Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Ruska zlokobna poruka: "Napetost raste i prijeti da preraste u rat velikih razmjera"

Brojne eksplozije čule su se u Kijevu i drugim mjestima diljem Ukrajine, a sirene za zračnu uzbunu zavijale su širom zemlje u prvih nekoliko sati nakon ponoći na Novu godinu.

 

  • Putin okružen vojnicima poslao novogodišnju poruku
  • Putin poništio dekret o plaćanju dugovanja za plin isključivo u rubljima

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:11 Ruski patrijarh izjavio je da su odnosi među zemljama nazadovali i da uslijed nepovjerenja postoji prijetnja da će doći do rata velikih razmjera.

"Svi smo svjedoci vrlo napete atmosfere i nepovjerenja među zemljama i ta napetost raste i prijeti da preraste u rat velikih razmjera", rekao je patrijarh Kiril.

22:50 Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu sastao se u Brazilu s prvom potpredsjednicom ukrajinske vlade Julijom Sviridenko kako bi razgovarao o provedbi crnomorskog sporazuma o žitu.

"Razgovarali smo o našoj humanitarnoj pomoći i Istanbulskom sporazumu o žitu", objavio je Cavusoglu na Twitteru. U srpnju su Turska, Ujedinjeni narodi, Rusija i Ukrajina potpisale sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je bio obustavljen nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači.

21:28 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako Zapad mora biti spreman pružiti dugoročnu potporu Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znakove popuštanja, piše BBC.

Kazao je kako će vojna potpora osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i natjerati Rusiju da sjedne i pregovara o prekidu rata.

"Moramo pružiti potporu Ukrajini, uključujući vojnu. To je jedini način da uvjerimo Rusiju da mora sjesti i pregovarati u dobroj vjeri i poštovati Ukrajinu kao suverenu neovisnu naciju", rekao je Stoltenberg.

21:15 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je kako će vodstvo Švedske biti ključno kada preuzme predsjedanje Europskom unijom.

20:00 Ukrajinska vojska objavila je u nedjelju da je nanijela velike gubitke ruskim snagama u Bahmutu, malom gradu na istoku Ukrajine koji je već mjesecima poprište žestokih borbi.

Oko 170 ruskih vojnika poginulo je u subotu u borbama za kontrolu nad tim gradom, rekao je glasnogovornik Istočne skupine oružanih snaga, Serhij Šerevati, u nedjelju navečer.

Situaciju je opisao kao "proizvodnu liniju smrti" i dodao da je ranjeno još najmanje 200 Rusa.

Moskva nije dala svoj komentar, a stanje na bojišnici često se ne može potvrditi.

17:40 Ukrajinske vlasti izvijestile su u nedjelju o četvero poginulih i 50 ranjenih u ruskim napadima uoči Nove godine i netom nakon ponoći, u kojima su, tvrdi Moskva, gađane tvornice dronova.

U tim je napadima gađan glavni grad Kijev i sedam drugih ukrajinskih oblasti, pokazuje zadnje izvješće mjesnih i oblasnih vlasti.

Po podatcima navedenim u izvješću o ruskim napadima na Novu godinu, tri osobe, među kojima 22-godišnjakinja, poginule su u gradu Hmeljnickom na zapadu zemlje.

Među 50 ranjenih je 13-godišnji dječak i njegova 12-godišnja sestra u selu blizu Hersona, na jugu, navodi predsjednikov ured.

Još je jedna osoba poginula u nedjelju, a tri su ranjene u ruskom napadu na Orihiv, u okolici Zaporižja, na jugu, objavile su lokalne vlasti.

Ukrajinske zračne snage priopćile su u nedjelju da su srušile 45 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala u novogodišnjoj noći, pošto su Staru godinu obilježili raketni napadi na Kijev.

Načelnik kijevske policije Andrij Nebitov objavio je na Facebooku fotografiju na kojoj se vidi dio bespilotne letjelice na kojemu na ruskom piše "Sretna Nova godina".

"Ovo govori sve o terorističkoj državi i o njezinoj vojsci", napisao je.

Ruska vojska priopćila je u nedjelju da je u napadima na ukrajinske gradove, pa tako i na Kijev u subotu, gađala tvornice za proizvodnju bespilotnih letjelica kako bi spriječila planirane "terorističke napade".

"Spriječeni su planovi kijevskog režima o izvođenju terorističkih napada na Rusiju u bliskoj budućnosti", izrazilo je zadovoljstvo ministarstvo.

Moskva nerijetko naziva "terorizmom" operacije ukrajinske vojske na ruskom teritoriju ili napade na svoje objekte u Ukrajini.

16:20 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu rata u Ukrajini. "Ruske snage vjerojatno iscrpljuju svoje zalihe topničkog streljiva i zbog toga će se boriti da održe svoj trenutni tempo operacija u određenim sektorima prve crte u Ukrajini", stoji, među ostalim, u analizi.

16:14 Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu se tradicionalno obratio svom narodu i čestitao im Novu godinu. Na videosnimci iza njega se nalaze ruski vojnici, a društvenim mrežama proširila se teorija da se plavokosa žena ranije pojavljivala iza Putina u drugim ulogama.

Nagađa se da je riječ o ženi koja statira u različitim situacijama s obzirom na to da se pojavljivala i na ribarskom brodu i u crkvi.

15:59 "Rusija više nema vojnih ciljeva i pokušava ubiti što više civila", objavio je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zenelskog.

15:52 Ruska vojska je priopćila u nedjelju da je u napadima na ukrajinske gradove, pa tako i na Kijev u subotu, gađala tvornice za proizvodnju bespilotnih letjelica kako bi spriječila planirane "terorističke napade".

"Dana 31. prosinca 2022. ruske oružane snage su izvele precizan zračno-desantni napad dugog dometa na industrijska postrojenja ukrajinske obrane uključena u proizvodnju napadnih dronova kojima se koristi za izvođenje terorističkih napada na Rusiju", ističe rusko ministarstvo obrane u dnevnom izvješću.

"Spriječeni su planovi kijevskog režima o izvođenju terorističkih napada na Rusiju u bliskoj budućnosti", izrazilo je zadovoljstvo ministarstvo.

Moskva nerijetko naziva "terorizmom" operacije ukrajinske vojske na ruskom teritoriju ili napade na svoje objekte u Ukrajini.

Ruska vojska je ujedno izvijestila da nastavlja ofenzivu u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, gdje se trenutno vode najveće borbe.

U ruskim napadima na Kijev u subotu i na druge ukrajinske gradove poginulo je najmanje troje ljudi, a 50 je ranjeno, pokazuju najnoviji podatci ukrajinskih vlasti.

14:13 Ukrajinske zračne snage priopćile su u nedjelju da su srušile 45 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala u novogodišnjoj noći, pošto su Staru godinu obilježili raketni napadi na Kijev.

"U noći na 1. siječnja 2023. ruski okupator napao je Ukrajinu dronovima kamikazama Šahid-131/136 iranske proizvodnje", navodi se u priopćenju ukrajinskih zračnih snaga.

Zračne snage navode da je 13 dronova srušeno prije, a 32 poslije ponoći. Ukrajinska vojska nije navela jesu li drugi dronovi pogodili metu.

Načelnik kijevske policije Andrij Nebitov objavio je na Facebooku fotografiju na kojoj se vidi dio bespilotne letjelice na kojemu na ruskom piše "Sretna Nova godina".

"Ovo govori sve o terorističkoj državi i njezinoj vojsci", napisao je.

Novinari agencije France Pressea čuli su eksplozije iznad Kijeva nepunih sat vremena nakon početka 2023., pošto je u raketiranju u subotu poginula najmanje jedna, a ranjeno je više desetaka osoba.

Proruske separatističke vlasti na istoku Ukrajine izvijestile su o pogibiji civila u ukrajinskom granatiranju u nedjelju u Jasinuvati, u okolici Donjecka.

Rekle su da je ukrajinska vojska odmah nakon ponoći napala Donjeck i obližnju Makijivku, pri čemu je ranjeno najmanje 15 ljudi.

11:20 Dron koji je sinoć pogodio Kijev navodno je na sebi imao ispisanu poruku "Sretna Nova godina", javlja Kyiv Post.

8:05 Dok su sirene zavijale, neki ljudi u Kijevu su sa svojih balkona vikali: "Slava Ukrajini! Slava herojima!", rekli su svjedoci Reutersu.

Fragmenti projektila koje su uništili ukrajinski sustavi protuzračne obrane oštetili su automobil u središtu glavnog grada, ali preliminarno nije bilo ozlijeđenih niti žrtava, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Gradska vojna uprava Kijeva priopćila je da su uništena 23 "zračna objekta" koje je lansirala Rusija. Napadi su uslijedili nekoliko minuta nakon novogodišnje poruke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u kojoj je poželio pobjedu svojoj zemlji u ratu koji traje već 11 mjeseci i ne nazire mu se kraj.

Eksplozije su se čule i nakon toga, bez izravnih izvješća o šteti, izvijestili su Reutersovi svjedoci. Bilo je i neslužbenih izvješća o eksplozijama u južnoj regiji Herson i sjevernoj regiji Žitomir.

Napadi su uslijedili nakon baražne paljbe od više od 20 krstarećih projektila ispaljenih na mete diljem Ukrajine u subotu, što je ukrajinski pravobranitelj za ljudska prava Dmitro Lubinets nazvao "terorom u novogodišnjoj noći".

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "NISMO ODUSTALI OD PREGOVORA" Putin tvrdi da Rusija želi kraj rata u Ukrajini: "Naš cilj nije zavrtjeti kolo vojnog sukoba"

Dužnosnici grada Kijeva i regije rekli su u aplikaciji za razmjenu poruka da sustavi protuzračne obrane rade.

Oleksej Kuleba, guverner kijevske regije, rekao je da je ona napadnuta dronovima. Nije odmah poznato jesu li neke mete pogođene.

Vjačeslav Gladkov, guverner južne ruske regije Belgorod koja graniči s Ukrajinom, rekao je pak da je tijekom noćnog granatiranja predgrađa ruskog grada Šebekina bilo oštećenja na kućama, ali nije bilo žrtava.

Ukrajina nikada nije javno preuzela odgovornost za bilo kakve napade unutar Rusije, ali ih je nazvala "karmom" za rusku invaziju.

Što se događalo dan ranije pročitajte >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene