Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Rat u Europi

VIDEO Eksplozija na plinovodu između Litve i Latvije: Plamen se uzdiže do 50 metara i vidi se na udaljenosti od 17 kilometara

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad ukrajinskim gradom Soledarom nakon višemjesečne bitke. Ukrajinski dužnosnik Sergej Šerevati to je demantirao.

 

  • Zelenski vojnicima na istoku obećao svu nužnu pomoć
  • Od Soledara nije puno ostalo, rekao je ukrajinski veleposlanik
  • Guverner Donecka opisao je kako izgleda stanje na bojištu oko Soledara
  • Vladimir Putin na nacionalnoj televiziji žestoko kritizirao ministra

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:28 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je znak neuspjeha Moskve to što postoje ruske unutarnje svađe oko toga tko je najzaslužniji za taktički napredak u Soledaru.

"324 dana rata punog opsega i kako se sve promijenilo za Rusiju. Već su se svađali oko toga kome pripisati neki taktički napredak. Ovo je jasan znak neuspjeha za neprijatelja. I to je još jedan poticaj za sve nas da još više pritisnemo okupatora i da neprijatelju nanesemo veće gubitke.

Teška bitka za Donjeck se nastavlja. Bitka za Bahmut i Soledar, za Kreminu, za druge gradove i sela na istoku naše zemlje se nastavlja. Iako je neprijatelj koncentrirao svoje najveće snage u ovom smjeru, ali naši vojnici brane državu", rekao je.

22:11 Reuters javlja kako je, prema prvim informacijama, za eksploziju plinovoda koji spaja Litvu i Latviju, kriv tehnički kvar.

21:55 Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sljedeći će tjedan otputovati u Ukrajinu.

"Glavni direktor Rafael Grossi bit će sljedeći tjedan u Ukrajini kako bi uspostavio stalnu prisutnost stručnjaka za nuklearnu sigurnost i sigurnost u svim nuklearnim energetskim postrojenjima u zemlji, značajno pojačavajući napore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da pomogne u sprječavanju nuklearnog napada nesreća tijekom trenutnog vojnog sukoba", navodi se u priopćenju UN-ovog nadzornog tijela za nuklearni program.

20:49 Kyiv Indepentent javlja kako bitka kod Soledara još traje, a u oblasti Zaporižja, u Beridansku koji je pod kontrolom Rusa, prijavljene su tri eksplozije blizu zračne baze.

20:30 Na plinovodu koji spaja Litvu i Latviju u petak se dogodila eksplozija, objavio je litvanski energetski operater Amber Grid.

Na videosnimci koju je objavila litvanska javna televizija LRT vidi se požar koji bjesni u okrugu Panevezys na sjeveru Litve.

Plamen se uzdiže do 50 metara i vidi se na udaljenosti od 17 kilometara, prenosi televizija.

 

"Istražujemo uzrok eksplozije", objavio je glasnogovornik Amber Grida.

Policija se priprema za evakuaciju sela u blizini mjesta nesreće, prenosi baltička novinska agencija BNS.

Zasad nema izvješća o stradalima.

 

 

 

 

 

 

 

18:30 Pobjeda Ukrajine koju je napala Rusija egzistencijalno je pitanje za Europu i za EU nema većeg prioriteta od toga, izjavio je u petak Ulf Kristersson, premijer Švedske koja je 1. siječnja preuzela predsjedanje EU-om.

"Ukrajinska pobjeda ima egzistencijalno značenje za Europu, nema prečeg prioriteta od Ukrajine. Sudbina Ukrajinije ujedno je i sudbina Europe", rekao je Kristersson na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom Europske komisije (EK) Ursulom von der Leyen.

17:50 Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će Njemačka nastaviti "pažljivo vagati svaki korak" i konzultirati se sa svojim saveznicima o daljnjim isporukama oružja Ukrajini.

Scholz se suočava sa sve većim pritiskom da Kijevu odobri borbene tenkove njemačke proizvodnje.

"Berlin će zadržati svoju vodeću poziciju kao jedan od glavnih podržavatelja Kijeva", rekao je Scholz, ali je signalizirao da ne želi da ga se požuruje oko "tako ozbiljnih stvari koje imaju veze s mirom i ratom, sa sigurnošću Njemačke i Europe", piše The Guardian.

17:36 Cijene plina sada su niže u EU nego što su bile prije ruske invazije na Ukrajinu, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Moramo nastaviti povećavati pritisak na Rusiju i nastavit ćemo, naravno, našu nepokolebljivu podršku Ukrajini", dodala je na konferenciji za novinare.

17:20 Žestoke bitke u Ukrajini vode se u Donbasu kod gradova Soledar i Bahmut.

16:45 NATO je priopćio da planira rasporediti tri promatračka zrakoplova u Rumunjsku sljedećeg tjedna kako bi obavljali izviđačke misije i nadzirali ruske vojne aktivnosti unutar teritorija vojnog saveza od 30 zemalja.

Zračni nadzorni zrakoplovi sustava upozorenja i kontrole (AWACS) pripadaju floti od 14 zrakoplova koja se obično nalaze u Njemačkoj. Tri zrakoplova bit će poslana u utorak u zračnu bazu u blizini rumunjskog glavnog grada Bukurešta na misiju koja će trajati nekoliko tjedana, navodi se u priopćenju Saveza, prenosi Sky News.

16:14 Bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vjačeslav Volodin, predložio je u petak zapljenu imovine Rusima koji su napustili zemlju i "vrijeđaju" državu i njezine oružane snage iz inozemstva.

Prijedlog Vjačeslava Volodina, predsjednika donjeg doma parlamenta, očito je bio usmjeren na predstavnike oporbe koji su osudili rat u Ukrajini nakon što su pobjegli iz zemlje kako bi izbjegli uhićenje. Mnogi od njih proglašeni su "stranim agentima".

15:45 Rusija mora "odmah" osigurati zdravstvenu skrb za istaknutog oporbenjaka Alekseja Navaljnog koji je već dvije godine u zatvoru i zdravstveno stanje mu se pogoršalo, ocijenila je u petak njemačka vlada.

"S velikom smo zabrinutošću primili vijest o kritičnom zdravstvenom stanju Alekseja Navaljnog", rekla je na redovitoj tiskovnoj konferenciji glasnogovornica njemačke vlade Christiane Hoffmann.

Pozvala je Moskvu da "odmah" pruži liječničku skrb oporbenjaku koji je 2020. otrovan, a sumnja se da su za to odgovorne ruske tajne službe.

15:30 "Ne može se isključiti mogućnost da ruska invazija na Ukrajinu eskalira u rat Rusije i NATO-a", kazala je u petak u Zagrebu švedska veleposlanica Diana Madunic, čija zemlja ovo polugodište predsjeda EU-om.

"Previše je signala koji upućuju na to da će sukob dugo trajati i ne bismo trebali zaboraviti da ne možemo isključiti eskalaciju tog rata u rat između NATO-a i Rusije", kazala je Madunic predstavljajući prioritete švedskog predsjedanja, pri čemu su sigurnost i jedinstvo Unije među najvažnijima.

14:05 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u petak na bližu suradnju Europske unije i Afričke unije u odgovoru na krize u svijetu - rusku invaziju na Ukrajinu, klimatske promjene i nestašice hrane.

U obraćanju čelnicima Afričke unije (AU) u prijestolnici Etiopije Adis Abebi, Baerbock je rekla da Njemačka, Francuska i druge europske zemlje računaju na potporu iz Afrike.

"Mi kao Europljani trebamo podršku naših prijatelja i partnera diljem svijeta u vremenima kad je mir u Europi napadnut ruskim agresorskim ratom", naglasila je.

13:05 "Tvrdnje Moskve da su ruske snage zauzele grad Soledar nisu točne", rekao je ukrajinski dužnosnik Sergej Šerevati, piše CNN.

"Tamo su naše jedinice, grad nije pod ruskom kontrolom", kazao je telefonski Reutersu.

13:00 Zloglasna plaćenička skupina Wagner osporava tvrdnju Moskve da su ruske vojne snage sudjelovale u napadu na Soledar te zasluge pripisuju sebi.

"Napad na grad Soledar izvele su samo snage PMC Wagner", tvrde Wagnerovci, piše Sky News.

11:55 Rusko ministarstvo obrane u petak je priopćilo da je ruska vojska preuzela kontrolu nad rudarskim gradom Soledarom u istočnoj Ukrajini, što predstavlja prvi veći uspjeh Rusije na bojnom polju nakon pola godine vojnih neuspjeha protiv ukrajinskih snaga.

Ruske snage zauzele su grad za koji su se dugo vodile teške borbe u četvrtak navečer, priopćilo je ministarstvo obrane.

Dodaje se da taj uspjeh omogućava presjecanje ukrajinskih opskrbnih ruta prema većem gradu Bahmutu na jugozapadu i okruživanje preostalih ukrajinskih snaga u tom gradu.

Institut za proučavanje rata u petak ujutro je objavio kako je vjerojatno da su ruske snage zauzele Soledar. No, iz Instituta sumnjaju da će na taj način Rusija okružiti Bahmut.

11:35 Nabujale rijeke, gusti mulj i polja natopljena vodom mogu se vidjeti kilometrima uz granicu sjeverozapadne Ukrajine s Bjelorusijom u četvrtak, zbog čega je mogućnost ruskog napada s druge strane granice zasad malo vjerojatna unatoč nedavnim upozorenjima iz Kijeva, piše Reuters.

Ukrajinski dužnosnici upozorili su na opasnost od nove ruske ofenzive, pri čemu su istaknuli da bi jedan od mogućih pravaca napada mogao biti iz Bjelorusije.

Ukrajinska vojska procjenjuje da se u Bjelorusiji nalazi 15 tisuća ruskih vojnika, dok vojni analitičari drže da ih je tamo 10-12 tisuća.

Rusija i njezin bliski saveznik Bjelorusija pojačale su svoju zajedničku vojnu grupaciju u Bjelorusiji i planiraju započeti sa zračnim vježbama u ponedjeljak.

U pozadini toga, guste pogranične šume i opasne močvare čuva brigada teritorijalne obrane Volinije. To je jedna od stotina ukrajinskih jedinica sastavljenih od mjesnog stanovništva spremnog za obranu svojih zajednica.

Vojnici i časnici iz postrojbe rekli su Reutersu kako im je neobično blaga zima dala znatnu taktičku prednost.

"Na vlastitoj zemlji sve će vam pomoći da je obranite - krajolik, puno rijeka koje su se ove godine izlile iz korita", rekao je Viktor Rokun, jedan od zamjenika zapovjednika brigade.

Glasnogovornik jedinice Serhij Hominski rekao je da je pomoć da se teren učini neprohodnim također došla od čudnovatog saveznika - lokalne populacije dabrova.

"Kada grade svoje brane, ljudi ih obično ruše, ali ove godine nisu zbog rata, pa sada vode ima posvuda", rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u utorak da Rusija skuplja snage za novu eskalaciju gotovo 11-mjesečnog rata između dviju zemalja.

Neuspješna ruska ofenziva prema Kijevu početkom invazije pokrenuta je iz Bjelorusije.

11:13 "Finska bi mogla donirati Ukrajini nekoliko tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje, ako to odluči učiniti i šira skupina europskih nacija", rekao je finski predsjednik Sauli Niinisto, piše Sky News.

10:36 NATO će premjestiti nekoliko svojih izviđačkih zrakoplova trenutačno stacioniranih u Njemačkoj u Rumunjsku pa će oni biti bliže Ukrajini, piše dpa.

Izviđački zrakoplovi sa Zračnim sustavom za upozoravanje i kontrolu (AWACS) trebali bi stići u Bukurešt u utorak "kako bi podržali pojačanu prisutnost saveza u regiji i pratili rusku vojnu aktivnost", priopćio je NATO u petak.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

10:21 "Bjelorusija bi mogla ući u rat u Ukrajini ako Kijev odluči napasti bilo koju zemlju", rekao je dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija i Bjelorusija ranije su intenzivirale svoju vojnu suradnju, što je izazvalo strah da bi Moskva mogla iskoristiti svoju saveznicu u novoj ofenzivi na Ukrajinu, i to sa sjevera, piše Sky News.

10:07 "Ukrajina je postala de facto članica NATO saveza zato što imamo oružje i znamo kako ga koristiti", rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov za BBC.

Istaknuo je kako je siguran da će Ukrajina dobiti traženo oružje, uključujući tenkove i borbene zrakoplove.

10:00 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove procjene ruskih vojnih gubitaka. Ukrajinci procjenjuju da je dosad poginulo oko 114.130 ruskih vojnika.

9:40 Francuska će uskoro isporučiti Ukrajini tenkove AMX 10-RC, rekao je ministar oružanih snaga Francuske Sebastien Lecornu. Istaknuo je kako se nada da će tenkovi biti isporučeni do kraja ožujka ove godine, piše Sky News.

9:30 Nakon goruće borbe u gradu Soledaru zamjenica ukrajinskog ministra obrane oglasila se na aplikaciji Telegram.

"Neprijatelj je prebacio gotovo sve snage u smjeru Donecka i održava visok intenzitet ofenzive. Naši borci hrabro pokušavaju održati obranu. Ovo je taška faza rata, ali mi ćemo pobijediti. Nema sumnje", objavila je Hana Maljar.

9:00 Više od 200 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine stiglo je u Španjolsku na vojnu obuku. Očekuje se da će se obuka bazirati na u s osobama ranjenima u ratu te upravljanju sustavima na bojnom polju, piše Sky News.

8:25 Vjačeslav Volodin, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, predložio je uvođenje strožih kaznih za ljude koji kritiziraju invaziju Moskve na Ukrajinu, piše Sky News.

Onima koji diskreditiraju ruske oružane snage, rekao je Volodin, treba oduzeti svu pokretnu i nepokretnu imovinu. 

Trenutačno je u Rusiji propisana samo novčana kazna za one koji govore protiv invazije koju Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom".

8:20 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove obavještajne podatke o tijeku rata u Ukrajini. Kako stoji u izvješću, Rusi sada vjerojatno koriste zatvorenike kako bi zadovoljili potrebnu vojnu proizvodnju.

Ranije u studenom 2022. najveći ruski proizvođač UVZ rekao je da će zaposliti 250 zatvorenika nakon sastanka sa Saveznom kaznenom službom.

8:00 Ukrajina je objavila da se njezine trupe suprotstavljaju ruskim snagama u Soledaru na istoku zemlje dok se u tom gradu još uvijek nalazi više od 500 civila, uključujući djecu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je u videoobraćanju zahvalio dvjema postrojbama u Soledaru za koje je rekao da drže svoje položaje i nanose znatne gubitke neprijatelju. Više detalja nije iznio.

Zelenski je rekao da je s višim ukrajinskim zapovjednicima analizirao potrebe za pojačanjima trupa u Soledaru i obližnjim gradovima u istočnom industrijskom području poznatom kao Donbas, kao i sljedeće korake za naredne dane.

Ruska ultranacionalistička paravojna skupina Wagner, koju vodi saveznik predsjednika Vladimira Putina, tvrdila je da je zauzela Soledar nakon intenzivnih borbi u kojima je grad ostao zatrpan mrtvim Ukrajincima. Moskva, međutim, još uvijek nije službeno objavila pobjedu u Soledaru, što bi bio njezin prvi znatniji dobitak u posljednjih šest mjeseci.

"U ovom trenutku još uvijek postoje neki mali džepovi otpora u Soledaru", rekao je Andrej Bajevski, ruski lokalni političar, u internetskoj emisiji.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti stanje u gradu.

Guverner Donecka Pavlo Kirilenko rekao je za ukrajinsku državnu televiziju da je 559 civila ostalo u Soledaru, uključujući 15 djece, i da se ne mogu evakuirati iz grada koji je prije rata imao oko 10.000 stanovnika.

Snimke dronom medicinske evakuacije ukrajinskih vojnika iz Soledara koje je Reuters dobio pokazuju napuštene ulice na kojima je samo nekoliko uništenih zgrada ostalo stajati, među raznesenim stablima i tinjajućim ruševinama. 24-godišnji ukrajinski vojnik, smješten izvan Soledara, rekao je: "Situacija je teška, ali stabilna. Zadržavamo neprijatelja... uzvraćamo."

Američki dužnosnici doveli su u pitanje važnost ruske pobjede u Soledaru čak i ako je to istina. Soledar se nalazi manje od 10 km sjeveroistočno od grada Bahmuta, gdje su mjesecima bjesnile borbe u jednoj od najkrvavijih bitaka u ratu.

"Čak i ako i Bahmut i Soledar padnu u ruke Rusa, to neće imati strateški utjecaj na sam rat," rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u Bijeloj kući. "To sigurno neće zaustaviti Ukrajince ili ih usporiti."

Ukrajinski analitičar Oleksandr Kovalenko rekao je da je bitka za Soledar smanjila pritisak na strateški važniji grad Bahmut. "Soledar je već ispunio svoju glavnu ulogu - privukao je veliku količinu ruskih resursa koji su tamo uništeni", rekao je na medijskoj stranici nv.ua.

Kovalenko je rekao da bi se rudnici soli koji se nalaze u Soledaru mogli pokazati unosnima za Rusiju ako njezine snage uspiju zauzeti grad. Rekao je da ukrajinske snage kontroliraju jugozapad i središte Soledara, ali je upozorio da održavanje te kontrole dolazi po cijenu ljudskih života.

Invazija Moskve na Ukrajinu u veljači, najveći kopneni rat u Europi nakon Drugog svjetskog rata, rezultirala je s više od 50.000 prijava navodnih ratnih zločina, rekao je glavni ukrajinski tužitelj za ratne zločine Jurij Belousov.

Moskva kaže da provodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kako bi zaštitila sigurnost Rusije i negira počinjenje ratnih zločina ili ciljanje civila. Moskva zauzvrat optužuje Ukrajinu za ratne zločine, a Zapad da ih ignorira.

Ujedinjeni narodi u studenom su objavili da su pronašli dokaze da su obje strane mučile ratne zarobljenike.

Diljem Ukrajine linije bojišnice jedva da su se pomaknule od posljednjeg velikog povlačenja Rusije na jugu prije dva mjeseca. Kijev se nada da će mu teško oklopno oružje zapadnih saveznika omogućiti nastavak napredovanja.

Zapadne zemlje počele su nuditi Kijevu napredno oružje poput sofisticiranog američkog raketnog sustava Patriot. Sjedinjene Države, Njemačka i Francuska prošlog su tjedna obećale nabavu oklopnih borbenih vozila, a najnoviji zahtjevi Ukrajine usmjereni su na borbene tenkove.

Poljski predsjednik Andrzej Duda obećao je Ukrajini 14 borbenih tenkova Leopard njemačke proizvodnje. Zelenski je za poljsku državnu televiziju TVP Info rekao da bi to moglo otvoriti put drugim zemljama da učine isto. Slanje tenkova razmatra i Britanija.

7:33 Plan britanske vize za privlačenje ulaganja koristilo je 10 ruskih oligarha koji su stavljeni pod sankcije kako bi dobili boravište, prema pregledu britanskog Ministarstva unutarnjih poslova u četvrtak.

Ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman rekla je da je manjina koja je koristila vizni put "potencijalno bila izložena visokom riziku da stekne bogatstvo kroz korupciju ili drugu nedopuštenu financijsku aktivnost i/ili da je uključena u ozbiljan i organizirani kriminal".

"Otvorenost Ujedinjenog Kraljevstva prema globalnom poslovanju nosi rizik da će zlonamjerni akteri iskoristiti naše sustave za ostvarivanje koruptivnih i kriminalnih ciljeva. Moramo osigurati da kleptokracije poput Rusije ne mogu nekažnjeno djelovati u inozemstvu", kazala je Braverman, piše CNN.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Kontroverzna odluka Grlić Radman o Dodikovu odlikovanju Putina: "To je nekakva njemu svojstvena zabava"

Istaknula je da je od ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače 2022. Ujedinjeno Kraljevstvo nametnulo sankcije za 1200 pojedinaca i 120 subjekata povezanih s ruskom državom i zamrznulo 22 milijarde dolara ruske imovine.

Tier 1 investitorska viza, koja se često naziva zlatnom vizom, uvedena je 2008. kako bi potaknula bogate ljude izvan Europske unije da ulažu u Ujedinjeno Kraljevstvo. Prošle je godine ugašen.

Što se događalo dan ranije, pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene