Obavijesti Video Pretražite Navigacija
185. dan rata

Poznat i iznos: Putin obećao novac svima koji iz Ukrajine dođu u Rusiju

U tijeku je 185. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je svijet za dlaku izbjegao radijacijsku katastrofu jer je dovod struje ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja satima bio prekinut zbog ruskog granatiranja u tom području

 

  • Pogođeno skladište goriva u nuklearnoj elektrani Zaporižje
  • Kijev uklanja ruske i sovjetske tragove iz naziva ulica
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako je za dlaku izbjegnuta nuklearna katastrofa

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

16:54 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu uredbu o uvođenju financijskih beneficija za osobe koje napuste ukrajinski teritorij da bi došle u Rusiju, među kojima su i umirovljenici, trudnice te osobe s invaliditetom.

Uredbom, objavljenom na vladinim internetskim stranicama, utvrđena je mjesečna isplata mirovine u iznosu od 10.000 rubalja (oko 1300 kuna) za osobe koje su bile primorane napustiti teritorij Ukrajine nakon 18. veljače.

I osobe s invaliditetom imat će pravo na istu mjesečnu potporu, dok trudnice imaju pravo na jednokratnu naknadu.

U dekretu stoji da će naknadu dobiti građani Ukrajine i samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Luhansk, dvaju otcijepljenih entiteta u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija.

Moskva ih je u veljači priznala kao neovisne regije, a taj su potez Ukrajina i Zapad osudili te ga smatraju nezakonitim.

Putin je još 18. veljače naredio da se svakoj osobi koja stigne u Rusiju iz Donecka i Luhanska isplati po 10.000 rubalja.

Moskva Ukrajincima izdaje ruske putovnice u, po mišljenju Ukrajine i Sjedinjenih Država, nezakonitom pokušaju Moskve da anektira teritorij koji je okupirala.

Rusija tvrdi da u Ukrajini provodi "specijalnu vojnu operaciju" da bi zaštitila rusofono stanovništvo za koje tvrdi da su ga ukrajinske vlasti proganjale, što Kijev oštro negira.

14:50 Rusija i Ukrajina ponovno se u subotu međusobno optužuju za raketiranje nuklearne elektrane Zaporižje u posljednja 24 sata.

Rusko ministarstvo obrane u subotu je optužilo ukrajinske vojne snage da su triput u posljednja 24 sata granatirale kompleks nuklearne elektrane Zaporižje.

Reuters nije uspio provjeriti informacije s bojišta. Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom priopćila je da je Rusija granatirala kompleks nuklearne elektrane Zaporižje koja je pod kontrolom Rusije.

"U posljednja 24 sata ruske trupe ponovno su granatirale područje na kojemu se nalazi nuklearna elektrana Zaporižja. Trenutačno se utvrđuje šteta", objavio je Energoatom u priopćenju na Telegramu.

11:37 Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da daje šest podvodnih dronova Ukrajini kako bi pomoglo očistiti njezinu obalu od mina i učiniti pošiljke žita sigurnijim, piše The Guardian.

Britanija će također obučavati desetke pripadnika ukrajinske mornarice za korištenje bespilotnih letjelica, navodi se u priopćenju ministarstva.

9:42 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je potrebu za jačanjem sigurnosti duž sjevernog krila Saveza kako bi se suprotstavio Rusiji.

"Daleki sjever strateški je važan za euroatlantsku sigurnost", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u zračnoj bazi u Alberti. S pridruživanjem Finske i Švedske NATO-u, istaknuo je, sedam od osam arktičkih država bit će članice, piše The Guardian.

Govoreći o Sjevernoameričkom zapovjedništvu zračne obrane (Norad), američko-kanadskoj organizaciji, Stoltenberg je rekao da bi "najkraći put do Sjeverne Amerike za ruske rakete i bombardere bio preko Sjevernog pola. To Noradovu ulogu čini vitalnom za Sjevernu Ameriku, a time i za NATO".

8:44 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako je njegova zemlja izvezla milijun tona poljoprivrednih proizvoda putem Crnog mora.

Rekao je to Zelenskij u petak kasno navečer, prilikom svog redovitog noćnog obraćanja.

"Od prvog dana kolovoza iz naših luka su isplovila 44 broda s ukrajinskim žitaricama i to prema 15 zemalja. Ukupno je u pitanju milijun tona proizvoda. Dobili smo zahtjeve za još 70 brodova", naglasio je Zelenski govoreći o izvozu pokrenutom nakon sporazuma koji je postignut s Turskom i Ujedinjenim nacijama krajem srpnja.

"Cilj Ukrajine i Kijeva jest izvoz od tri milijuna tona unutar mjesec dana", dodao je ukrajinski predsjednik, a prenosi Reuters.

8:28 Najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Medvedev rekao je u petak da Moskva neće zaustaviti svoju vojnu kampanju u Ukrajini čak i ako se Kijev službeno odrekne svojih težnji za priključenjem NATO savezu.

Bivši predsjednik Medvedev, sada zamjenik predsjedavajućeg u ruskom Vijeću sigurnosti, također je rekao u intervjuu francuskoj televiziji da je Rusija spremna pregovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim pod određenim uvjetima.

Prije invazije na Ukrajinu u veljači, Moskva je jasno dala do znanja da je članstvo Ukrajine u NATO-u za nju neprihvatljivo.

"Odustajanje od sudjelovanja u Sjevernoatlantskom savezu sada je vitalno važno, ali je nedovoljno za uspostavu mira", rekao je Medvedev televiziji LCI u citatima koje su prenijele ruske novinske agencije.

Rusija će, rekao je, nastaviti kampanju dok ne postigne svoje ciljeve. Putin kaže da želi "denacificirati" Ukrajinu. Kijev i Zapad kažu da je to neutemeljen izgovor za osvajački rat.

Od početka invazije Rusija i Ukrajina održale su nekoliko krugova pregovora, ali nisu postigle napredak i malo je izgleda za nastavak.

"To (razgovori) će ovisiti o tome kako će se događaji odvijati. Bili smo spremni i prije za susret (sa Zelenskim)", rekao je Medvedev.

U svojim je komentarima također rekao da američko oružje koje je već isporučeno Ukrajini - poput višecijevnih bacača raketa HIMARS - još ne predstavlja značajnu prijetnju.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović 2 boje zastave Pogledajte kako je bivša predsjednica Ukrajini čestitala Dan neovisnosti: "S Ukrajinom u srcu"

8:10 Ruski nuklearni div Rosatom sljedećih će tjedana započeti s izgradnjom dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj, prenosi u subotu BBC riječi mađarskog ministra vanjskih poslova.

Sporazum postignut između Rusije i Mađarske 2014. ima za cilj proširenje postojeće nuklearne elektrane Paks.

To postrojenje trenutno proizvodi 40 posto Mađarske opskrbe električnom energijom.

"Neka gradnja počne!", rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u objavi na Facebooku.

S dodatna dva reaktora, kapacitet nuklearne elektrane - koja se trenutno sastoji od četiri reaktora izgrađena u bivšem Sovjetskom Savezu - više će se nego udvostručiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PUKAO MU FILM Dodik ide u Moskvu, požalit će se Putinu: "Upoznat ću ga s opstrukcijama na razini BiH, zapadnjaci su se raspojasali"

"Ovo je veliki korak, važna prekretnica", dodao je Szijjarto. "Na taj ćemo način dugoročno osigurati energetsku sigurnost Mađarske i zaštititi Mađare od divljih promjena cijena energije."

Pojasnio je da bi nuklearni reaktori mogli biti spremni za rad do 2030. godine. Kontroverzni projekt vrijedan 12,5 milijardi eura velikim dijelom financira Rusija.

 

Što se događalo dan ranije, pogledajte >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene