Obavijesti Video Pretražite Navigacija
192. DAN RATA

Glavni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporižja izvan funkcije

192. je dan rata u Ukrajini. Ruski Gazprom objavio je u petak da se isporuke plina preko Sjevernog toka 1 neće nastaviti u subotu. Kako bi smanjila ovisnost Njemačke o ruskoj energiji, Ukrajina planira početi toj zemlji izvoziti električnu energiju.

 

  • Britansko ministarstvo obrane objavilo je kako Ukrajina vrši pritisak na rusku vojsku u ofenzivi širih razmjera u Hersonu.
  • Ruski Gazprom objavio je u petak da se isporuke plina preko Sjevernog toka 1 neće nastaviti u subotu zbog kvara na glavnoj plinskoj turbini. Ne zna se kad će plinovod biti ponovno pušten u pogon.
  • Pet delegata Međunarodne misije za nuklearnu energiju (IAEA) došlo je u nuklearnu elektranu ZaporižijaUkrajinska i ruska strana međusobno se optužuju da ometaju rad komisije
Pročitajte i ovo 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet? Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

20:00 Posljednji glavni dalekovod u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja nalazi se izvan funkcije, no energetska mreža nastavlja se opskrbljivati rezervnim dalekovodom, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u subotu.

Ukrajinsko osoblje je stručnjacima UN-ovog nadzornog tijela za atomsku energiju koji se nalaze u elektrani reklo da je četvrti dalekovod od 750 kilovolta izvan funkcije nakon što su ranije ostali bez preostala tri, objavio je IAEA na svojoj internetskoj stranici.

Stručnjaci su također doznali da rezervni dalekovod, koji spaja postrojenje s obližnjom termalnom elektranom, energetskoj mreži dostavlja električnu energiju. Rezervni dalekovod također može osigurati opskrbu električnom energiju za nuklearnu elektranu Zaporižje prema potrebu, stoji u priopćenju.

Proruske vlasti u pokrajini su rekle da je glavni dalekovod oštećen u granatiranju, prenijela je novinska agencija Interfax. Obližnja područja su zbog toga ostala bez električne energije.

Ruske snage kontroliraju najveću nuklearnu elektranu u Europi od početka ožujka, no njome upravlja ukrajinsko osoblje. Postrojenje je bilo granatirano, a Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napade koji bi mogli izazvati nuklearnu katastrofu.

14:00 Od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno je najmanje 380 djece, objavilo je u subotu ukrajinsko javno tužiteljstvo na Telegramu. U istom je razdoblju ozlijeđeno najmanje još 737 djece.

Državno tužiteljstvo je istaknulo da je riječ o preliminarnim brojkama jer je teško prikupiti podatke s područja pod ruskom okupacijom i onih gdje se trenutačno vode borbe.

U pokrajini Doneck u istočnoj Ukrajini najviše je ozlijeđene djece, njih 388, a slijedi Harkiv s 204. Dosad je materijalnu štetu pretrpjelo ukupno 2328 obrazovnih ustanova, od čega ih je 289 u potpunosti uništeno.

Vlasti za zločine okrivljuju Rusiju. Ljudske žrtve i materijalna šteta nastali su nakon ruskog napada na Ukrajinu prije više od šest mjeseci.

12:38 Ukrajina provodi ofenzivu širih razmjera u svom južnom dijelu, u pokrajini Herson, čime vrši pritisak na rusku vojsku, objavilo je u subotu britansko ministarstvo obrane na Twitteru.

"Jedna od značajki ove ofenzive je kontinuirano napredovanje na širokoj fronti zapadno od rijeke Dnjepar, s fokusom na tri osovine unutar oblasti Herson koja je pod ruskom okupacijom", izvijestilo je britansko ministarstvo.

Analitičari smatraju da su ove operacije, iako možda u ovom trenutku nemaju direktan cilj, iznenadile Ruse iskoristivši loše stanje u logistici, vodstvu i administraciji.

"Borbe se nastavljaju i na područjima Donbasa i Harkiva, pa će za ruske zapovjednike u sljedećim danima ključna odluka biti gdje rasporediti bilo kakve pričuvne snage koje mogu dovesti", dodalo je britansko ministarstvo u svojoj objavi.

Britansko ministarstvo obrane objavljuje podatke koje prikupljanju njegove tajne službe od početka ruske invazije na Ukrajinu.

No, Rusija optužuje Veliku Britaniju za vođenje ciljane kampanje dezinformiranja.

Velika pozornost svjetske javnosti i dalje je na nuklearki Zaporižja koja se nalazi na jugoistoku Ukrajine i trenutno je pod ruskom okupacijom.

Na međunarodnoj razini raste zabrinutost zbog opasnosti da bi ova situacija mogla dovesti do nuklearne katastrofe u ukrajinskoj nuklearki, najvećoj u Europi.

 

 

11:20 Ukrajina je objavila kako je tijekom petka srušila pet bespilotnih letjelica.

 

 

9:30 Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski vođa i miljenik zapada koji je doživio propast svih reformi koje je zagovarao u svojoj domovini, bit će pokopan u subotu bez državnih počasti i bez prisutnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina te zapadnih lidera. Više o tome čitajte >>OVDJE 

9:10 Ukrajina planira podržati Njemačku u naporima da okonča ovisnost o uvozu ruske energije i ponuditi najvećem europskom gospodarstvu da ga opskrbljuje električnom energijom.

"Ukrajina trenutačno izvozi svoju električnu energiju u Moldaviju, Rumunjsku, Slovačku i Poljsku. Prilično smo spremni proširiti naš izvoz u Njemačku", rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal za dpa.

"Imamo dovoljno električne energije u Ukrajini zahvaljujući našim nuklearnim elektranama", rekao je Šmihal i dodao da će to pitanje otvoriti tijekom posjeta Njemačkoj ovog vikenda.

Šmihal bi trebao doći u Berlin u subotu, a u nedjelju bi se trebao sastati s kancelarom Olafom Scholzom.

Ukrajina je sredinom ožujka sinkronizirala svoju elektroenergetsku mrežu s europskom mrežom. Kijev otada izvozi između 400 i 700 megavata električne energije dnevno u Europsku uniju i Moldaviju.

Šmihal sada želi povećati izvozne kvote za EU. "To bi bilo jako dobro za obje strane. EU bi dobila više energije, a mi bismo dobili devize koje su nam prijeko potrebne", rekao je ukrajinski premijer.

Potrošnja električne energije u Ukrajini znatno je pala od početka ruske invazije zbog masovnog egzodusa stanovništva i ekonomske krize. To je oslobodilo prostor za ukrajinski izvoz električne energije.

Šest reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporižji u Enerhodaru od ožujka su pod ruskom kontrolom.

Međunarodna zajednica strahuje da bi granatiranja u blizini najveće europske nuklearne elektrane mogla dovesti do nuklearne katastrofe.

9:00 Moskva koristi energiju kao oružje protiv Europe, rekao je u petak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće komentirajući obustavu isporuke plina Sjevernim tokom 1.

"Nažalost nije iznenađujuće da Rusija nastavlja koristiti energiju kao oružje protiv europskih potrošača", naveo je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) u e-mailu Reutersu o zatvaranju plinovoda kojim se isporučuje plin u Europu.

Ruski Gazprom objavio je u petak da se isporuke plina preko Sjevernog toka 1 neće nastaviti u subotu, nakon što je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje.

Gazprom kaže da turbina ne može sigurno raditi dok se istjecanje ne riješi, ali nije dao nikakav vremenski okvir kada bi plin mogao ponovno krenuti kroz plinovod.

Istjecanje motornog ulja u posljednjoj preostaloj turbini koja je u pogonu na kompresorskoj postaji Portovaji plinovoda Sjeverni tok 1 nije tehnički opravdan razlog za zaustavljanje rada, objavio je u petak Siemens Energy.

"Takva istjecanja ulja obično ne pogađaju rad turbine i mogu se zaustaviti na mjestu na kojem su se dogodila. To je rutinska procedura u sklopu održavanja", objasnila je tvrtka.

Glasnogovornik NSC-a rekao je da Sjedinjene Države i Europa surađuju kako bi osigurale dostatne zalihe.

"Kao rezultat ovih napora, europsko skladište plina bit će puno do kritične zimske sezone grijanja", rekao je glasnogovornik. "Ovi napori sami po sebi neće biti dovoljni i nastavit ćemo zajedno raditi na odgovoru na zabrinjavajuću energetsku sliku u Europi."

Očekuje se da će Europska unija zabraniti uvoz sirove nafte iz Rusije početkom prosinca, a rafiniranih proizvoda u veljači, u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Članice skupine G7 službeno su se dogovorile u petak da će ograničiti cijenu ruske nafte.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene