Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPADI DILJEM ZEMLJE

Objavljeni novi podaci o gubicima ruske vojske, francuski ministar otkrio kada bi Ukrajina mogla ući u EU

Poljski predsjednik Andrzej Duda u nedjelju je doputovao u ukrajinsku prijestolnicu, gdje je pružio podršku Ukrajincima. Duda je prvi strani čelnik koji se obratio parlamentu od početka ruske invazije 24. veljače.

 

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerno pokušava izazvati glad na Bliskom istoku i u Africi, smatra bivši njemački veleposlanik u Rusiji Rüdiger von Fritsch. Zato za ciljeve u Ukrajini odabire skladišta žita, a novi priljev izbjeglica trebao bi u potpunosti destabilizirati Europu.
  • Rusija je napala ukrajinske snage zračnim napadima i topništvom na istoku i jugu, gađajući zapovjedne centre, trupe i skladišta streljiva, priopćilo je u nedjelju rusko Ministarstvo obrane.
  • Poljski predsjednik Andrzej Duda u nedjelju je doputovao u ukrajinsku prijestolnicu Kijev gdje će pružiti podršku naciji i prvi je strani čelnik koji će se obratiti parlamentu od početka ruske invazije 24. veljače.
  • Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je u subotu da bi masovni pokopi u plitkim jamama diljem grada i kvar kanalizacijskih sustava mogli izazvati zdravstvenu krizu.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:27 Rusija je spremna nastaviti mirovne pregovore, rekao je u nedjelju glavni ruski pregovarač, ali inicijativa za njihov nastavak je na Kijevu.  Associated Press javlja da je Vladimir Medinski u intervjuu za bjelorusku TV rekao da "Rusija nikada nije odbila razgovore". "S naše strane, spremni smo za nastavak dijaloga", rekao je Medinski. "Pregovori su zamrznuti na inicijativu Ukrajine", rekao je Medinski. Razgovori između ruskih i ukrajinskih delegacija održavaju se od početka ruske invazije 24. veljače. U ožujku su se ukrajinski i ruski ministri vanjskih poslova sastali u Turskoj na neuspješnim razgovorima, nakon čega je uslijedio sastanak izaslanstava u Istanbulu, koji također nije donio konkretne rezultate. U utorak je glavni ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao da su pregovori s Moskvom "na čekanju", navodi The Guardian.

22:25  Rusija planira do kraja jeseni planira napraviti i razmjestiti oko 50 novih međukontinentalnih balističkih raketa Sarmat sposobnih za nuklearne napade, rekao je glavni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin. Rusija je provela prvo testno lansiranje rakete Sarmat nove generacije u svemirskoj luci Pleseck na sjeveru Rusije u travnju. Sarmat ima doseg od 18 tisuća kilometara te može biti opremljen nuklearnim bojnim glavama. Ovo bi omogućilo Rusiji da dosegne mete diljem svijeta lansirajući rakete preko sjevernoga ili južnoga pola. Prvi Sarmati bit će stacionirani u Krasnojarskom kraju.

Predsjednik Vladimir Putin iskoristio je lansiranje rakete u travnju kako bi se zaprijetio zapadu u kontekstu ruskoga rata u Ukrajini.

21:21 Najmanje jedna osoba poginula je u ruskom napadu na Malyn u Žitomirskoj oblasti. Guverner Vitalij Bunečko kazao je da bi se stvarni broj žrtava mogao povećati jer vlasti nastavljaju uklanjati ruševine.

 

 

21:20 Litva više neće uvoziti ruske energente. Ministar energetike rekao je da se kupovina plina, nafte i električne energije iz Moskve zaustavlja kako bi se pokazala "solidarnost" s Ukrajinom - i kako bi se smanjila sredstva za "ruski ratni stroj". 

21:12 Oslanjanje Europe na rusku naftu i plin predstavlja financiranje silovanja i ubojstva ukrajinske djece, izjavila je za Sky News ukrajinska zastupnica i članica delegacije na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu Ivana Kylmpush-Tsintsadze. Ona je rekla da zapadne države i tvrtke moraju prekinuti "uobičajeno poslovanje" s Moskvom i pozvala na povećanje opskrbe teškim naoružanjem, kao i na potpuni embargo na plin i naftu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se na konferenciji putem video veze u ponedjeljak.

18:20 Predsjednik Senegala Macky Sall posjetit će Moskvu i Kijev sljedećih tjedana u svojstvu predsjednika Afričke unije. Sall je rekao da želi vidjeti deeskalaciju sukoba i mir kroz dijalog između dviju strana.

17:35 Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će aktivno raditi na omogućavanju izvoza žitarica iz Ukrajine, navodi Reuters. Njegova izjava stigla je nakon što je Zelenski optužio Rusiju za blokiranje crnomorskih luka koje su ključne za ukrajinski izvoz namirnica kao što su pšenica i suncokretovo ulje.

17:15 Od početka rata u Ukrajini poginulo je 232 djece, a 430 ih je ozlijeđeno. Većina žrtava je iz regije Donjeck, podaci su koje je objavila Ljudmila Denisova, povjerenica ukrajinskog parlamenta za ljudska prava.

Ilustracija Mariupolj Foto: Afp

16:55 Ruske snage koje kontroliraju Mariupolj počele su zahtijevati dozvole za automobile koji ulaze i izlaze iz okupiranog ukrajinskog grada, upozorili su u nedjelju lokalni dužnosnici. Petro Andruščenko je istaknuo da se deportacije Ukrajinaca iz regije povećavaju. Prema ograničenjima koja su uvedena u subotu, automobilima i putnicima koji ulaze u grad potrebne su jednokratne propusnice koje izdaje ruski zapovjednik u Manhushu ili Vynohradneu, gradovima zapadno i istočno od okupiranog grada, rekao je Andruščenko. Propusnice za napuštanje grada moraju se ishoditi od separatističkog Ministarstva unutarnjih poslova Donjecke Narodne Republike koje podržava Rusija.

16:50 Poljski državljani u Ukrajini dobit će ista prava koja trenutno imaju ukrajinske izbjeglice u Poljskoj, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Poljska je primila više od tri milijuna ukrajinskih izbjeglica te im dala pravo na život, rad i pravo na beneficije. Ranije u nedjelju, priopćeno je kako je Zelenski najavio nacrt zakona koji će poljskim građanima dati "poseban pravni status" u Ukrajini.

16:45 Predsjednik RH Zoran Milanović rekao je u nedjelju na otvaranju skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da s "ogromnom tugom i nevjericom" promatra napade na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini, ali da to nije jedina kriza koja zaslužuje svjetsku pozornost. Više pročitajte >>OVDJE

Srušena ruska raketa u Kijevskoj oblasti

16:10 Ukrajinska protuzračna obrana srušila je rusku raketu u Kijevskoj oblasti. Prema podacima tamošnje vojne uprave, projektil je oboren u okrugu Fastivskyi 22. svibnja. Još nema podataka o žrtvama.

 

 

16:05 Andrej Ševčuk, koji je imenovan za gradonačelnika Enerhodara nakon što je ruska vojska okupirala grad, ozlijeđen je u eksploziji, objavili su ukrajinski dužnosnik i ruska novinska agencija. Prema ruskoj novinskoj agenciji RIA, Ševčuk je na intenzivnoj njezi. Dmytro Orlov, kojeg Ukrajina priznaje kao gradonačelnika, na Telegramu je objavio: "Imamo potvrdu da su tijekom eksplozije ozlijeđeni samoproglašeni šef 'narodne uprave' Ševčuk i njegovi tjelohranitelji."

15:50 Za ulazak Ukrajine u Europsku uniju trebat će "vjerojatno 15 ili 20 godina", rekao je u nedjelju francuski ministar europskih poslova Clement Beaune, preporučivši da Kijev u međuvremenu uđe u europsku političku zajednicu, kako je predložio predsjednik Emmanuel Macron

 

15:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je produžio izvanredno stanje za još tri mjeseca - do 23. kolovoza. Zelenski je prvi put potpisao dekret, zajedno s pozivom za opću vojnu mobilizaciju, 24. veljače i od tada ga je u dva navrata produžio za mjesec dana. Danas je ukrajinski parlament apsolutnom većinom glasova izglasao treće produženje, dok Rusija nastavlja svoju ofenzivu na istočnu regiju Donbas. Zastupnik Zelenskog na Ustavnom sudu, Fedir Venislavsky, rekao je da je odluka da se ovaj put produži na 90 dana zato što je "protuofenziva zahtijeva više vremena od obrane".

15:40 Rusko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji objavilo je tvit citirajući veleposlanika te zemlje pri Ujedinjenim narodima koji je rekao da Rusija ove godine očekuje rekordne usjeve pšenice.

 

15:30 Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je ukrajinskim zastupnicima u nedjelju da "slobodni svijet danas ima lice Ukrajine". Ukrajinski zastupnik Roman Hryshchuk objavio je na Twitteru fotografiju Dude u dvorani sa zastupnicima koji drže plavo-žutu ukrajinsku zastavu. “Dragi Ukrajinci, vaši rođaci — supruge, roditelji, djeca — koji su bili prisiljeni otići u Poljsku, nisu izbjeglice u našoj zemlji. Oni su naši gosti”, citirao je Dudu.

 

15:25 "Da ruski građani znaju istinu, nikada ne bi podržali rat" izjavila je aktivistica Pussy Riota Lucy Shtein za Sky News. Shtein je uspjela pobjeći iz Rusije preodjevena u dostavljača. Kaže i kako su građanima Rusije mozgovi isprani državnom propagandom.

 

15:20 Guverner Sergej Haidai objavio je na Telegramu da su ruske snage uništile most između Sjeverodonjecka i Lisičanska u regiji Luhansk.

15:10 U središtu godišnjeg sastanka Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF) u Davosu bit će krize - rat u Ukrajini, pandemija koronavirusa i klimatske promjene dominirat će sastankom koji će se održati od ponedjeljka do četvrtka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi prvi održati govor virtualnim putem. Očekuje se da gosti foruma budu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir.

15:06 Ukrajinci tvrde da je u ratu poginulo skoro 30 tisuća ruskih vojnika. Prema njihovim podacima, uništeno je 1285 tenkova i 204 zrakoplova.

 

   

Što se događalo ranije tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene