Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Rat u Europi

Bliski Putinov suradnik opleo po oligarsima, Ukrajinci po prvi put slave Božić 25. prosinca: Za vrijeme zračne uzbune u skloništu pjevaju božićne pjesme

Polnoćka u Ukrajini
Polnoćka u Ukrajini Foto: Afp
U emotivnoj božićnoj poruci ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorio je o hrabrosti i nadi, te je Ukrajince koji pate u ratu koji je pokrenula Rusija pozvao da ustraju.

 

  • Zelenski objavio emotivnu božićnu poruku
  • Tijekom razminiravanja poginula trojica djelatnika ukrajinske hitne službe

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:51 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je građane svoje zemlje na nastavak ruskih napada u nekoliko preostalih dana 2022.

"Moramo biti svjesni da će naš neprijatelj pokušati učiniti ovo vrijeme mračnim i teškim za nas", rekao je u svom dnevnom video obraćanju u nedjelju navečer. Rusija je ove godine izgubila sve što je mogla izgubiti, rekao je. "Alinakon raketnih napada na našu zemlju, na naš energetski sektor, pokušava nadoknaditi svoje gubitke lukavošću svojih propagandista".

“Znam da nas mrak neće spriječiti da povedemo okupatore u njihove nove poraze”, nastavio je Zelenski. "Ali moramo biti spremni na svaki scenarij."

Zelenskij je uputio oštre riječi ruskoj vojsci koja je u subotu topničkim napadima u Hersonu na jugu zemlje ubila najmanje 16 ljudi, a ranila još 64. "Pronaći ćemo svakog ubojicu", poručio je ukrajinski čelnik.

Kijev smatra da bi političkom i vojnom vrh Rusije trebalo suditi za rat pred međunarodnim sudom po uzoru na suđenja nacistima u Nuernbergu nakon Drugog svjetskog rata.

"Rusija ne želi pregovore i pokušava izbjeći odgovornost [za rat]", tvitao je u nedjelju Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika. "To je očito, stoga idemo prema tribunalu."

“Rusija je sama napala Ukrajinu i ubija njezine građane”, napisao je dalje Podoljak. Nema drugih "strana, motiva ili geopolitike", dodao je.

21:21 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da se u 2022. godini konačno razjasnilo kome na međunarodnoj sceni Rusija može vjerovati, a kome ne.

"Glavni zaključak i rezultat je da se situacija konačno i nepovratno raščistila. Jasno je što se događa u svijetu, tko s kakvim namjerama i planovima pokušava djelovati u međunarodnoj areni, s kim se može pregovarati, a kome se od sada ne može vjerovati", rekao je šef ruske diplomacije za kanal Rosija-1, prenosi je TASS.

20:56 Ukrajinski premijer Denis Šmihal kazao je kako potpora partnera ukrajinskom energetskom sektoru iznosi 1,5 milijardi dolara, dodajući da je stiglo 200 kamiona za popravak oštećene infrastrukture.

20:23 U svom današnjem obraćanju, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da će Peking "produbiti strateško međusobno povjerenje i obostrano korisnu suradnju" s Moskvom.

Što se tiče ruskog rata, rekao je: "Mi smo dosljedno podržavali temeljna načela objektivnosti i nepristranosti, bez favoriziranja jedne ili druge strane, niti dolijevanja ulja na vatru, a još manje tražeći sebične dobitke iz situacije."

20:00 "Sumirajući sve razgovore iza kulisa, ne samo u Washingtonu, nego iu drugim zemljama, zaključak je sljedeći: svo potrebno oružje bit će samo je pitanje vremena. Zašto se ne mogu pružiti odmah? Jer postoje psihološki, logistički i politički razlozi. Na svim tim razlozima treba raditi, a mi ćemo raditi - rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

19:28 Rusija će isporučiti 24 borbena zrakoplova Sukhoi Su-35 Iranu, čijim zračnim snagama nedostaju visokokvalitetni vojni zrakoplovi, izvijestio je izraelski televizijski kanal i24NEWS pozivajući se na neimenovane zapadne obavještajne izvore.

18:33 Šef obavještajne i sigurnosne službe Moldavije, Alexandru Musteață vjeruje da bi Rusija mogla pokušati napasti Moldaviju 2023.

"Nije pitanje hoće li Rusija pokrenuti novu ofenzivu u Moldaviji, već kada će se to dogoditi", kazao je.

"Na temelju informacija koje imamo, Rusija bi mogla ići dalje u stvaranju koridora s pridnjestrovskom regijom, koja je teritorij Moldavije. Onda možemo jasno reći da da, oni namjeravaju doći ovdje i povezati se s Pridnjestrovljem. Što će se dogoditi nakon ovoga?”, ustvrdio je.

18:24 Nemilosrdni ruski napadi na postrojenja za proizvodnju električne energije od listopada redovito ostavljaju milijune Ukrajinaca bez grijanja i vode.

"Prijetnja od neprijateljskih zračnih i raketnih napada na kritične infrastrukturne objekte ostaje na cijelom teritoriju Ukrajine", objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u ažuriranoj objavi na Facebooku.

Ruske trupe granatirale su desetke gradova i položaja duž crte bojišnice, navodi se, uzrokujući civilne žrtve u južnoj regiji Herson. Moskva je demantirala da cilja na civile.

17:53 Jevgenij Prigožin, bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina i šef plaćeničke vojne skupine Wagner, obrušio se na oligarhe i druge bogate Ruse u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Prigožin, koji se u prošlosti rijetko pojavljivao u javnosti, zagovarao je ideju da se oligarsima oduzme bogatstvo kako bi ih se prisililo da podrže ruske postrojbe u Ukrajini.

"Oni su uplašeni. Vole svoju udobnost. Žele navečer uroniti u topli bazen i uživati", rekao je 61-godišnji financijer za državnu televiziju RT.

"Čovjek mora jednom shvatiti da se mora odvojiti od svega što ima - od zavodljivog svijeta, restorana, toplica, dača, bazena", istaknuo je Prigožin. "Čim ti se to prije oduzme, to bolje", dodao je.

Prigožin, kojega se na Zapadu također smatra ruskim oligarhom, pod sankcijama je zapadnih vlada zbog uloge Wagner grupe u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Nalazi se i na tjeralici FBI-a zbog miješanja u američke izbore.

Dugo osoba iz sjene, Prigožin je nedavno vrbovao ruske kriminalce za rat u Ukrajini u zamjenu za amnestiju.

Također sve češće javno kritizira vrh ruske vojske zbog načina vođenja rata protiv Ukrajine.

17:48 Ukrajinci obično slave Božić 7. siječnja, kao i Rusi. Ali ne ove godine, ili barem ne svi.

Neki pravoslavni Ukrajinci odlučili su slaviti Božić 25. prosinca, poput mnogih kršćana diljem svijeta. Da, ovo ima veze s ratom, i da, imaju blagoslov svoje lokalne crkve, piše AP.

Ideja o obilježavanju rođenja Isusa u prosincu donedavno se u Ukrajini smatrala radikalnom, ali ruska invazija promijenila je mnoga srca i umove.

U listopadu je vodstvo Ukrajinske pravoslavne crkve, koja nije svrstana s Ruskom crkvom i jednim od dva ogranka pravoslavnog kršćanstva u zemlji, pristalo dopustiti vjernicima da slave 25. prosinca.

Odabir datuma ima jasne političke i vjerske prizvuke u zemlji s suparničkim pravoslavnim crkvama i gdje male revizije rituala mogu imati moćno značenje u kulturnom ratu koji se odvija paralelno s pucnjavom.

17:37 Kazahstan je dostavio 41 snažan generator za ukrajinske bolnice, javlja tiskovna služba Ministarstva zdravlja Ukrajine.

Generatori će biti poslani u regije Mikolaivsk, Dnipropetrovsk i Harkov, koje su pod stalnom vatrom neprijatelja.

17:27 Posljednjih mjeseci ruske snage sve više koriste bespilotne letjelice iranske proizvodnje za bombardiranje Ukrajine.

Glavni iranski general sada je rekao da njihova uporaba u Ukrajini pokazuje da je Teheran ključni igrač na polju bespilotnih letjelica.

"Današnje ozračje koje se stvara u vezi s korištenjem iranskih bespilotnih letjelica u ukrajinskom ratu, dio je neprijateljskog psihološkog rata", rekao je general bojnik Mohammad Bagheri, prema novinskoj agenciji Tasnimu.

17:09 Jedina crkva u selu Kiselivka u ukrajinskoj južnoj regiji Herson uništena je ruskim granatiranjem, kazao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov

16:59 Gradovi na istoku Ukrajine Kramatorsk i Avdivka danas su pretrpjeli ruske napade.

Tri rakete pogodile su Kramatorsk, oštetivši industrijsku zgradu i trgovine, rekao je čelnik regionalne vojne uprave Donecka Pavlo Kirilenko. U napadu nitko nije ozlijeđen.

U Avdivki je jedna žena ozlijeđena nakon što su ruske snage bombardirale grad topništvom i drugim oružjem.

16:29 Intenzivne borbe nastavljaju se na Božić oko istočnog grada Bahmuta. Viđen je dim kako se diže iz industrijske zgrade, pogođene su stambene kuće, a medicinari su fotografirani kako odvoze ranjenog vojnika u obližnju poljsku bolnicu.

Ruske snage se nastavljaju pritiskati prema Bahmutu, ali čini se da je napredak sada vrlo spor, piše Sky News.

16.23 Rusi su jučer pucali na dvije medicinske ustanove u Hersonu, javlja načelnik regionalne vojne uprave Herson Jaroslav Januševič.

"Okupatori su napali područje regionalne kliničke bolnice Herson. Također su napali regionalnu psihijatrijsku ustanovu. Srećom, nitko nije ozlijeđen kao rezultat ovih neprijateljskih napada", piše Januševič.

16:06 Sirene za zračnu uzbunu danas su se oglasile po drugi put širom Ukrajine, ali na stanici podzemne željeznice u Kijevu Ukrajinci su nastavili pjevati božićne pjesme kako bi održali malo blagdanskog raspoloženja.

15:43 U svom posljednjem ažuriranju, američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) priopćio je da su ruski vojni blogeri "priznali da je Ukrajina uspjela malo usporiti tempo ruskog napredovanja oko Bahmuta i okolnih naselja."

Jedan vojni bloger tvrdio je da su ukrajinske snage potisnule elemente ruske privatne plaćeničke tvrtke, skupine Wagner, na položaje koje su držali prije nekoliko dana, navodi se.

ISW je priopćio da su procijenili da su ruske snage nešto manje napredovale u području Bahmuta u studenom i prosincu zajedno u usporedbi s listopadom, prenosi Guardian.

15:37 Kineski veleposlanik u EU rekao je da Peking ne želi birati između svojih prijatelja i da je u "vrlo teškom položaju" zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Govoreći za South China Morning Post, Fu Cong je rekao da je sukob, koji je opisao kao "takozvanu specijalnu operaciju" ili "ukrajinsku krizu" - naštetio odnosima Kine i EU.

"Vidimo se kao kolateralna šteta, ako hoćete, te krize”, rekao je veleposlanik te dodao: "I Rusija i Ukrajina su naši dobri prijatelji, tako da ne želimo birati između prijatelja. To je početna točka našeg stava."

14:40 Papa Franjo pozvao je na prekid rata u Ukrajini i drugih sukoba u svojoj božićnoj poruci u nedjelju, istaknuvši da svijet pati od "gladi za mirom". Više pročitajte >>OVDJE.

14:38 Na Božić su se oglasile sirene za zračnu uzbunu diljem Ukrajine. Nakon prvih je javljeno da nema opasnosti.

14:35 Direktor velikog ruskog brodogradilišta specijaliziranog za vojne podmornice iznenada je preminuo, piše Sky News. Brodogradilište iz Sankt-Peterburga objavilo je da je direktor Aleksandar Buzakov preminuo, ali nije objavilo nikakve detalje. 

Buzakov je na funkciji direktora brodogradilišta proveo 11 godina te mu se pripisuju zasluge za očuvanje i povećanje broja narudžbi za moderne nenuklearne podmornice, površinske brodove i ronilice sposobne za uron na velike dubine.

Ruska režimska novinska agencija TASS objavila je da je brodogradilište izgradilo niz poboljšanih podmornica klase Kilo na dizelski pogon, koje su mogle lansirati krstareće projektile tipa Kalibr.

11:41 Ruski predsjednik Vladimir Putin je u intervjuu za državnu televiziju Rossiya 1 rekao da je Rusija spremna pregovarati sa svim stranama uključenim u rat u Ukrajini. No, optužio je Kijev i njegove zapadne saveznika da uporno odbijaju sjesti za stol.

"Ne, mi ne odbijamo pregovore, to rade oni. Rusija je spremna pregovarati sa svima stranama. Vjerujem da djelujemo u dobrom smjeru, branimo naše nacionalne interese, interese naših građana, našeg naroda. I nema nam druge nego zaštititi naše građane", kazao je Putin.

"Politika naših geopolitičkih protivnika leži u srži svega, usmjerena je na rascjepkavanje Rusije – povijesne Rusije. Podijeli pa vladaj - to je ono što su uvijek pokušavali učiniti, a pokušavaju to i sada. U međuvremenu, Moskva ima drugačiji prioritet, jer je njen cilj ujedinjenje ruskog naroda", naglasio je Putin, prenosi RT.

Rekao je da će Moskva nastojati okončati rat te da će se morati uključiti u neku vrstu diplomatskih pregovora.

Nije morao dugo čekati na odgovor iz Ukrajine. "Putin se mora vratiti u realnost. Prvo, Rusija je sama napala Ukrajinu i ubija građane. Nema drugih zemalja, motiva, geopolitike. Drugo, Rusija ne želi pregovore, ali pokušava izbjeći odgovornost. To je očito, pa krećemo na Tribunal", napisao je na Twitteru Mihajlo Podoljak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

9:42 U Kijevu i drugim ukrajinskim regijama oglašavaju se sirene za zračnu uzbunu.Gradska uprava Kijeva pozvala je ljude da odu u skloništa nakon što je objavljena zračna uzbuna, prenosi The Guardian.

Gradonačelnik Mikolajeva na jugu zemlje objavio je isto na svom službenom Telegram kanalu, upozoravajući na sirene.

9:40 Ruski parlament priprema uvesti višu stopu oporezivanja za ljude koji su napustili zemlju, kao što su mnogi učinili od početka rata u Ukrajini u veljači.

Vjačeslav Volodin, predsjednik Dume, rekao je da se radi na zakonodavstvu. "Ispravno je ukinuti povlastice za one koji su napustili Rusku Federaciju i za njih uvesti povećanu poreznu stopu.

Oni koji su shvatili da su pogriješili već su se vratili. Ostali neka shvate: velika većina društva ne podržava njihov čin i smatra da su izdali svoju zemlju, rodbinu i prijatelje", kazao je Volodin, piše The Guardian.

Neki lokalni mediji izvijestili su da je čak 700.000 pobjeglo nakon objave mobilizacije kako bi se pozvale nove trupe da se pridruže borbi u rujnu. Vlada je tada odbacila tu brojku.

Domaći poslodavci automatski odbijaju ruski porez na osobni dohodak od 13 posto.

7:54 Trojica djelatnika ukrajinske hitne službe poginula su u subotu u eksploziji mine tijekom radova na razminiranju dijela regije Herson, priopćila je hitna služba regije Žitomir.

"Sva trojica požrtvovno su služila u hitnom spasilačkom odredu Jedinice za posebne namjene ministarstva vanjskih poslova Ukrajine u regiji Žitomir, te obavljala zadaću razminiranja teritorija oslobođenih od neprijatelja u regiji Herson", objavila je hitna služba Žitomira na svojem Facebooku.

Regija Žitomir nalazi se zapadno od Kijeva, u sjevernoj Ukrajini.

Rusija, koja je napala Ukrajinu prije 10 mjeseci, kontrolira veći dio ali ne i cijelu regiju Herson. Sredinom studenoga ukrajinske su snage ponovno zauzele grad Herson - administrativno središte regije, te brojna naselja u regiji.

Stručnjaci za eksplozive od tada rade na razminiranju tog područja, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenskij objavio da su ruske snage minirale brojne građevine, što je slučaj i u mnogim drugim područjima koja je Ukrajina uspjela vratiti pod svoju kontrolu.

Prema nedavnoj procjeni američkog State Departmenta, oko 160.000 četvornih kilometara ukrajinske zemlje treba provjeriti zbog opasnosti od mina i eksplozivnih naprava, što je gotovo pola površine Njemačke.

"Očekujemo da će ovo biti jedan od najvećih izazova vezanih uz mine i neeksplodirane ubojite naprave od Drugog svjetskog rata", stoji u brifingu objavljenom na web stranicama State Departmenta.

Ukrajinske su vlasti u subotu objavile da je najmanje desetero ljudi ubijeno u ruskom napadu na grad Herson. Moskva je za napad okrivila ukrajinske snage.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Sretan antiruski Božić!" Rusi poslali zastrašujuću božićnu čestitku Europljanima: Pogledajte video objavljen na državnoj televiziji

7:53 U emotivnoj božićnoj poruci ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorio je o hrabrosti i nadi, te je Ukrajince koji pate u ratu koji je pokrenula Rusija pozvao da ustraju.

"Izdržali smo napade, prijetnje, nuklearne ucjene, teror i raketne napade. Pustite nas da prebrodimo ovu zimu jer znamo za što se borimo", rekao je Zelenski u videu koji je objavljen na Badnjak.

Na snimci je stajao u mraku na ulici s božićnim drvcem i rijetkim svjetlima u pozadini.

“Vjerujemo da će se suze zamijeniti radošću, da će nada doći nakon očaja, i da će smrt biti poražena životom”, kazao je.

Napomenuvši kako milijuni ljudi u Ukrajini i diljem svijeta slave Božić, ukrajinski se predsjednik prisjetio Ukrajinaca koji su pobjegli u inozemstvo ili moraju provesti Božić u ruskom zarobljeništvu.

"Vratit ćemo slobodu svim Ukrajinkama i Ukrajincima", kazao je. Istaknuo je kako ove godine, nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu zemlje, "ulice i kuće možda neće blistati kao inače, ali nikakva ruska bespilotna letjelica ili projektil ne bi mogli zaustaviti duh Božića".

"I u potpunom mraku, naći ćemo se, da se čvrsto zagrlimo. A ako nema grijanja, ugrijat ćemo se velikim zagrljajem", rekao je Zelenski. "Nećemo čekati čudo, učinit ćemo ga sami", poručio je.

U Ukrajini je službeni Božić i 25. prosinca i 7. siječnja, kada Božić slave pravoslavni kršćani. Prema anketama, zbog ruske invazije na Ukrajinu, sve se više ljudi okreće slavljeničkoj kulturi zapadnih crkava.

Što se događalo dan ranije pročitajte >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene