Obavijesti Video Pretražite Navigacija
46. dan rata

VIDEO U Mikolajivu odjekuju snažne eksplozije. SAD Ukrajini dao obećanje. Prvi europski čelnik, od početka rata, u ponedjeljak kod Putina u Moskvi

Ruske snage izvele su raketne napade u ukrajinskim regijama Dnjepropetrovsk, Mikolajiv i Harkiv. Sirene su se mogle čuti gotovo svakih sat vremena, a ruski napad na regionalnu prijestolnicu Dnjepar uništio je infrastrukturu. Austrijski kancelar Karl Nehammer planira sutra posjet Vladimiru Putinu.

 

  • Ruske snage izvele su raketne napade u ukrajinskim regijama Dnjepropetrovsk, Mikolajiv i Harkiv
  • Papa Franjo pozvao je na uskrsno primirje u Ukrajini
  • Satelitske snimke locirale su 10-ak kilometara dugačak vojni konvoj kod Harkiva
  • NATO je najavio promjenu strategije na istoku Europe

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

22:52 Svjetska banka kaže da će se ukrajinsko gospodarstvo ove godine smanjiti za 45,1 posto zbog ruske invazije, piše Sky news.

22:50 Snažne eksplozije čule su se u južnom ukrajinskom gradu Mikolajivu, javljaju lokalni mediji.

Bivša glasnogovornica predsjednika Zelenskog Iuliia Mendel objavila je na Twitteru uz fotografiju da je najmanje jedna osoba ranjena.

22:46 SAD vjeruje da će ruski general Aleksandar Dvornikov, koji je predvodio ruske okupacijske snage u ratu protiv Ukrajine, nastaviti s brutalnim napadima na civile, rekao je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, piše Ukraine.ua.

22:41 Ukrajinska zastupnica Lesia Vasilenko objavila je na Twitteru dvije spojene fotografije. Na gornjem dijelu se vide Zelenski i Johnson, a ispod Putin koji se "krije iza stola".

"Oh, da! Boj se! Taj tvoj velik stol te neće spasiti", napisala je Vasilenko.

21:51 Prema britanskim obavještajcima, Rusija će vjerojatno krenuti na istok Ukrajine s granice s Rusijom.

Drugdje se predviđaju kretanja s Krima na jugu prema Hersonu, Melitopolju i Berdjansku, te prema Iziumu sa sjevera.

21:50 Broj poginulih u raketnom napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku popeo se na 57 ljudi, izjavio je guverner Donjecke regije Pavlo Kirilenko, javlja Sky news.

21:46 Ruska povjerenica za ljudska prava Tatiana Moskalkova u nedjelju je potvrdila da su Ukrajina i Rusija u subotu izvršile razmjenu zarobljenika.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk u subotu je rekla da se tijekom razmjene zarobljenika vratilo i 12 ukrajinskih vojnika, što je treća takva razmjena od početka sukoba.

Kao dio dogovora vraća se i 14 civila, dodala je Vereščuk. U subotu je također obavljena razmjena vozača kamiona između Rusije i Ukrajine, rekla je ruska povjerenica za ljudska prava.

U razmjeni su bila 32 ruska vozača kamiona, 20 ukrajinskih te nekoliko vozača bjeloruske nacionalnosti. Moskva je odbacila optužbe da gađa civile u, kako naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji" usmjerenoj na demilitarizaciju Ukrajine i "denacifikaciju" Ukrajine. Ukrajina i njezini zapadni saveznici to su nazvali neutemeljenim izgovorom za rat.

21:45 Ukrajina je u nedjelju obavijestila IAEA da je provela prvu smjenu zaposlenika u nuklearnoj elektrani Černobil u tri tjedna, rekao je direktor te UN-ove agencije Rafael Mariano Grossi, dodajući da će IAEA onamo uskoro poslati misiju koja će pomoći da se situacija vrati u normalu.

"Dok je jako pozitivno to što ukrajinske vlasti vraćaju regulatornu kontrolu nad Černobilom, jasno je da ostaje još puno posla da se elektranu vrati u normalu", priopćio je Gossi.

18:59 Sjedinjene Američke Države obvezale su se opskrbiti Ukrajinu "oružjem koje joj je potrebno" kako bi se obranila protiv Rusije, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u nedjelju, dok Ukrajina traži veću vojnu pomoć od Zapada.

"Dostavit ćemo Ukrajini oružje koje joj je potrebno kako bi se mogla boriti protiv Rusa, da ih spriječi da zauzmu još gradova i mjesta gdje čine takve zločine," rekao je Sullivan na jutarnjem programu ABC Newsa "This Week".

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja vezanih uz ratne zločine. Sullivan je tijekom gostovanja u televizijskoj emisiji NBC Newsa "Meet the Press" također rekao da su Sjedinjene Države "radile 24 sata dnevno kako bi se isporučilo oružje...te na organiziranju i koordinaciji isporuke oružje iz mnogih drugih zemalja".

"Oružje stiže svakog dana," rekao je Sullivan, "uključujući i danas".

Bijela kuća priopćila je u petak da su Sjedinjene Države, od početka ruske invazije, poslale vojnu pomoć u Ukrajinu u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara.

18:22 Nakon posjeta Zelenskom, austrijski kancelar Karl Nehammer planira posjet Putinu, piše Kronen Zeitung, a putovanje je zakazano za sutra. Bit će prvi europski čelnik koji će se sastati s Putinom u Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Prema informacijama njemačkog portala Bild, u Kijevu su ljuti. Nehammera prozivaju jer si je, kako kažu, "bahato umislio da može učiniti nešto''.

Izvori iz kancelarova ureda za Kronen Zeitung kažu da je svoj odlazak u Moskvu zamislio kao pokušaj gradnje mostova što se, ističu izvori, ''ne može raditi samo telefonom, nego oči u oči''.

"On će otputovati nakon što je o tome informirao Berlin, Bruxelles i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija", rekao je glasnogovornik. Austrijski je kancelar u subotu posjetio Ukrajinu kako bi iskazao podršku ukrajinskoj vladi i susreo se s predsjednikom Zelenskim.

Po dolasku u tu zemlju novinarima je rekao da zvjerstva u Buči moraju u potpunosti istražiti nezavisni međunarodni stručnjaci.

Isti izvori tvrde da je Nehammer posjet Putinu koordinirao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Austrija, koja nije članica NATO saveza, je dosad, između ostalog, Ukrajini poslala 10.000 kaciga i 9000 obrambenih prsluka za civilne potrebe. Istodobno je, poput Njemačke, jedna od država članica Europske unije koja dosad odbija zahtjev za zabranom uvoza ruskog plina. Austrija 80 posto svojeg plina nabavlja iz Rusije.

Beč je, nakon nešto oklijevanja, ovog tjedna protjerao četiri ruska diplomata slijedeći primjer ostalih članica EU-a.

18:09 U Severodonjecku, u regiji Lugansk, rusko granatiranje danas je oštetilo stambene zgrade i bolnicu, uništivši gotovo svu gradsku infrastrukturu, javlja press služba regionalne ukrajinske vojske.

18:05 Od izloga trgovina poprskanih bojom do dabacivanja uvreda na cesti - napadi na rusku zajednicu u Njemačkoj porasli su otkako je počeo rat u Ukrajini. Dio Rusa koji žive u Njemačkoj zbog toga su organizirali prosvjede "protiv rusofobije".

Demonstracije u obliku konvoja vozila diljem zemlje, u kojoj se nalazi najveća ruska dijaspora u Europskoj uniji, izazvale su negativne reakcije jer ih mnogi shvaćaju kao iskaz podrške ruskoj vojnoj agresiji u Ukrajini.

Gotovo 400 kaznenih djela na štetu Rusa i 181 na štetu Ukrajinaca službeno je prijavljeno njemačkoj policiji otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu u veljači.

17:12 Dužnosnici su rekli da je više od 130 tijela civila izvučeno iz istočnog dijela Kijeva, a većinu žrtava ubile su ruske trupe, prenosi Sky news. "Ovo je užasno. Oni nisu ljudi", rekao je gradonačelnik Vadim Tokar.

"Nakon ovoga, više ništa ne osjećam kad pronađem tijela", priznaje mladi ukrajinski policajac.

16:56 U Makarovu, u kijevskoj regiji, 80-godišnjaku su pred kćeri odsjekli ruke, preminuo je od zadobivenih rana. U Irpinu su dva stanara silovala 20-godišnju trudnu ženu koja je nakon toga izgubila dijete, izvijestila je povjerenica Vrhovne Rade za ljudska prava Ljudmila Denysova, javlja Ukraine.eu.

U Kijevskoj regiji pijani su okupatori silovali ženu, upucali njenog muža i zapalili kuću, javlja kijevska policija.

16:55 Potvrđena je smrt 1222 stanovnika Kijeva koji su poginuli od posljedica invazije ruske vojske, izvijestila je ukrajinska državna tužiteljica Irina Venedikto, javlja Sky News.

16:53 Kanadski premijer Justin Trudeau i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju su obećali da će podržati Ukrajince koji bježe iz svoje zemlje usred ruske invazije, rekavši da su Kanađani i Europljani spremni nastaviti primati izbjeglice.

"Već smo ih primili preko 14.000 i nastavljamo raditi još mnogo, mnogo više", rekao je Trudeau za CNN-u. "Kanada će uvijek biti tu za sve one koji odluče doći”, istaknuo je Trudeau.

16:47 "Ranije sam mislio da će rat biti nepopularan u Rusiji, zbog svih rodbinskih i kulturnih veza, jer je teško prevariti ljude u 21. stoljeću.
Kako sam pogriješio. Rusi su oduševljeni krvoprolićem u Ukrajini. I lako možete prevariti ljude ako žele biti prevareni", objavio je na Twitteru veleposlanik Ukrajine u Austriji Olexander Scherba uz video.

Na njemu se mogu vidjeti Rusi kako mašu i podržavaju odlazak vojnika u rat, a među njima su i djeca.

16:40 Više od četiri milijuna pilića na peradarskoj farmi "Čornobaivska" umrlo je od gladi nakon što je ruska vojska uništila lokalnu elektranu.

16:25 Zastupnica američkog Predstavničkog doma Liz Cheney rekla je u nedjelju ujutro da misli da je raketni napad na ukrajinsku željezničku stanicu ovog tjedna "očito genocid" i dodala da europske zemlje moraju "shvatiti da financiraju tu genocidnu kampanju" kupnjom nafta i plin iz Rusije.

"Razumijem ekonomske posljedice za zemlje zapadne Europe ako uvedu neku vrstu embarga na naftu i plin koji su SAD uvele protiv ruske nafte i plina, ali one to moraju učiniti", napomenula je.

16:14 Britanski premijer Boris Johnson se vratio u Veliku Britaniju nakon posjeta Zelenskom.

14:10 Poglavar Ruske pravoslavne Crkve patrijarh Kiril pozvao je u nedjelju građane da podrže ruske vlasti, koje provode vojnu intervenciju u Ukrajini, piše Reuters. "Neka vlasti budu odgovorne prema narodu, ponizne i spremne služiti mu čak i pod cijenu vlastitih života", dodao je patrijarh, inače blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

13:50 Broj ljudi koji su pobjegli od rata u Ukrajini premašio je 4,5 milijuna, pokazuju podaci Agencije UN-a za izbjeglice. Oko 2,59 milijuna sigurnost je potražilo u susjednoj Poljskoj, sljedeća je Rumunjska s više od 686.000 prihvaćenih izbjeglica te slijedi Mađarska s više od 419.000.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ušli u skladišni prostor Ukrajina tvrdi da su Rusi ukrali 133 radioaktivnih tvari iz Černobila: "Čak i mali dio ove aktivnosti je smrtonosan"

Pročitajte i ovo Ivica Mandić "Oni ne znaju drugačije" Vojni analitičar o novim napadima na civile u Ukrajini: ''To je bolesna poruka kojoj je svrha stvaranje opće panike i rastrojavanje društva''

13:41 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vjerojatno će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tek nakon očekivane velike bitke za istočnu regiju Donbas, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

"Ukrajina je spremna za velike bitke", rekao je Podoljak. "Ukrajina ih mora dobiti, posebno u Donbasu. A nakon toga Ukrajina će dobiti snažniju pregovaračku poziciju, s koje može diktirati određene uvjete. Nakon toga će se sastati predsjednici. To može potrajati dva ili tri tjedna." Ukrajinski dužnosnici rekli su da očekuju veliku ofenzivu u Donbasu od strane Rusije, koja je najavila promjenu vojne strategije fokusirajući se na istok zemlje.

13:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je telefonski razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. "Naglasili smo da svi počinitelji ratnih zločina moraju biti identificirani i kažnjeni. Također smo razgovarali o antiruskim sankcijama, obrani i financijskoj potpori Ukrajini", objavio je Zelenski.

 

Što se događalo ranije tijekom dana, pogledajte >>OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene