Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnogo je vjerojatnije da će iz škole biti izbačeni crni i studenti latinoameričkog podrijetla nego njihovi bijeli kolege, pokazalo je u utorak istraživanje Ureda za ljudska prava američkog ministarstva obrazovanja.


Podaci iz 72.000 škola koje pohađa 85 posto učenika u SAD-u otkrilo je goleme razlike u iskustvima manjinskih i bijelih školaraca.

Jedno od najšokantnijih otkrića je ono koje se tiče discipline: svaki peti afroamerički dječak i svaka deseta djevojčica iste rase izbačeni su iz škole u školskoj godini 2009/2010.

Sveukupno, afričko-američki učenici za trećinu do polovinu imaju veće izglede da budu izbačeni iz škole od bijelih učenika. Sedamdeset posto uhićenih učenika ili onih koji su imali problema sa zakonom bili su crnci ili Latinoamerikanci, pokazala je studija.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Bijelkinja ušla u frizeraj u kojem su svi Afroamerikanci... Slika nije dostupna VIDEO Bizaran reality show: Cijela crnačka obitelj postala - bijelci!

>> Švedski političar: Crnci jedu banane i siluju žene

Ministar obrazovanja Arne Duncan rekao je kako njegovo ministarstvo ne smatra da postoji otvorena diskriminacija u nekim ili svim tim slučajevima. No, nada se kako će objavljeni podaci potaknuti na duboko promišljanje, dok se učitelji diljem SAD-a bore protiv nejednakosti.

‘U širem smislu ovdje se radio o samoanalizi’, rekao je Duncan pozvavši učitelje i školske vlasti da ‘pogledaju u ogledalo, sagledaju dobre, loše i ružne stvari i shvate što se zapravo događa’. (Hina)