ukrajinu usred rata, izjavio je danas ruski ministar obrane Sergej Šojgu, a prenosi novinska agencija TASS.

Na početku rata Vladimir Putin je rekao da Kremlj neće slati vojnike u Ukrajinu. Međutim, u ožujku je rusko ministarstvo obrane priznalo da su vojni obveznici poslani u zonu sukoba.

13:31 NATO-ovih 30 saveznika potpisalo je protokol o pristupanju za Finsku i Švedsku kako bi im se omogućilo da se pridruže Savezu nakon što saveznički parlamenti ratificiraju odluku. 

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

"Ovo je doista povijesni trenutak", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zajedno s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja.

13:28 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu ratnu kartu koja prikazuje tijek rata u Ukrajini.

12:43 Ukrajinska vojska tvrdi da je odbila nekoliko pokušaja napredovanja ruskih snaga u regiji Doneck.

Glavni stožer te regije rekao je da su ruske postrojbe sjeverno od Slovjanska odbijene. Sporno je tko drži elektranu u Vuhlehirsku, ali je ruski napad južno od elektrane kod Novoluhanskea odbijen.

Ruski napadi na granici s okupiranom regijom Luhansk u blizini Bilohorivke i Verhnjokamjanske također su bili neuspješni, priopćila je ukrajinska vojska.

11:25 Međunarodna dvodnevna konferencija u Švicarskoj o obnovi Ukrajine nakon rata s Rusijom okončana je u utorak potpisivanjem Deklaracije iz Lugana, koja sadrži niz načela kojima će se voditi proces obnove i oporavka.

Potpisnici Deklaracije, predstavnici iz više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Europsku investicijsku banku (EIB), obvezali su se na političku, financijsku i tehničku pomoć Ukrajini koja tvrdi da bi obnova zemlje mogla koštati do 750 milijardi američkih dolara.

Potpisnici su također osudili rusku vojnu agresiju i pozvali Moskvu da povuče trupe iz Ukrajine.

Načela koja se navode u Deklaraciji su unutarnje reforme, a EU posebice navodi da Kijev mora ostvariti napredak na području vladavine prava, zauzdavanja oligarha, borbe protiv korupcije i osiguravanja temeljnih prava te transparentnost, odgovornost i poštivanje zakona.

10:17 Rusija dobiva više nego što gubi u Ukrajini i mogla bi napredovati prema luci Odesa na jugu, rekao je britanski zastupnik Tobias Ellwood.

"Upravo su proglasili pobjedu nad gradom Lisičanskom. To je posljednji grad koji je držan u provinciji Luhansk u Donbasu", poručio je.

10:08 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima od početka invazije. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, do sada je život izgubilo više od 36.000 ruskih vojnika.

10:01 Ukrajinski guverner Luhanska, Serhij Hajdaj, iznio je sumnje na sposobnost proruskih snaga u tome da obnove stabilnost u novookupiranim područjima Ukrajine.

"Na nedavno okupiranim područjima Rusi uspostavljaju vlastita pravila, pričaju besmislice o otvaranju škola od 1. rujna, brzoj obnovi komunikacija. Sve je to laž, isto se dogodilo i u Mariupolju. Jedino za što su oni sposobni jest teroriziranje lokalnog stanovništva", objavio je.

9:46 Ukrajinski guverner Odese Maksim Marčenko uputio je poziv ruskim snagama da polože oružje i odbiju borbu.

"Ukrajinci su spremni braniti svoje domove i voljene do posljednjeg. Mislite i na svoje obitelji. Vaši najmiliji trebaju žive zdrave očeve, muževe i sinove, trebaju ih kod kuće", objavio je na Telegramu, prenosi The Guardian.

9:35 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je međunarodnu zajednicu da smanji ruski pristup pomorskom prometu.

"Rusko gospodarstvo uvelike se oslanja na pomorski prijevoz stranih flota. Pozivam partnere da ograniče Rusiji pristup njihovim uslugama te da iscrpe Putinov ratni stroj. Ono što Rusija danas stvarno izvozi u svijet su smrt, kriza i laži", objavio je na svojem profilu na Twitteru.

9:00 Petomjesečni rat u Ukrajini ušao je u novu fazu - ruske snage usmjeravaju se na svoje vojne ciljeve u Donecku u istočnoj Ukrajini nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pobjedu u susjednom Luhansku.

Zauzimanjem grada Lisičanska u nedjelju dovršeno je rusko osvajanje Luhanska, jedne od dvije regije u Donbasu, industrijaliziranoj istočnoj regiji Ukrajine koja je postala poprište najvećih borbi u Europi.

Obje strane pretrpjele su teške gubitke u borbama za Luhansk, posebno tijekom opsade Lisičanska i Sjeverodonecka. Oba grada ostala su u ruševinama nakon nemilosrdnog ruskog bombardiranja.

8:20 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas će odletjeti u Hanoi u dvodnevni posjet Vijetnamu prije nego što se uputi na sastanak G20 kasnije ovog tjedna u Indonezij, prenosi The Guardian.

Rusija je najveći dobavljač oružja za Vijetnam, a njezine su tvrtke uključene u nekoliko velikih energetskih projekata u zemlji.

8:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako Oružane snage Ukrajine nisu pokolebane u svojim naporima da slome volju Moskve u ratu.

"Oružane snage odgovaraju, potiskuju i uništavaju ofenzivni potencijal okupatora iz dana u dan. Moramo ih slomiti", rekao je Zelenski.

7:30 Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirane podatke o ruskom napadu na Ukrajinu. Među ostalim, u novom izvješću stoji kako je, za razliku od prethodnih faza rata, Rusija vjerojatno postigla razumno učinkovitu koordinaciju među svojim snagama.

"Postoji realna mogućnost da će se ukrajinske snage moći vratiti na lakše obranjivu crtu bojišnice", stoji u izvješću.

7:15 Članice NATO-a potpisat će u utorak pristupne protokole nužne za pozivanje Švedske i Finske u vojni savez na svečanosti u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde i njezin finski kolega Pekka Haavisto sudjelovat će na svečanosti uz predstavnike 30 članica zapadnog vojnog saveza.

Protokoli omogućuju glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu da uputi službeni poziv Švedskoj i Finskoj da se pridruže savezu, no proces ratifikacije mogao bi potrajati.

Što se događalo 131. dana rata u Ukrajini, možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene