Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Ovo nitko nije očekivao: Putin odustao od dugogodišnje tradicije, Kremlj o svemu šuti

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Guverner Luhanska Serhij Hajdaj kazao je kako su ukrajinske snage razorile središte zloglasne skupine Wagner. Prema novom izvješću glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine, do sada je poginulo više od 94.000 ruskih vojnika.

 

  • Objavljene nove procjene ruskih vojnih gubitaka
  • Dmitrij Peskov ponovio ciljeve "specijalne vojne operacije"
  • Ukrajinci navodno razorili sjedište Wagnera

Tijek događaja pratite u nastavku:  

22:27 Ministar vanjskih poslova Nizozemske Wopke Hoekstra kaže da Nizozemska može biti domaćin posebnog suda za suđenje krivcima za rat Rusije protiv Ukrajine.

Hookstra napominje da takav sud treba "široku međunarodnu političku i financijsku potporu", kao i činjenicu da se sud ne bi trebao miješati u rad Međunarodnog kaznenog suda koji već djeluje u Haagu.

22:23 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su nestanci struje posljednja nada Rusije.

U svom noćnom obraćanju upozorio je da Moskva nije odustala od svog plana da udari Ukrajinu zračnim udarima i vidi nestanak struje kao posljednju nadu.

Rekao je: "Moramo biti svjesni da Rusija nije napustila ovu taktiku terora. Svaki izostanak masovnih raketnih napada jednostavno znači da neprijatelj sprema nove napade. A napada bi moglo biti bilo kada."

Dodao je da sve dok Rusija ima rakete, računat će na nestanke struje.

22:19 Rusija i dalje namjerava napredovati duboko u regiju Donecka, no malo je vjerojatno da će u tome uspjeti, javljaju britanski obavještajci.

"Rusija vjerojatno i dalje nastoji proširiti kontrolu nad cijelom regijom Donecka, Luhanska, Zaporožja i Hersona", stoji u priopćenju.

22:17 Na društvenim mrežama pojavila se snimka eksplozije u Nikopolu.

21:53 Zemlje G7 obećale su Ukrajini obnoviti i zaštititi kritičnu energetsku i vodnu infrastrukturu zemlje. Također je objavljeno da zemlje G7 namjeravaju nastaviti pružati vojnu pomoć Ukrajini u protuzračnoj obrani.


21:00 Obavještavajući Donji dom o ratu u Ukrajini, britanski ministar obrane Ben Wallace kazao je da se Ispostavilo da je trodnevni rat predsjednika Putina, ili 'specijalna operacija', bila katastrofa za njega i njegovu vojsku.

20:39 Ruska oprema u Bjelorusiji prebacuje se na ukrajinsku granicu, javlja promatračka skupina "Bjeloruski gajun".

Prema njihovim riječima, četiri tegljača s tenkovima T-80, minobacačka baterija, komunikacijska vozila premještaju se u područje 40 km od ukrajinske granice.

20:33 Rusi su objavili video na kojem se vide posljedice napada na most između privremeno okupiranog Melitopolja i Konstantinovke.

20:07 Ukrajinski premijer Denis Šmihal kazao je da je njegovoj zemlji potrebna milijarda dolara za obnovu energetskog sektora.

"Procijenjeni trošak potpore elektroprivredi procjenjuje se na 500 milijuna dolara, a isto toliko potrebno je i za sektor grijanja", pojasnio je.

18:35 Čelnik Norveškog vijeća za izbjeglice rekao je da očekuje još jedan val stotina tisuća izbjeglica iz Ukrajine u Europi tijekom zime, zbog nemogućih uvjeta za život.

"Nitko ne zna koliko, ali bit će ih još stotine tisuća jer užasno i nezakonito bombardiranje civilne infrastrukture čini život nemogućim za život na previše mjesta", rekao je Jan Egeland te dodao da je to razlog zašto se boje da će se kriza u Europi produbiti i da će zasjeniti jednako krize u drugim dijelovima svijeta.

18:12 Gradonačelnik Melitopolja u egzilu, Ivan Fedorov, rekao je da se okupacijske ruske trupe u gradu na jugu Ukrajine preraspoređuju i da su u panici nakon ukrajinskih napada na grad pod ruskom okupacijom tijekom vikenda, piše Guardian.

"Ruske snage su zauzete premještanjem svojih vojnih skupina na druga mjesta kako bi ih pokušale sakriti", rekao je Fedorov, bez dokazivanja ikakvih dokaza.

17:58 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da Putin neće koristiti nuklearno oružje jer se boji smrti.

"Vidio sam njega i njegovu želju za životom. On jako voli život, čak sjedi za dugačkim stolom jer se boji koronavirusa", kazao je.

17:33 Ruski borbeni zrakoplov MiG-31 pratio je norveški vojni nadzorni zrakoplov P-3 Orion koji je letio iznad Barentsovog mora, izvijestile su ruske novinske agencije pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

17:07 Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da bi bio "otvoren" oko opskrbe Ukrajine sustavima oružja većeg dometa ako Rusija nastavi gađati civilna područja.

Ukrajinski zahtjevi za raketnim sustavima koji bi potencijalno mogli pogoditi mete mnogo milja iznad ruske granice do sada su nailazili na otpor Zapada u nastojanju da izbjegnu daljnju eskalaciju, unatoč upozorenjima iz Moskve.

Ali govoreći u parlamentu, Wallacea je bivši premijer Boris Johnson pitao o mogućoj opskrbi Kijevu raketnim sustavima većeg dometa za uništavanje ili oštećenje mjesta za lansiranje dronova.

"Stalno provjeravam sustave oružja koje bismo mogli osigurati", rekao je Wallace parlamentu.

"I mi u svom oklopu imamo potencijalne oružane sustave koji su duži i ako Rusi nastave ciljati civilna područja i pokušaju prekršiti Ženevske konvencije, bit ću otvoren da vidim što ćemo sljedeće učiniti", rekao je, govoreći o dogovorena osnovna humanitarna načela tijekom rata.

16:53 Nove sankcije EU-a pogodit će proratne ruske medije koji su krivi za "teško iskrivljavanje i manipuliranje činjenicama" i TV voditelje koji "povezuju Zapad i Ukrajinu s bezboštvom", izvijestio je EUobserver

16:26 Rusi nastavljaju s rušenjem kuća u privremeno okupiranom Mariupolju, javlja gradsko vijeće.

16:23 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova nije mogla suspregnuti suze dok je čitala pjesmu Vladimira Visockog iz Drugog svjetskog rata "Mi okrećemo zemlju".

16:11 U ruskim medijima pojavile su se fotografije prebacivanja zatvorenika s teritorija Rusije u Ukrajinu.

Zatvorenici koje je regrutirala Wagnerova grupa prebacuju se iz vozila za prijevoz zarobljenika u zrakoplove kako bi se prevezli do ukrajinske granice.

Izvještava se da se akcija dogodila 10. prosinca u ruskoj Uhti.

15:58 Ben Hodges, bivši zapovjednik američke vojske u Europi, dao je hrabro predviđanje o sukobu, sugerirajući da je Ukrajina na putu da preuzme kontrolu nad Krimom od Rusije do kolovoza.

15:52 Poljska i Njemačka trebale bi od EU-a zatražiti veću pomoć u suočavanju s očekivanim porastom ukrajinskih izbjeglica tijekom zime, rekao je poljski predsjednik.

"Vjerujem da se trebamo obratiti Europskoj uniji kako bi postojala financijska potpora za naše zemlje koje snose poseban teret u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine", rekao je Andrzej Duda na konferenciji za novinare u Berlinu.

15:50 Poljski čelnik Andrzej Duda rekao je da zemlje NATO-a mogu zajamčiti Rusiji da se prema njoj neće ponašati na isti način na koji Moskva tretira Ukrajinu.

"Ono što mi, kao pošteni ljudi, političari, članice NATO-a, možemo jamčiti Rusiji jest da nitko Rusiji neće učiniti ono što ona radi svojim susjedima", rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ranije ovog mjeseca izazvao neke kritike kada je rekao: "Jedna od bitnih točaka kojima se moramo pozabaviti – kao što je Putin uvijek govorio – jest strah da će NATO doći pred njegova vrata i raspoređivanje oružja koje bi moglo ugroziti Rusiju.

"Ta će tema biti dio tema za mir, stoga trebamo pripremiti što smo spremni učiniti, kako zaštititi naše saveznike i zemlje članice te kako dati jamstva Rusiji onog dana kada se vrati za pregovarački stol."

14:56 Najmanje dvoje ljudi je ubijeno, a petero ih je ranjeno u Hersonu nakon masovnog granatiranja ruskih snaga, priopćio je tamošnji guverner Jaroslav Janušević.

Ukrajinske trupe oslobodile su južni ukrajinski grad od ruske okupacije 11. studenog, ali dužnosnici kažu da ruske snage od tada pucaju na njega sa suprotne strane rijeke Dnjepar.

14:12 Europska unija osigurala je dovoljno plina za ovu zimu, ali bi se sljedeće godine mogla suočiti s nestašicom ako Rusija dodatno smanji opskrbu, upozorile su Europska komisija i Međunarodna agencija za energiju, piše The Guardian.

14:02 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu situacije u Ukrajini. Među ostalim, u izvješću stoji kako Rusija sve više nastoji manipulirati Bjelorusijom.

13:32 Ukrajinsko veleposlanstvo u Grčkoj primilo je "krvavi paket" u ponedjeljak, 28. u nizu nedavnih prijetnji ukrajinskim diplomatskim misijama diljem Europe sumnjivim paketima. Informaciju je potvrdio glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Adresa pošiljatelja bila je ista kao i kod prethodnih pošiljki. Radi se, naime, o salonu automobila Tesla u njemačkom gradu Sindelfingenu.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ranije je izvijestio da su paketi poslani iz poštanskih ureda bez videonadzora te da nisu pronađeni nikakvi tragovi DNK.

13:25 Ruski predsjednik Vladimir Putin neće održati svoju tradicionalnu konferenciju za novinare na kraju godine, objavio je Kremlj u ponedjeljak, usred brojnih ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini i zapadnih sankcija nametnutih Moskvi.

"Do početka nove godine neće biti" predsjedničke konferencije za novinare, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u telefonskom brifingu, napomenuvši da je Putin razgovarao s novinarima u drugim prilikama, posebice za vrijeme svojih putovanja u inozemstvo.

Od 2001. godine redovito se organizira veliko sučeljavanje s novinarima Vladimira Putina, s izuzetkom razdoblja od 2008. do 2012., kada je obnašao dužnost premijera.

Na toj godišnjoj konferenciji za novinare, koja obično traje i po nekoliko sati, okupe se stotine ruskih i stranih novinara, a Putin uživo odgovara na pitanja o raznim temama, od diplomacije do svakodnevnih ruskih tema.

Odluka o neodržavanju tradicionalne konferencije za novinare na kraju godine uslijedila je nakon što je Rusija, koja je pokrenula vojnu ofenzivu na Ukrajinu u veljači, u zadnjih nekoliko mjeseci pretrpjela više vojnih neuspjeha i naredila djelomičnu mobilizaciju u rujnu.

Pogođena nizom zapadnih sankcija od početka ofenzive, Rusija je sada suočena s embargom na isporuku svoje nafte u EU.

11:58 Viktor Bout, ruski trgovac oružjem koji je oslobođen u četvrtak nakon 14 godina u američkom pritvoru, u sklopu razmjene za američku košarkašicu Brittney Griner, pridružio se ultranacionalističkoj ruskoj Liberalno demokratskoj stranci (LDPR), objavio je njezin čelnik u ponedjeljak.

U videosnimci objavljenoj na Telegramu čelnik LDPR-a Leonid Slucki je, stojeći na pozornici pored Bouta, rekao kako mu želi zahvaliti „na odluci koju je donio“ te mu je zaželio dobrodošlicu u „najbolju političku stranku u današnjoj Rusiji“.

Usprkos svom imenu, LDPR od svog osnivanja 1991. zagovara tvrdolinijašku, ultranacionalističku ideologiju i osvajanje bivših sovjetskih republika.

Osnovao ju je Vladimir Žirinovski, ekstremni nacionalist koji je u svojim neuspješnim predsjedničkim kampanjama obećavao policijsku državu, smrtnu kaznu i ukidanje demokracije. Žirinovski je umro u travnju ove godine.

LDPR se devedesetih smatrao ozbiljnim kandidatom za vlast u Rusiji, no zauzeo je podređenu funkciju u ruskom političkom sustavu, igrajući ulogu nominalno oporbene stranke, no podržavajući Kremlj u većini pitanja.

Stranka ima povijest regrutiranja kontroverznih ličnosti u politiku. Andrej Lugovoj, bivši KGB-ov agent, za kojim je Britanija izdala tjeralicu zbog ubojstva bivšeg špijuna Aleksandera Litvinenka, 2007. je izabran za parlamentarnog zastupnika na njezinoj listi.

11:30 Iz luke Odese ponovno je krenuo izvoz hrane, piše Kyiv Independent. Ista luka privremeno je bila van funkcije zbog niza ruskih napada dronom na energetski sustav.

10:39 Ruski vojnici gađali su Doneck i Luhansk bespilotnim letjelicama i topništvom, priopćio je glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine. 

Nastavljeni su i napadi ruskih snaga na energetski sustav u Hersonu, piše The Guardian. "Rusija je nastavila koristiti civile kao živi štit", stoji u priopćenju.

10:27 Britanskoj kraljevskoj obitelji savjetovano je da ne ostvaruju nikakav kontakt s ruskim veleposlanstvom u Londonu, izjavio je ruski veleposlanik u Londonu, piše Sky News

Na pitanje lista Izvestia je li bilo ikakve komunikacije s kraljem Charlesom III., ruski veleposlanik Andrej Kelin rekao je: "Ne, i znam da se članovima kraljevske obitelji savjetuje da ne stupaju u kontakt s ruskim veleposlanstvom."

9:47 Najmanje jedan civil je ubijen, a tri su ranjena u ruskom napadu na ukrajinsku regiju Doneck, navodi ukrajinski vojni dužnosnik Pavlo Kirilenko, a prenosi CNN.

9:30 "Rusija želi prilagoditi crnomorsku inicijativu žitarica kako bi osigurala da više zaliha hrane ide u najsiromašnije zemlje svijeta u Africi i Aziji", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin, piše The Guardian.

Žito se izvozi iz Ukrajine i Rusije preko Crnog mora otkako je ugovor sklopljen u srpnju. U listopadu je nakratko obustavljen.

8:35 Agencija Nexta objavila je na Twitteru kako je u Moskvi buknuo još jedan požar. Navodno je buknuo šoping-centar.

8:26 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je na Facebooku nove procjene ruskih vojnih gubitaka. Kako stoji u infografici, dosad je u ratu poginulo više od 94.000 ruskih vojnika.

8:20 Sjedinjenim Državama prioritet je jačanje ukrajinske protuzračne obrane, rekao je u nedjelju navečer predsjednik Joe Biden, u trenutku kada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sve snažnije nastoji osigurati međunarodnu potporu svojoj zemlji, koja je izložena ruskoj agresiji već 10 mjeseci.

Na istoku i jugu Ukrajine borbe ne jenjavaju, a zbog napada dronova i raketnih projektila na ključnu elektroenergetsku infrastrukturu, naročito u crnomorskoj luci Odesi, brojni su Ukrajinci bez grijanja i u mraku.

Zasad ni mirovni prigovori niti kraj najkrvavijeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata nisu na vidiku. Moskva taj sukob opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju", dok ga Ukrajina naziva neizazvanim činom agresije.

"Radimo s partnerima bez prestanka", rekao je Zelenski nakon razgovora s Bidenom i čelnicima Francuske i Turske te dodao da od niza međunarodnih događanja koja se tiču stanja u Ukrajini sljedeći tjedan očekuje "neke rezultate".

8:15 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove obavještajne podatke o tijeku rata u Ukrajini. Kako stoji u novom izvješću, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je ciljeve "specijalne vojne operacije".                 

Rekao je da je jedan od glavnih ciljeva Rusije "zaštita" stanovnika Donbasa i jugoistočne Ukrajine, ali je kazao da ima još puno posla za "oslobađanje tih teritorija".

8:00 "Ukrajinske snage napale su sjedište ruske plaćeničke skupine Wagner", potvrdio je guverner Luhanska Serhij Hajdaj

Tijekom vikenda borbe su se intenzivirale u južnoj Ukrajini, pri čemu je Rusija gađala Odesu, a Ukrajina bombardirala okupirani grad Melitopolj, piše BBC.

U međuvremenu su se na društvenim mrežama pojavile snimke koje navodno prikazuju razaranje sjedišta Wagnera.

Što se u Ukrajini događalo tijekom nedjelje, možete pogledati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene