Obavijesti Video Pretražite Navigacija
155. dan rata

FOTO/VIDEO Rusi ponovno bombardirali Donbas, Amerika proglasila Rusiju državom sponzorom terorizma

U tijeku je 155. dan rata u Ukrajini. Ukrajinci obilježavaju Dan državnosti dok traju žestoki napadi u nekoliko regija. Predsjednik Volodomir Zelenski kazao je da je današnje prijepodne bilo burno.

 

  • Ukrajina danas obilježava Dan državnosti
  • U bombardiranju Kijeva ranjeno je najmanje 15 ljudi
  • Ukrajinska protuofenziva uzima maha
Pročitajte i ovo Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni" Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

21:45 Zamjenik šefa Glavnog operativnog centra Ukrajinskih oružanih snaga Aleksej Gromov rekao je na brifingu da je Rusija, od početka srpnja, lansirala više od 90 raketnih i zračnih napada na Ukrajinu.

18:26 Pojavile su se i prve snimke strašnog ruskog bombardiranja grada Bakhmuta u ukrajinskoj pokrajini Donbas.

18:19 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetili su Afriku gotovo istovremeno. Ovaj se kontinent naziva "novom frontom rata u Ukrajini", ali hladnom frontom, gdje će se ruski i zapadni političari boriti za utjecaj i kreiranje specifične vanjske politike, prenosi Meduza.

Britanski The Guardian nazvao je Afriku "novom frontom" u borbi između Rusije i Zapada, i naveli su kako je za očekivati da će se ova borba samo pojačavati u budućnosti.

17:31 Zabilježeno je teško bombardiranje na prvoj crti borbe u Bakhmutu, dijelom regije Donbas kojim kontroliraju Ukrajinci.

16:48 Iz UN-a su poručili kako prva plovila koja prevoze ukrajinsko žito mogu krenuti svojom rutom već u petak.

Zamjenik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Martin Griffiths dodao je da će UN-ovi i turski promatrači biti prisutni u luci Odesa.

16:40 Američki Senat je jednoglasno izglasao rezoluciju kojom se Rusija obilježava kao država koja sponzorira terorizam. Razlog izglasavanje ove rezolucije su ruska djelovanja u Siriji, Čečeniji, Gruziji i Ukrajini.

Rezolucija američkog Senata igra savjetničku ulogu, ali stavlja pritisak na predsjednika Joea Bidena da doda Rusiju na popis zemalja koje podupiru terorizam. 

15:20 Britansko ministarstvo obrane objavio je novu kartu ratnih događaja u Ukrajini.

 

 

Što se događalo ranije tijekom dana možete pročitati >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene