Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

VIDEO Plamen guta barake u kojima se nalaze mobilizirani Rusi? Njemačka uručila Ukrajini novu odbijenicu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je u petak razočarenje nedavnim izjavama bivše njemačke kancelarke Angele Merkel o Ukrajini. Rusija je protumačila njezinu izjavu u intervjuu za Zeit Online tako da je mirovni plan iz Minska sklopljen samo kako bi se Ukrajini dalo vremena da se naoruža i pripremi za rat s Rusijom.

 

  • Ursula von der Leyen najavila deveti paket sankcija Rusiji
  • Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznala da je bilo propusta u politici prema Putinovoj Rusiji
Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:26 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je kazao: "Moramo shvatiti: čak i ako nema masovnih raketnih napada, to ne znači da nema problema. Gotovo svaki dan u različitim regijama ima granatiranja, ima raketnih napada, napada dronovima." 

21:02 Odjel za sustave za održavanje života i energetsku učinkovitost Odesa priopćio je da će trebati puno više vremena za obnovu energetskih objekata u regiji Odesa nego u prethodnim vremenima nakon neprijateljskog granatiranja.

"Ne govorimo o danima, nego čak i o tjednima, a moguće je i 2-3 mjeseca. Energetičari su učinili sve što je bilo moguće i nemoguće da se na objekte kritične infrastrukture stavi napon", kazali su.

20:50 Vijeće Europe usvojilo pomoć od 18 milijardi eura za Ukrajinu unatoč blokadi od strane Mađarske.

Vijeće EU-a priopćilo je 10. prosinca da se dogovorilo o paketu koji će "omogućiti EU-u da financijski pomogne Ukrajini tijekom 2023. s 18 milijardi eura."

20:28 "Bolnice, dječji centri - omiljene mete ruskih terorista. Danas su dokazali da su čak niži od terorista kada su udarili na rodilište bolnice, ovoga puta u Hersonu. Srećom, nije bilo žrtava", napisao je britansko ministarstvo obrane na svom Twitter profilu.

18:05 Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong rekla je da će vlada uvesti ciljane sankcije Rusiji i Iranu kao odgovor na ono što je nazvala "nečuvenim" kršenjima ljudskih prava.

Ova objava dolazi nakon što je australska laburistička vlada lijevog centra u listopadu uvela ciljane financijske sankcije i zabrane putovanja za 28 separatista, ministara i visokih dužnosnika koje je imenovala Rusija nakon što je Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri regije Ukrajine.

17:25 Neki Telegram kanali šire poruku o navodnom padu kvalitete vode iz slavine u Ukrajini, čija uporaba može dovesti do epidemija, javlja ukrajinski centar za suzbijanje dezinformacija.

16:25 Sva infrastruktura, osim ključne, u lučkom gradu Odesi na jugu Ukrajine ostala je bez struje nakon što je Rusija upotrijebila bespilotne letjelice za udar na energetska postrojenja, objavili su lokalni dužnosnici u subotu, a nestankom struje pogođen je i velik dio okolne regije.

"Zbog razmjera štete svi potrošači u Odesi osim ključne infrastrukture isključeni su iz mreže", napisao je gradonačelnik Odese Genadij Truhanov na Facebooku.

15:47 Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je nezadovoljstvo povodom događaja u Finskoj gdje je na Dan neovisnosti spaljena ruska trobojnica. 

15:11 U selu Sovjetske, na okupiranom Krimu, gorjele su vojarne s mobiliziranim Rusima, javljaju mediji. 

15:06 Tijekom sveobuhvatne invazije Ruske Federacije na Ukrajinu policija je zabilježila oko 47.000 ratnih zločina koje su počinili okupatori, izvijestio je načelnik Nacionalne policije Ihor Klimenko.

14:57 Njemačka odbija dati Patriot protuzračnu obranu Ukrajini, kaže da je dio obrane NATO-a.

Visoki njemački dužnosnik za vanjske poslove Tobias Lindner rekao je da Njemačka nije imala slobodan pristup sustavima. "Patriot sustavi dio su NATO-ovog sustava kolektivne obrane", rekao je Lindner.

14:33 Podrška Irana Rusiji će se povećati u nadolazećim mjesecima, izvještava britanska obavještajna služba.

"Iran je postao jedan od glavnih vojnih saveznika Rusije nakon invazije na Ukrajinu. Rusija pokušava nabaviti više oružja, uključujući stotine balističkih projektila", stoji u izvještaju

14:26 Ukrajinska služba sigurnosti optužuje moskovskog crkvenog đakona za širenje proruske propagande.

Služba sigurnosti rekla je da je razotkrila đakona tijekom racije u jednoj od crkava u Zaporižji koja pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovskog patrijarhata.

12:58 Objavljene su procjene ruskih ratnih gubitaka, kako u ljudstvu, tako i u vojnoj opremi.

11:45 Rusija želi Ukrajinu pretvoriti u "ovisnu diktaturu" poput Bjelorusije, izjavila je u subotu supruga bjeloruskog zatvorenog nobelovca Aleša Bjaljackog primivši nagradu u njegovo ime, govoreći njegove riječi.

Primajući u subotu prestižnu nagradu u Oslu, ukrajinski, ruski i bjeloruski dobitnici Nobelove nagrade za mir pozvali su svijet da ne polaže oružje u "ludom i zločinačkom" ratu koji je u Ukrajini pokrenuo Vladimir Putin.

Bjaljatski, ruska grupa za ljudska prava Memorial i ukrajinski Centar za građanske slobode osvojili su Nobelovu nagradu za mir 2022. u listopadu, usred rata u Ukrajini koji je uslijedio nakon ruske invazije na njezinog susjeda, izvijestio je Reuters.

10:31 Teške borbe nastavljaju se u istočnoj i južnoj Ukrajini, uglavnom u regijama koje je Rusija nezakonito anektirala u rujnu.

Predsjednik Volodomir Zelenski kazao je kako je Bahmut uništen, a regionalni guverner Donecka Pavlo Kirilenko rekao je da ruske snage vrše ofenzivu na Bahmut svakodnevnim napadima, unatoč velikim gubicima.

"Te napade najbolje možete opisati kao topovsko meso. Većinom se oslanjaju na pješaštvo, a manje na oklopništvo i ne mogu napredovati", rekao je Kirilenko u televizijskom javljanju.

10:00 Bijela kuća tvrdi da Rusija i Iran razvijaju punokrvno obrambeno partnerstvo, čime bi se Rusiji pomoglo u ratu protiv Ukrajine.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da Rusija ponovno traži Iran da opskrbi rusku vojsku bespilotnim letjelicama i projektilima zemlja-zemlja.

"Rusija nudi Iranu vojnu i tehničku potporu bez presedana, koja transformira njihov odnos u punokrvno obrambeno partnerstvo", rekao je Kirby.

"Mislim da je važno da budemo jasni da ovo partnerstvo predstavlja prijetnju ne samo Ukrajini već i iranskim susjedima u regiji", prenosi Sky News.

7:50 Bjelorusija je u petak rekla UN-u da će pristati, bez ikakvih uvjeta, na tranzit ukrajinskog žita preko svojeg teritorija kako bi ga se moglo izvoziti preko litavskih luka, rekao je glasnogovornik UN-a. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres sastao se u petak u New Yorku sa zamjenikom bjeloruskog ministra vanjskih poslova Jurijem Ambrazevičem, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric nakon sastanka. Ambrazevič je također "ponovio zahtjeve svoje vlade da mogu izvoziti vlastita gnojiva, koja su trenutačno pod sankcijama", rekao je.

7:45 Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je u petak razočarenje nedavnim izjavama bivše njemačke kancelarke Angele Merkel o Ukrajini. Rusija je protumačila njezinu izjavu u intervjuu za Zeit Online tako da je mirovni plan iz Minska sklopljen samo kako bi se Ukrajini dalo vremena da se naoruža i pripremi za rat s Rusijom. "To je za mene bilo apsolutno neočekivano. To je razočaravajuće. Iskreno, nisam očekivao čuti nešto takvo od bivše njemačke kancelarke", rekao je Putin novinarima u Biškeku.

Mirovni plan iz Minska za istočnu Ukrajinu, koja je bila pod ruskim utjecajem nakon početka neprijateljstava 2014., predvidio je dalekosežne obveze za sukobljene strane, koje nikada nisu provedene.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da neće provesti sporazume sklopljene uz posredovanje Njemačke i Francuske. Putin je zbog toga pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

"Uvijek sam pretpostavljao da će se vodstvo Savezne Republike Njemačke ponašati iskreno prema nama", rekao je Putin.

"Bilo je jasno da je Njemačka na strani Ukrajine, da je podržava."

"Ali ipak mi se činilo da je vodstvo Njemačke uvijek iskreno u svojim nastojanjima da se pronađe rješenje na osnovi načela o kojima smo se dogovorili i koja su postignuta, među ostalim, u okviru procesa iz Minska."

Merkel je u intervjuu objavljenom u četvrtak rekla: "A sporazum iz Minska 2014. bio je pokušaj da se Ukrajini da vremena. Ona je također iskoristila to vrijeme da postane jača, kao što možete vidjeti danas."

Prema Merkel, Putin je početkom 2015. lako mogao pregaziti Ukrajinu. "I zaista sumnjam da bi zemlje članice NATO-a mogle tada učiniti ovoliko koliko čine sada da pomognu Ukrajini", dodala je.

Što se događalo dan ranije, pročitajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene