Obavijesti Video Pretražite Navigacija
199. dan rata

Silovita ukrajinska protuofenziva: Ruski vojnici napuštaju glavno uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini

Rat u Ukrajini traje 199. dan. Rusi evakuiraju dio okupiranog područja, a Ukrajinci nastavljaju s protuofenzivom.

 

  • Ukrajina zauzela više od 30 gradova i sela u regiji Harkiv
  • Ruska vojska evakuira dio okupiranog područja
  • Rat u Ukrajini ulazi u kritičnu fazu
Pročitajte i ovo Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Tijek događanja u Ukrajini možete pratiti u nastavku:

23:47 Ukrajinski uspjeh u borbi protiv Rusije pokazuje da ih ta zemlja može pobijediti, ali Kijev treba više oružja od svojih partnera, rekao je u subotu ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je, govoreći na tiskovnoj konferenciji s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock koja je boravila u posjetu, rekao da su neki saveznici u početku oklijevali poslati oružje, navodeći rizik od antagonizma ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Sada, hvala Bogu, više ne slušamo ovaj argument. Pokazali smo da smo sposobni poraziti rusku vojsku. To radimo s oružjem koje nam je dano. I zato ponavljam – što više oružja dobijemo, brže ćemo odnijeti pobjedu i brže će ovaj rat završiti", rekao je.

22:46 Ukrajinska vojska ovog je mjeseca u protuofenzivi vratila pod svoju kontrolu oko 2000 četvornih kilometara teritorija na područjima koja je prethodno okupirala Rusija, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij.

21:11 Rusija je napustila svoje glavno uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini u subotu, u iznenadnom padu jedne od glavnih bojišnica nakon što su ukrajinske snage zaprijetile da će okružiti to područje u šokantnom nadiranju.

Brzi pad Izjuma u pokrajini Harkiv bio je najteži poraz Moskve od ožujka, kada su ruske trupe bile prisiljene povući se iz glavnog grada Kijeva. To bi mogla biti odlučujuća prekretnica u šestomjesečnom ratu, s tisućama ruskih vojnika koji su pobjegli i napustili zalihe streljiva i opremu.

Državna novinska agencija TASS prenijela je izjavu ruskog ministarstva obrane koje je naredilo vojnicima da napuste ovo područje kako bi se pridružili operacijama u susjednom Donecku.

Šef ruske administracije na područjima u Harkivu koje kontrolira rekao je svim stanovnicima da se evakuiraju i pobjegnu u Rusiju kako bi "spasili živote", izvijestio je TASS. Očevici su opisali prometne gužve i kolone automobila u bijegu s teritorija pod kontrolom Rusije.

Ukrajinski dužnosnici još uvijek nisu potvrdili da su ponovno zauzeli Izjum, ali je predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, objavio fotografiju vojnika u njegovom predgrađu. Ranije je na Twitteru objavio emoji grožđa. Ime grada u prijevodu znači "grožđica".

Vijest o ruskom povlačenju uslijedila je nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe zauzele grad Kupjansk dalje na sjeveru, jedino željezničko čvorište koje opskrbljuje cijelu rusku frontu preko sjeveroistočne Ukrajine. Taj potez ostavio je tisuće ruskih vojnika iznenada odsječenim na dijelu bojišnice na kojoj su se vodile neke od najžešćih bitaka u ratu.

Znakova problema za Rusiju bilo je i drugdje duž njezinih preostalih položaja na istočnoj fronti, pri čemu su proruski dužnosnici priznali i poteškoće na drugim lokacijama, dok su Ukrajinci nagovještavali daljnji napredak.

19:04 Stanovnicima u dijelovima regije Harkov pod ruskom kontrolom savjetovano je da se evakuiraju u Rusiju, javlja državna novinska agencija Tass. Ruski upravitelj područja Vitaly Ganchev navodno je rekao da bi to "spasilo živote".

To dolazi nakon što je rusko ministarstvo obrane priopćilo da povlači trupe iz dva ključna grada u regiji dok su ukrajinske trupe brzo napredovale.

Vjačeslav Gladkov, guverner ruske susjedne oblasti Belgorod, rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su hrana, grijanje i medicinska pomoć bili osigurani ljudima koji su vozilima u redu za ulazak u Rusiju na graničnom prijelazu Logačevka.

Andrey Turchak, visoki dužnosnik prokremaljske stranke Ujedinjena Rusija, rekao je da je dobrovoljački korpus raspoređen kako bi pomogao onima koji bježe iz Ukrajine u Rusiju, te je izvijestio o više od 400 vozila na granici, prenosi Guardian.

18:41 Rusija tvrdi da se povukla iz dijela Harkovske oblasti kako bi pojačala svoje napore u Donjeckoj oblasti. Igor Konashenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, rekao je 10. rujna da je Rusija prebacila trupe iz Balaklije i Iziuma u Harkovskoj oblasti u Donjecku oblast.

18:00 Francuski predsjednik Emmanuel Macron na svom je Twitter profilu napisao kako situacija oko elektrane Zaporizhzhia i dalje izaziva veliku zabrinutost. Kako bismo osigurali sigurnost i sigurnost nuklearnih postrojenja, stojimo uz predsjednika Zelenskog u pozivu da se ruske snage povuku iz tog područja.

17:20 Ruske trupe u subotu su najavile napuštanje grada Izjuma, svog glavnog uporišta na bojišnici u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon silovitog napredovanja ukrajinskih vojnih snaga koje su im prekinule linije opskrbe.

Državna novinska agencija Tass citirala je rusko ministarstvo obrane koje je objavilo kako je svojim vojnicima naredilo da napuste područje oko grada Izjuma u pokrajini Harkiv, rekavši da će biti poslani da pojačaju operacije drugdje u susjednom Donecku.

Objava je stigla nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe silovito napredujući zauzele grad Kupjansk, glavno željezničko čvorište koje je opskrbljivalo cijelu rusku frontu u sjeveroistočnoj Ukrajini. Pritom je odsječena opskrba tisućama ruskih vojnika.

Nakon trodnevnih napada ukrajinskih snaga, tijekom kojih su ponovno zauzeli desetke gradova i sela pod višemjesečnom ruskom kontrolom, ukrajinski su dužnosnici objavili fotografije svojih vojnika koji ispred gradske vijećnice u Kupjansku podižu plavo-žutu ukrajinsku državnu zastavu.

"Da bi se postigli zadani ciljevi 'specijalne vojne operacije' - među kojima je i oslobođenje Donbasa, odlučeno je da se ruske trupe smještene u okruzima Balaklija i Izjum pregrupiraju i pojačaju vojne aktivnosti u Donecku", prenio je Tass objavu ruskoga ministarstva obrane.

15:28 Vladimir Putin je tijekom nastupa povodom Dana Moskve kazao da su vojnici koji su pali tijekom invazije na Ukrajinu dali svoje živote za Rusiju, prenose Večernje novosti.

13:28 Ukrajina će tražiti 1,5 milijardi dolara američke financijske pomoći za kupnju plina. Premijer Denys Shmyhal rekao je da su u tijeku pregovori da Ukrajina dobije tranšu od Export-Import banke Sjedinjenih Država kako bi se zajamčila energetska sigurnost Ukrajine tijekom zime.

12:59 Još pet brodova sa žito napušta luke Odeške oblasti. Brodovi su bili natovareni s 90.000 tona ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda za europske i afričke zemlje, prema Ministarstvu infrastrukture, javlja Kyiv Independent.

12:10 Ukrajinski dužnosnici u subotu su objavili fotografije na kojima se vidi kako ukrajinski vojnici podižu nacionalnu zastavu iznad grada u kojem se nalazi glavno željezničko čvorište koje opskrbljuje ruske snage u sjeveroistočnoj Ukrajini.

Natalija Popova, savjetnica čelnika regionalnog vijeća Harkiva, podijelila je na Facebooku fotografije snaga ispred gradske vijećnice Kupjanska uz poruku: "Kupjansk je Ukrajina. Slava oružanim snagama Ukrajine".

Vojnici drže ukrajinsku zastavu s ruskom zastavom na podu i ukrajinskim zastavama koje vijore sa gradske vijećnice iza njih.

Grad u kojem se željezničke linije prema istočnoj Ukrajini spajaju s glavnom linijom iz Rusije bit će dosad najvažnija pobjeda u zapanjujućem ukrajinskom proboju ovog tjedna, nakon što se ruska linija fronta raspala u blizini grada Harkiva.

Zauzimanje Kupjanska potencijalno ostavlja tisuće ruskih vojnika zarobljenima na bojišnici i odsječenim od opskrbe.

Ukrajina je zauzela ogroman dio teritorija na istoku posljednjih dana u najbržem napredovanju otkako je odbila ruski napad na glavni grad Kijev u ožujku.

U video obraćanju tijekom noći, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je najmanje 30 naselja oslobođeno u regiji Harkiv.

"Naša vojska, obavještajne postrojbe i službe sigurnosti provode aktivnosti u više operativnih područja. Čine to uspješno", rekao je u video obraćanju.

Moskva je priznala da je njezina linija fronte pokleknula u Harkivu, ali je rekla da šalje dodatne trupe kako bi ojačala to područje.

Čelnik ruske administracije u okupiranim područjima pokrajine opisao je napredovanje kao ukrajinsku pobjedu i pozvao civile na bijeg.

Ukrajina je do sada držala neovisne novinare podalje od tog područja, ali dužnosnici su objavili gomilu slika snaga kako ulaze u gradove koji su prethodno bili pod ruskom kontrolom i kako ih grle lokalni stanovnici koji su šest mjeseci bili pod ruskom vojnom okupacijom.

Ukrajinsko napredovanje prijeti opkoljavanjem tisuća ruskih vojnika u Izjumu, glavnom ruskom uporištu i logističkoj bazi u sjeveroistočnom sektoru bojišta.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, u videu objavljenom na YouTubeu, rekao je da su Rusi u Izjumu gotovo izolirani.

Citirajući ono što je opisao kao izvješća s prve crte bojišnice, Arestovič je rekao da su stotine Rusa dosad izgubile život, a nekoliko stotina ih je zarobljeno.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješća koja opisuju situaciju u Izjumu.

Šef okupacijske uprave u Harkivu Vitalij Gančev, kojeg je postavila Rusija, uvrstio je Izjum među gradove iz kojih bi se civili trebali evakuirati.

Napredak Ukrajine daleko je najbrži u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon dugog razdoblja pat pozicija.

Ukrajinski napad na istoku došao je kao iznenađenje samo tjedan dana nakon što je Kijev objavio početak dugo očekivanog protunapada kako bi vratio teritorij pod ruskom okupacijom stotinama kilometara dalje na suprotnom kraju bojišta u Hersonu na jugu.

Manje je informacija objavljeno u javnosti o toj operaciji, ali Kijev je također tvrdio da je i tamo postigao neke uspjehe, presjekavši putove opskrbe tisućama ruskih vojnika izoliranih na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

"Sada vidimo uspjeh u Hersonu, vidimo određeni uspjeh u Harkivu i to je vrlo, vrlo ohrabrujuće", rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin na konferenciji za novinare u četvrtak u Pragu.

Deseci tisuća ljudi su ubijeni, milijuni su protjerani iz svojih domova, a ruske snage su uništile čitave gradove otkako su pokrenule ono što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" za "razoružavanje" Ukrajine.

Rusija niječe da je namjerno gađala civile.

12:00 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima od početka invazije na Ukrajinu. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, do sada je u ratu poginulo više od 52000 ruskih vojnika.

 

 

8:17 Britanska vojna obavještajna služba objavila je u subotu da ukrajinske vojne snage sada prijete ruskoj kontroli nad gradom Kupjanskom i da bi njegovo osvajanje predstavljalo veliki udarac Rusiji jer je grad smješten na ruskim opskrbnim pravcima za bojišta u Donbasu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom dnevnom videoobraćanju u petak navečer objavio je da su ukrajinske snage zauzele više od 30 gradova i sela u istočnoj Ukrajini u regiji Harkiv.

"Postupno preuzimamo kontrolu nad novim naseljima", rekao je. "Svugdje vraćamo ukrajinsku zastavu i zaštitu za naš narod", dodao je. Istaknuo je da se nastavljaju "žestoke borbe" u regiji Donbas na istoku Ukrajine, kao i na jugu zemlje.

8:01 Ruski vojnici koji okupiraju dijelove Ukrajine bili su primorani evakuirati dodatna područja Harkiva dok ukrajinske snage u protuofenzivi osvajaju teritorij.

Gradovi Izjum i Kupjansk bit će prvi evakuirani, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS Vitalij Gantšev, čelnik vojne administracije koju su postavili Rusi.

Grad Veliki Burluk također je pod paljbom, rekao je, dodavši da bi se civili toga područja također trebali skloniti na sigurno. Vojska u napredovanju cilja grad Kupjansk, strateški važnu rutu opskrbe za ruske snage zahvaljujući raskrižju nekoliko željezničkih linija i cesta ondje.

7:48 Ruski rat u Ukrajini ulazi u "kritičnu fazu" zahvaljujući protuofenzivi Kijeva, prema riječima glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga.

"Ukrajinske snage uspjele su zaustaviti ofenzivu Moskve u Donbasu, napasti iza ruskih linija i ponovno zauzeti teritorij", rekao je tijekom konferencije za medije s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u petak.

"Samo u nekoliko proteklih dana, vidjeli smo daljnji napredak i na jugu u Hersonu i na istoku u regiji Harkiv." Rekao je da to pokazuje "hrabrost, vještinu i odlučnost ukrajinskih snaga. I pokazuje da je naša podrška svakodnevno čini razliku na bojišnici."

Solidarnost zapada ne smije sada posustati, unatoč energetskoj krizi i rastućim troškovima života.

"No cijena koju mi plaćamo mjeri se u novcu, dok se cijena koju plaćaju Ukrajinci mjeri u životima", rekao je Stoltenberg. "I svi mi ćemo platiti puno veću cijenu ako Rusija i drugi autoritativni režimi vide da se njihova agresija nagrađuje."

"Ako se Rusija prestane boriti, bit će mir. Ako se Ukrajina prestane boriti, prestat će postojati kao nezavisna nacija." Tako da moramo nastaviti, rekao je "zbog Ukrajine i zbog nas."

Što se događalo dan ranije u Ukrajini pogledajte OVDJE.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene