Obavijesti Video Pretražite Navigacija
163. dan rata

Zelenski: "Okupatori su danas stvorili još jednu jako riskantnu situaciju za cijelu Europu: pogodili su dva puta nuklearku Zaporižje"

Aktualno Galerija Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov Foto: Afp Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin Foto: Murat KULA / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin Foto: Afp +0 Volodimir Zelenski Galerija 1/4 >>
163. je dan rata u Ukrajini. Rusija bi mogla pokrenuti ofenzivu u hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine kako bi preuzela inicijativu od Kijeva na tom bojištu te je zabilježeno gomilanje njenih snaga, kazao je ukrajinski general Oleksij Hromov u četvrtak.

 

  • Ukrajina pokrenula ofenzivu u Donjecku
  • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin se sastati u petak
Pročitajte i ovo Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla Ukrajinski vojnici u Kremini 12. siječnja 2023. rat u Europi Pet glavnih točaka koje Rusi probijaju, Ukrajinci su nadjačani: "Situacija je napeta"

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

23:01 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da Rusija mora "snositi odgovornost" za "djela terora" u ukrajinskoj nuklearki Zaporižje koju je okupirala ruska vojska, a koja je meta napada za koje se Kijev i Moskva međusobno optužuju. 

"Okupatori su danas stvorili još jednu jako riskantnu situaciju za cijelu Europu: pogodili su dva puta nuklearku Zaporižje, najveću na našem kontinentu", rekao je Zelenskij u dnevnom video obraćanju.

"Svako bombardiranje te lokacije je bestidan zločin, djelo terora. Rusija mora snositi odgovornost zbog toga što je stvorila prijetnju za nuklearnu elektranu", rekao je.

U napadu na nuklearku oštećeni su visokonaponski vodovi zbog čega je isključen jedan od reaktora.

IAEA je u utorak upozorila da je situacija u nuklearki nestabilna i "svaki dan sve opasnija".

22:02 Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan dogovorili su se u petak na sastanku u Sočiju da će ojačati gospodarsku i energetsku suradnju, priopćio je Kremlj.

Tijekom četverosatnog sastanka dvojica čelnika dogovorila su se da će "ojačati trgovinsku razmjenu" između dviju zemalja i "postupati u smjeru zajedničkih očekivanja u području gospodarstva i energetike", navodi se u priopćenju.

Riječ je u prvom redu o prometnom sektoru, poljoprivredi, financijama i građevinarstvu, kao i o sektoru turizma.

S političke strane, oni su naglasili "ključnu važnost iskrenih, otvorenih odnosa punih povjerenja između Rusije i Turske kako bi se osigurala regionalna i međunarodna stabilnost", naglašava se u priopćenju.

Na početku susreta u Sočiju, Putin je zahvalio Erdoganu za njegove napore koji su omogućili da se postigne sporazum između Moskve i Kijeva o izvozu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru.

"Zahvaljujući vašem izravnom sudjelovanju i posredništvu glavnog tajništva UN-a problem vezan uz izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka je riješen. Isporuke su već krenule i na tom vam zahvaljujem", rekao je Putin.

Naglasili su da je potrebno u cijelosti provesti dogovor o izvozu žita postignut u Istanbulu, uključujući rusko žito, gnojiva i sirovine za njihovu proizvodnju, stoji u zajedničkom priopćenju.

Putin je spomenuo i ulogu Ankare u tranzitu ruskog plina prema Europi, preko plinovoda TurkStream. "Europski partneri trebaju biti zahvalni Turskoj jer ona osigurava neometani tranzit ruskog plina".

Dogovorili su da će dio ruskog plina biti plaćan u rubljima, prenio je Interfax pozivajući se na zamjenika ruskog premijera Aleksandra Novaka.

19:20 Ruska uprava okupiranog ukrajinskog grada Enerhodara objavila je u petak da su električni vodovi u nuklearki Zaporižje presječeni ukrajinskim granatiranjem.

U priopćenju objavljenom na Telegramu, ruska uprava je objavila da je na području nuklearke, kojom i dalje upravljaju ukrajinski tehničari, izbio požar i da je isključena struja potrebna za sigurno funkcioniranje nuklearke.

Ukrajina optužuje Rusiju za udare u blizini nuklearne elektrane. Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom objavila je da je Rusija granatirala elektranu, ali da ona i dalje radi i da nije detektirano ispuštanje radioaktivnosti.

Objasnila je da je odlučeno da se jedan od reaktora isključi iz elektroenergetske mreže zbog štete na električnim vodovima koji povezuju elektranu s termoelektranom Zaporižja koja radi na fosilna goriva.

Ruska uprava drugačije je objasnila situaciju. Tvrdi da su dva električna voda prekinuta granatiranjem.

Enerhodar i obližnja nuklearka pali su u ruske ruke početkom ožujka i još su blizu bojišnici.Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je u ponedjeljak Moskvu da koristi elektranu kao štit za svoje snage, a Ukrajina optužuje Rusiju da granatira njezine položaje s položaja u blizini nuklearke.

Rusija optužuje ukrajinske snage da opetovano napadaju elektranu zapadnim streljivom. Reuters nije mogao provjeriti istinitost tih informacija.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvao je međunarodnu zajednicu da "hitno poduzme mjere da prisili Rusiju" da preda kontrolu nad nuklearkom Ukrajini.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je ovaj tjedan da su kontakti s elektranom "krhki" i zatražio pristup kako bi se utvrdilo predstavlja li opasnost.

"U izjavama ruske i ukrajinske strane postoje proturječja", rekao je za švicarski list Tages-Anzeiger. "Dobivam informacije, spominjem je u svojim situacijskim izvješćima, ali nikako ne mogu utvrditi odgovara li to činjenicama".

Uhićen jedan od vodećih ruskih stručnjaka

16:15 Jedan od vodećih ruskih stručnjaka za razvoj hiperzvučnih raketnih sustava uhićen je pod sumnjom da je počinio veleizdaju, izvijestila je u petak novinska agencija TASS. 

Andrej Šipljuk je voditelj hipersoničnog laboratorija pri Institutu za teorijsku i primijenjenu mehaniku u Novosibirsku. Posljednjih je godina koordinirao istraživanja vezana uz razvoj hiperzvučnih raketnih sustava.

Prema TASS-u, koji se poziva na jednog od Šipljukovih kolega, na institutu je obavljen pretres.

Prošli mjesec, Dimitrij Kolker, fizičar s istog instituta u Novosibirsku, umro je od karcinoma gušterače nakon što je bio uhićen zbog sumnje za veleizdaju.

16:02 Sastali su se ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik RecepTayyip Erdogan. Erdogan je rekao da su sastanci između turskog i ruskog izaslanstva bili plodonosni i da će razgovarati o razvoju situacije u Siriji i Ukrajini, piše Reuters.

Erdogan je to komentirao dok je sjedio nasuprot Putinu uoči njihovih razgovora u crnomorskom gradu Sočiju.

13:08 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin trebali bi se sastati u petak u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju.

Na vrhu dnevnog reda uz druga regionalna pitanja bit će planirani turski upad radi napada na kurdsku miliciju na sjeveru Sirije, prenosi državna televizija TRT.

Moskva je nedavno savjetovala da se ne pokreće takva ofenziva.

Ankara smatra YPG, kurdsku miliciju u Siriji koju podupire SAD, terorističkom skupinom za koju sumnja da je povezana s domaćim pobunjenicima.

Turska ofenziva na sjeveru Sirije je na čekanju od 2019. godine nakon dva sporazuma o prekidu vatre koje su dogovorili SAD i Rusija.

Dvojica čelnika će također raspravljati o ratu u Ukrajini i sporazumu o koridoru za izvoz žitarica, dodao je TRT. Turska i Ujedinjeni narodi nedavno su posredovali u postizanju sporazuma između Kijeva i Moskve o obnovi izvoza žitarica iz tri ukrajinske luke.

Prema Kremlju, na dnevnom redu je također potencijalna prodaja borbenih bespilotnih letjelica NATO članice Turske Rusiji.

Ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu Erdogan je rekao da ne želi isključiti sporazume o oružju s Rusijom.

Putin je nedavno dao naslutiti da će Rusija surađivati s turskim proizvođačem bespilotnih letjelica, Baykarom, izvijestio je lokalni CNN Türk koji je prošli mjesec prenio Erdoganove riječi.

Ukrajinska vojska koristi dronove Bayraktar TB2 protiv ruskih snaga od početka invazije u veljači.

Turska održava bliske odnose i s Ukrajinom i Rusijom i sebe smatra posrednikom između dviju susjednih zemalja.

13:05 Ruske snage pokrenule su veliku ofenzivu u regiji Donjecku na istoku Ukrajine, priopćio je ukrajinski glavni stožer u izvješću u petak ujutro.

"Neprijatelj provodi ofenzivnu operaciju u smjeru Bahmuta i Avdivke na području Donjecka", navodi se u izvješću.

"Cilj pritiska je pozicioniranje ruskih snaga za napad na Soledar i Bahmut i širenje ruske kontrole zapadno od grada Donjecka", dodaje se.

Soledar i Bahmut čine dio obrambene linije istočno od velikih gradova Slovjanska i Kramatorska, u kojima je prije rata živjelo više od pola milijuna ljudi.

To je posljednja regija koja je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih snaga u široj istočnoj regiji Donbasa.

U izvješću glavnog stožera navodi se da je napad ruskih snaga pored Bahmuta bio bez uspjeha te da se borbe nastavljaju na prilazima Avdivki, sjeverno od grada Donjecka.

Izvješće se nije moglo neovisno potvrditi, ali je u skladu s prijašnjim izvješćima o pojačanim borbama u regiji nakon kratke stanke.

Pogođen konvoj

12:35 Ukrajinci su u zasjedi raketom pogodili konvoj od dva ruska automobila. U eksploziji je, jednim raketnim hicem, ubijeno šest ruskih zapovjednika. Više o tome pogledajte >>OVDJE

9:51 Rusija je u petak rekla da je spremna pregovarati o razmjeni zatvorenika s Washingtonom putem postojećeg diplomatskog kanala, dan nakon što je košarkaška zvijezda Brittney Griner osuđena na devet godina zatvora zbog kaznenog djela posjedovanja droge.

"Spremni smo pregovarati o toj temi, ali u okviru kanala o kojemu su se dogovorili predsjednici Putin i Biden", rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Odluče li Amerikanci još jednom pribjeći javnoj diplomaciji ... to je njihova stvari i, čak bih rekao, njihov problem", dodao je.

Kremlj je prije upozorio SAD protiv pribjegavanja "megafonskoj diplomaciji" u slučaju Griner obrazloživši da bi to samo moglo poremetiti napore da se osigura potencijalna razmjena.

Kazna za Griner - koju je Joe Biden nazvao "neprihvatljivom" - mogla bi otvoriti put američko-ruskoj razmjeni zarobljenika koja uključuje 31-godišnju košarkašicu i ruskog trgovca oružjem.

Sjedinjene Države već su dale, kako je rekao državni tajnik Antony Blinken, "značajnu ponudu" da osiguraju oslobađanje Amerikanaca zatočenih u Rusiji, uključujući Griner i bivšeg marinca Paula Whelana.

Griner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), uhićena je 17. veljače u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo nakon što su u njezinoj prtljazi pronađeni ulošci za e-cigaretu koji su sadržavali ulje kanabisa.

Griner, kojoj je u Sjedinjenim Državama prepisan medicinski kanabis za ublažavanje bolova od kroničnih ozljeda, rekla je da je pogriješila kad ih je nenamjerno spremila u prtljagu kad se žurila na let. Priznala je krivnju, ali ustraje na tome da nije namjeravala prekršiti ruski zakon.

Kanabis je u Rusiji nezakonit i u medicinske i u rekreativne svrhe.

9:40 Rusija je okupirala dijelove južne Ukrajine u početnim fazama invazije, ali je Kijev obećao da će pokrenuti veliku protuofenzivu i koristi sofisticirano zapadno oružje protiv ruskih opskrbnih linija i skladišta streljiva. Hromov je rekao da je Rusija rasporedila veliku količinu oružja i opreme na sjeveroistoku strateški važne južne hersonske oblasti, čiji je veći dio pod ruskom kontrolom.

Što se u Ukrajini događalo 162. dana rata pogledajte >>>OVDJE

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene